heterodyn napisał(a):
PS. Mirek w swoim zestawie uruchomieniowym dał kwarc dość daleko od procka
proszę cię, zaklinam nie opowiadaj bajek a szczególnie wymyślanych totalnie z kapelusza niestety

no nie obraź się za to stwierdzenie - ale no piszesz jakieś bajki.
W ATB kwarc jest bardzo blisko procka i podłączony zgodnie ze sztuką panie kochany - szczególnie jeśli chodzi o kondensatory ... obejrzyj sobie lepiej poradnik o Eaglu
http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.htmlktóry kiedyś popełniłem i zobacz jakie zasady tym rządzą - zamiast wymyślać. Jedyne z czym musiałem walczyć w ATB to nieszczęsne jumperki ... ale udało się i to pokonać dość dobrze.
heterodyn napisał(a):
Czasem opłaca się łamać sztywne reguły
nigdy się nie opłaca i proszę cię nie zmyślaj, że ja je łamię bo wychodzi na to, że kolega tych reguł po prostu nie zna, albo nie ma zestawu ATB i NIGDY w życiu nie widział PCB w okolicach kwarca czy długości ścieżek kwarca nie pomierzył ...
heterodyn napisał(a):
mam takie pytanie odnośnie kwarcu i filtrowania kondensatorami 22pF
Panie kochany to absolutnie nie są kondensatory do filtracji zasilania .. przy kwarcu ? eeeeeś
heterodyn napisał(a):
czy przeszkadza coś (oprócz tego ,że będzie płynął malutki prądzik)
w imię ojca i syna, kondensatory (bez kwarca) i będzie płynął jakiś prądzik ? nie pomyliły się tobie przypadkiem kondensatory z rezystorami ?
heterodyn napisał(a):
jeśli odepnę kwarc a pozostawię te kondensatory i będę tych pinów normalnie używał?
ok - no dobra - masz zestaw ATB - ale czy hmm (sorki, że pytam, jednakże twoje pytanie sugeruje mi, że nie zaglądałeś) ... a więc czy zaglądałeś chociaż raz do schematu zestawu albo chociażby do opisu wyprowadzeń procka ATmega32 który jest na DRUGIEJ stronie noty PDF? .... też chyba nie - bo tych pinów nie da się używać - toż one są TYLKO do kwarca i nie mają alternatywnych funkcji, nie pełnią roli portów tak jak to ma miejsce np w procku ATmega8/88 itp
www.youtube.com/mirekk36 ]