Otóż mam taki problem, bawię się teraz pewna zabawką, gdzie do zmierzenia czasu impulsu wysokiego potrzebuje mieć timer który by zliczał co 1uS (czyli 1MHz). Układ jest taktowany z wewn. oscylatora 8MHz, więc ustawienia dla timera są takie:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Gdzie obsługa przerwania:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
No i wszystko było by pięknie, gdyby mi po prostu przy tej szybkości nie zwieszało procka. Po prostu, gdy ustawie taką szybkość, procek zareaguje raz po kilku sekundach a potem zwis. Co ciekawe, gdy ustawiłem szybkość na 100kHz:
język c
To wszystko pięknie śmiga. Problem w tym że jednak potrzebuję zliczać co 1uS bo cierpi na tym rozdzielczość.
Próbowałem już podciągać nieużywane piny do Vcc coby nie robiły za anteny, ale nic to nie dało. Wsadzenie zewn. oscylatora 12MHz (i oczywiście tym samym zmiana OCR0 i ustawień) też nic nie dało.
I tak siedzę nad tym dzisiaj, i już nie wiem co z tym fantem dalej czynić
.