Tak zawsze robiłem, ale było to dość męczące przy przenoszeniu na inny komputer (ogólnie do innego workspace'a), ponieważ ścieżki nagle stawały się bezwzględne = nie były poprawne w nowej lokalizacji.
Całe szczęście po kilku dniach walki udało się uzyskać to co chciałem

. Przede wszystkim w wersji 8.0.0 poprawili kwestię includów, dzięki czemu można podawać ścieżki względne i po przeniesieniu wciąż będzie ok.
Po długiej walce udało mi się uruchomić STD dla STM32F030. Było mnóstwo problemów po drodze, w skrócie:
- komponenty od Keila zawierają tylko CMSIS, nie ma STD jako takiego
- paczka STD dla F030 na stronie STM zawiera co prawda template'y do Atollica dla konkretnych procków, ale akurat dla wersji F030F4 skrypt linkera był nieprawidłowy (po nazwie podejrzewam że niechcący wkleili dla wersji F030R8) - przez to skompilowany program nie mógł się wgrać na procka (część programu poza zakresem pamięci w tej konkretnej wersji stma)
- tworzenie projektu dla F030F4 wprost z Atollica: program się kompiluje i wgrywa na stma, można go bez problemu debugować. Jednak struktura CMSIS w tym projekcie dostosowana jest już do HALa, przez co nie można jej wprost użyć z STD (STD w swoim kodzie odwołuje się do wszystkich peryferiów dostępnych w linii F0, natomiast CMSIS dostosowane do HALa ładuje konkretny plik .h w zależności od wybranego procka, zawierający tylko jego peryferia; STD się pod czymś takim nie kompiluje, bo brakuje mu nazw wszystkich pozostałych peryferiów).
W zaistniałej sytuacji postanowiłem zrobić nowy projekt przy pomocy Atollica, po czym zastąpić jego domyślne CMSIS wersją wprost z paczki STD. Następnie dopisałem odpowiednie include path dla wymaganych folderów i zedytowałem domyślne symbole w projekcie tak by pasowały do obecnej wersji bibliotek:
- wywaliłem symbol STM32F030X6 i zastąpiłem go STM32F030
- dodałem USE_STDPERIPH_DRIVER (domyślnie był odpowiednik dla HALa)
Plik startupu (.s) i linkera (.ld) zostawiłem nieruszone, ponieważ tak jak wcześniej testowałem działały bez zarzutu, w przeciwieństwie do odpowiedników z paczki STD.
Natomiast pozostałe pliki zostały już wzięte z paczki, trochę je tylko zedytowałem żeby dało się tego jako-tako używać.
Opcjonalnie, plik system_stm32f0xx.c można zastąpić - STM udostępnia plik Excela w którym można w łatwy sposób wygenerować odpowiednią konfigurację zegarów.
Ponieważ tak jak wspomniałem żadne z "gotowych" rozwiązań nie pozwoliło od razu używać procka z STD, załączam tutaj projekt który udało mi się wymodzić. Można go załadować poprzez file -> import -> existing projects into workspace. Projekt zawiera poprawne pliki startupu i linkera (wprost z Atollica), działające ze sobą CMSIS i STD z paczki ze strony STM, plik system_stm32f0xx.c wygenerowany w Excelu do pracy na HSI z częstotliwością 8MHz, a także dodane include paths i symbole.
Projekt przygotowany jest dla wersji F030F4P6, jednak powinno się go móc bez problemu dostosować do dowolnej wersji F030 - należy utworzyć w Atollicu nowy projekt dla danej wersji, skopiować z niego pliki .s i .ld, a następnie zmienić symbol STM32F030 na odpowiedni (wylistowane w pliku stm32f0xx.h)
Może załączona paczka oszczędzi komuś dni męczenia się

.