Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki



Teraz jest 8 gru 2019, o 00:51


Strefa czasowa: UTC + 1





Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
Autor Wiadomość
PostNapisane: 3 lip 2017, o 19:47 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 kwi 2014
Posty: 61
Pomógł: 0

Witam, ostatnio odkryłem dzieło Pana Mirka - MkClipse i przyznam, że byłem oczarowany.
Jako iż obecnie pracuję nad ciekawym projektem, zacząłem się zastanawiać nad stworzeniem własnego IDE.
MkClipse jest napisany w Delphi, ja chciałbym wykorzystać Pythona.
Jednak szczerze powiedziawszy nie wiem od czego zacząć, czy Pan Mirek omawia gdzieś prace nad swoim MkClipse, żeby chociaż podłapać "co z czym się je"?
Czy pomysł wykorzystania do tego celu Pythona jest dobrym pomysłem?
Czy stworzenie podobnego projektu jest bardzo trudne?



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2017, o 20:26 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24892
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Jatsekku napisał(a):
czy Pan Mirek omawia gdzieś prace nad swoim MkClipse, żeby chociaż podłapać "co z czym się je"?

Nie nigdzie nie omawiam tego bo to byłby temat rzeka ;) musiałbym chyba z 500 poradników zrobić ;) ... Program wydaje się malutki a projekt składa się już na tą chwilę z kilkunastu różnych plików źródłowych , łącznie tysiące linii kodu źródłowego ;)

Jatsekku napisał(a):
Czy pomysł wykorzystania do tego celu Pythona jest dobrym pomysłem?

A co za różnica jaki język programowania ?

Jatsekku napisał(a):
Czy stworzenie podobnego projektu jest bardzo trudne?

A powiedz mi czy stworzenie projektu na AVR do migania diodą LED jest trudne ?

No toż dla kogoś kto nigdy tego nie robił - to pewnie powie, że to jest MEGA TRUDNE i wręcz czary-mary abra-kadabra .... Tymczasem dla ciebie - jak już to robiłeś to sam powiesz - nieee no to jest proste ;)

Więc pomyśl sobie co dają takie pytania ?

Dokąd nie zmierzysz się z jakimś problemem to wszystko będzie trudne - a jak zrobisz to, powiesz eeeeh to było łatwe ;)

więc tu jasnej odpowiedzi się nie spodziewaj - nie dlatego że nie chcę tylko:

a.) nie znam pytona
b.) nie mam pojęcia na ile sobie radzisz w takim języku itp

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2017, o 21:44 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 kwi 2014
Posty: 61
Pomógł: 0

Dziękuję za odpowiedzi.

Żałuję, że nie jest nigdzie omawiany, bo rozwiązanie jest unikatowe - mało informacji na te temat jest w sieci.
Panie Mirku, a czy byłaby możliwość podzielenia się albo jakimiś szkicami projektowymi, czy jakimikolwiek wskazówkami związanymi z takim edytorem?
Najchętniej zerknąłbym sobie na kod źródłowy, ale nie wiem czy byłoby w dobrym guście prosić o takie rzeczy :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 3 lip 2017, o 22:48 
Offline
Moderator
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 03 paź 2011
Posty: 24892
Lokalizacja: Szczecin
Pomógł: 930

Jak mówiłem - programik niby mały ale projekt dość złożony. Ty sam się zastanów co ciebie przede wszystkim interesuje, bo już z samych pytań widzę, że nie do końca orientujesz się ile zagadnień musiało tu zostać oprogramowanych albo jak z grubsza można podzielić projekt na bloki funkcjonalne.

Piszesz wciąż o edytorze - tymczasem akurat jeśli chodzi o sam edytor kodu(tekstu) to ja nawet grama kodu nie napisałem tylko korzystam z gotowego komponentu firmy "tms software" i to komponentu za który musiałem zapłacić, a jak widać program i tak jest za free. Ale też nie ma co ukrywać, że same właściwości edycyjne są bardzo kiepskie w porównaniu np do Eclipse, Code Blocks czy innych edytorów kodu. Może też nie jest tak, że nie napisałem ani grama kodu bo jednak jak się prześledzi temat rozwoju MkClipse na naszym forum a jest to bardzo już długi wątek - to widać, że jednak kilka rzeczy musiałem w nim oprogramować żeby były np takie fiuczery jak kasowanie linii 'CTRL+Y' zaznaczanie/odznaczanie linii i bloków linii 'CTRL+/' jak w Eclipse itp ... Oczywiście musiałem sam oprogramować dynamiczne kreowanie tych komponentów i dynamiczne przydzielanie im zdarzeń obsługi, zapisu plików itp itd ... to jest jakby jedna część projektu. Obsługa wielu dynamicznie kreowanych edytorów w ramach jednego komponentu TPageControl z równie dynamicznie kreowanymi zakładkami, badaniem stanu plików, ich modyfikacji itp itd

DRUGA funkcjonalność - można powiedzieć CAŁKOWICIE oddzielna to wykonywanie komend Atmel Toolchaina zamiast z pliku "makefile" to wprost z kodu programu MkClipse co dało mi szereg dodatkowych ciekawych możliwości tegoż programu. Włącznie z przechwytywaniem komunikatów z konsoli DOS po wywoływaniu koment toolchaina które są zwykłymi plikami EXE uruchamianymi normalnie z konsoli - tymczasem u mnie w ogóle nie ma jakby konsoli DOS wywoływanej w tradycyjny sposób ... ale ... hmmm no to już dużo bardziej skomplikowany temat i podpowiem, że na początek można by to zrobić sobie prostszą metodą właśnie poprzez wywoływanie procesu metodą API z windowsa typu "Shellexecute()" albo bardziej "CreateProcess()" żeby można było czekać na zakończenie i jednocześnie przechwytywać wyniki wyrzucane w konsoli za pomocą strumieni we/wy typowo dosowych że tak powiem.

TRZECA część to cała pozostała otoczka , jak drzewko projektu, wyświetlanie obrazków a nie tylko kodów źródłowych, parametryzacja całości, pobierania toolchainów na własne potrzeby z uwzględnianiem własnych ścieżek do nich i jeszcze możliwością przełączania ich "w locie" ;)

i tak na prawdę jeszcze kupa innych drobniejszych mechanizmów, których - uwierz mi nie jestem nawet teraz w stanie - ot tak z pamięci sobie przypomnieć.

_________________
zapraszam na blog: http://www.mirekk36.blogspot.com (mój nick Skype: mirekk36 ) [ obejrzyj Kurs EAGLE ] [ mój kanał YT TV www.youtube.com/mirekk36 ]



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 lip 2017, o 23:15 
Offline
Użytkownik

Dołączył(a): 10 kwi 2014
Posty: 61
Pomógł: 0

Finalnie zdecydowałem się na C#, więc w razie czego również będę miał dostęp do komponentu TMS :)



Góra
 Zobacz profil  
cytowanie selektywne  Cytuj  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 

Strefa czasowa: UTC + 1


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 0 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Skocz do:  
Sitemap
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group phpBB3.PL
phpBB SEO