Witam serdecznie.
Jestem posiadaczem programu mkAVR Calculator od dawna i jakiś czas temu natrafiłem na błędy w jego pracy, a konkretnie w module "PWM - GAMMA correction table generator". Obiecywałem sobie, że opiszę ten problem na łamach forum wsparcia technicznego tego programu, ale wiecznie odkładałem to na potem. Dziś (a właściwie wczoraj) ponownie postanowiłem skorzystać z generatora tabel korekcji gamma, ale, pamiętając o opisywanym dziś przeze mnie problemie, zaktualizowałem program do kompilacji o numerze 81 w nadziei, że nie tylko ja dostrzegłem te niedociągnięcia i zostały już dawno temu usunięte przez autora programu. Niestety moduł prawdopodobnie pozostał w swej poprzedniej postaci, a błędy przeniosły się do najnowszej kompilacji.
Błąd pierwszy - w mojej ocenie czysto kosmetyczny.
Polega na generowaniu makr odczytujących dane z pamięci FLASH z wykorzystaniem pgm_read_byte() dla tabel z wartościami PWM o rozdzielczości przekraczającej 8 bitów. Wygenerowana tabela również jest w takim przypadku "upośledzona", ponieważ nadal generowana jest z typem uint8_t. Na poniższym zrzucie okna modułu "PWM - Gamma correction table generator" pozwoliłem sobie zaznaczyć miejsca, które nie dopasowały się do oczekiwanych parametrów:
![Obrazek](https://obrazkiforum.atnel.pl/thumb/13646/850c20c450834457fb991e7a8d21f746.png)
Błąd drugi.
Polega na zamrożeniu się programu podczas próby zwiększenia ilości próbek (domyślna wartość 32 na ogół nie jest wystarczająca), gdy rozdzielczość PWM jest już ustawiona na 65536 wartości. Program ulega zatrzymaniu, a system informuje o wystąpieniu błędu. Wygląda to tak:
![Obrazek](https://obrazkiforum.atnel.pl/thumb/13646/1eefabf32d2fbab00c7e5b6edd1ac736.PNG)
W polu tekstowym służącym do ustalania ilości elementów widać jedynkę, którą udało mi się tam umieścić podczas próby wpisania wartości "100". Program natychmiast zamarzł.W takiej sytuacji nie da się go w typowy sposób zamknąć. Jedyny sposób to zabicie go w menedżerze zadań. Błąd ten występuje na różnych maszynach z różnymi systemami operacyjnymi oraz w wersji licencjonowanej i demonstracyjnej.
Pozdrawiam.