Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

KURS HOME ASSISTANT

Chcesz zautomatyzować swój dom bez skomplikowanego kodowania?
Zastanawiasz się nad wyborem sprzętu, oprogramowania i aplikacji?
Od czego zacząć przygodę z HA w 2025? Co będzie najlepsze na start?

Nasz kurs Home Assistant nauczy Cię krok po kroku, jak łatwo zautomatyzować swój dom i oszczędzić na rachunkach za prąd i ogrzewanie. Bez chmur, bez zbędnych abonamentów. Twoja przygoda z Home Assistant zaczyna się tutaj!

↓↓↓

Szanujemy Twoją prywatność. Możesz wypisać się w dowolnym momencie.

Teraz jest 9 kwi 2025, o 05:38

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
    PostNapisane: 25 lip 2017, o 22:06 
    Nowy

Witam,
    Pracuję obecnie nad suszarką do ziół. Jednym z elementów, którym będę sterować, jest wentylator komputerowy na napięcie 12V DC i prądzie znamionowym ~250mA. Mam zamiar sterować nim poprzez tranzystor N-Mosfet (BUZ11). Sygnał sterujący będzie sygnałem PWM o niskiej częstotliwości - nie chcę używać driverów. I teraz rodzi się pytanie - sygnał sterujący pochodzi od mikrokontrolera (STM32F0) - którego logika działa na 3.3V. Boję się, że gdy w przypadku jakiegoś zdarzenia losowego upali się MOSFET, napięcie zasilania wentylatora (12V) pojawi się na pinie uC, skutecznie wyłączając go z dalszej akcji. Pomyślałem o optoizolatorze - jak na załączonym rysunku.

Obrazek

Gdy MOSFET polegnie, napięcie pojawi się na optoizolatorze, zabezpieczając uC. Z drugiej strony trochę średnia ta optoizolacja, bo oba układy są połączone masą (Przetwornica Flyback 230V -> 12V, 12V - >Przetwornica -> 5v, 5v -> stabilizator 3,3V).
    Drugi pomysł, który przyszedł mi do głowy, to zastosowanie diody zenera przy bramce Mosfeta.
    Co radzicie - jak rozwiązać ten problem?

cytowanie selektywne  Cytuj  
    PostNapisane: 26 lip 2017, o 00:28 
    Użytkownik

Układ powinien zadziałać. Z drugiej strony osobiście nie spotkałem się z sytuacją aby coś z drenu przeszło na bramkę po zniszczeniu mosfeta, a kilka już poszło do krainy łowów, bo to moje ulubione tranzystory i co jakiś czas podczas eksperymentów o czymś się zapomni i... dymek :)
    W Twoim przypadku dla wentylatora 250mA użyłbym maleńkiego IRLML2502, który bez problemu wysterujesz prosto z procka. Jego napięcie minimalne to 2,25V dla pełnego otwarcia. Daj tylko rezystor 50-100om między pinem procesora, a bramką i ewentualnie możesz też wstawić jakieś 47k między bramkę a masę, choć tu podejrzewam, że warunki pracy urządzenia nie są krytyczne i można go sobie odpuścić. Oczywiście dioda zabezpieczająca równolegle do wentylatora też musi być, bo to obciążenie indukcyjne.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 27 lip 2017, o 06:59 
    Nowy

Dzięki wielkie za radę :) Na wszelki wypadek wykonam układ z optoizolacją i zobaczymy, jak to będzie hulać.

PostNapisane: 27 lip 2017, o 09:00 
    Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Kolego, w tym przypadku optoizolacja o ile nie jest to środowisko silnie zakłócone nie ma sensu. Nie mniej istnieją drivery optoizolowane do mosfetów ale je stosuje się przetwornicach i przeksztaltnikach większych mocy.

Strefa czasowa: UTC + 1