Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 lip 2025, o 03:42

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 4 maja 2017, o 10:38 
Użytkownik

Witam. Mam problem z zaprogramowaniem atmegi. Ogólnie zaczęło się to dziać kilka dni temu. Zaczęło się objawiać tym że podczas werfikacji wgranego wsadu wyskakuje błąd:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Nie wiem w czym może być problem, czy to system, czy może sam programator już swoje przeżył? Posiadam Mirkowy programator w starszej wersji https://obrazkiforum.atnel.pl/1505/1eb37 ... 8b81ce.png Elektronikę mam już na PCB więc nie jest to jakiś problem połączeń, nie ważne czy programuje z zasilania USB czy z zasilacza elektroniki. Czasem mimo błędu procesor się zaprogramuje ale jest to na tyle rzadko że potrzeba całego dnia na napisanie jakiejś tam prostszej procedurki i przetestowania je na żywym organizmie. Pomyślałem że może być problem z eclipsem więc zainstalowałem wszystko według poradnika Mirka, wyczyściłem rejestr z wpisów, odinstalowałem Javę i zainstalowałem ponownie, niestety to samo. Zainstalowałem nawet eclipse w wersji x64 plus java x64 i dalej to samo. Czy ktoś miał już z tym problem?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 4 maja 2017, o 10:45 
Użytkownik

A próbowałeś wgrać prosty program do migania diodą? Użyj do tego celu MkClipse'a. Będziesz wiedział czy to coś z softem czy z hardwarem.

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

PostNapisane: 4 maja 2017, o 10:58 
Użytkownik

Ok, chyba już mam przyczynę. Przeoczyłem opcję zapisywania zmian przed kompilacją w eclipse i to było przyczyną, na tą chwilę wszystko działa, ale nadal wyskakuje błąd w trakcie weryfikacji... Mimo to procesor się programuje i wszystko jest ok.

PostNapisane: 4 maja 2017, o 11:02 
Moderator

hopek napisał(a):
Elektronikę mam już na PCB więc nie jest to jakiś problem połączeń,

tu byś się zdziwił - i nie mówię koniecznie o połączeniach na PCB ale nawet kabelki pomiędzy programatorem a PCB. Poza tym skoro nie pokazujesz projektu PCB to też tylko można przypuszczać - że to nie wina PCB ... a w efekcie końcowym, może się okazać że to właśnie w niej jet pies pogrzebany.

Kompletnie nie szukałbym rozwiązania tego problemu w reinstalacjach Eclipsa bo co to może mieć z tym wspólnego?

zrób prosty test jak pisze kolega micky wyżej, w ogóle o tego typu testu bym zaczął

PostNapisane: 4 maja 2017, o 11:58 
Użytkownik

PCB sprawdzałem kilka razy, mam nadzieję że wszystko jest wedle sztuki.
Tak to wygląda od strony druku. Na tą chwilę niestety nie mam schematu...
Obrazek

Obrazek

Testowa dioda teraz miga, wcześniej nie było zmiany.

PostNapisane: 4 maja 2017, o 12:14 
Użytkownik

No to ja bym się raczej doszukiwał złego kontaktu.

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

PostNapisane: 4 maja 2017, o 13:06 
Moderator

Podam ci kilka uwag do PCB bo jest hmmm niestety no ... dość mocno źle wg mnie zaprojektowana.

Jeśli chodzi o masę na PCB to urządziłeś sobie tzw "masakrę amerykańską piłą tarczową" ... ale spokojnie już wyjaśniam o co chodzi

1. zamiast wylać polygon masy na PCB to ty wylałeś wysepki nie związane w ogóle z GND ... ok ... ok ja rozumiem, jeden z celów to to aby oszczędzać wytrawiacz gdy się samemu robi PCB no ale... jeśli teraz gdzieś zrobisz babola z GND to masz TOTO-LOTKA. I w tym wypadku to już jest niestety masakra na tym PCB - zobacz na rysunek na dole - NR.1 ..... (nie wiem czy dobrze widzę na zdjęciu PCB) ale na projekcie masz wysepkę a ty ją jeszcze podłączyłeś chyba tam cyną do PCB od strony kondensatorów przy kwarcu ... natomiast MASĘ kwarców puściłeś przelotką ??? no tego się nigdy nie robi - akurat jak zaczyna się projektować PCB to

a.) NAJPIERW musisz mieć przemyślane prowadzenie zasilania
b.) DWA - MUSISZ dobrze przemyśleć umieszczenie kwarca i kondków do niego szczególnie miejsce ich podłączenia do GND jak najbliżej nogi procka GND i bez żadnych przelotek to się robi

podsumowując punkt nr.1 ta wysepka PKT.1 może wręcz robić za dodatkową antenę i fakt, że płytka ci się wiele razy programuje nie oznacza, że co jakiś czas możesz mieć problem. Oczywiście to tylko moje przypuszczenia bo być może to nie jest w tym wypadku powodem - ale mam nadzieję, że wyciągniesz z tego wnioski na przyszłość.

POLECAM GORĄCO obejrzeć ten kurs projektowania obwodów:
http://atnel.pl/kurs-cadsoft-eagle.html

bo w nim mówię właśnie o TAKICH aspektach a nie o samym Eaglu ... ale też o wielu innych ważnych rzeczach związanych z programowaniem w tym o POLYGONACH GND bo tu sam sobie robisz mega problem

2. Na rysunku jest punkt 2 - być może źle widzę ale w tym miejscu albo jest zwarcie albo nawet resztki topnika zawierającego resztki spoiwa mogą zakłócać totalnie pracę kwarca ... Na prawdę obejrzyj ten poradnik (link wyżej) i zobacz o co chodzi

wziąwszy pod uwagę tak podstawowe błędy projektowe PCB ciężko też dostrzec być może jeszcze inne

Obrazek

--------------------------------------------

Tak jak pisze micky - gdy masz takie kłopoty na jakimś swoim PCB to co za problem wziąć inne PCB, jakiś zestaw uruchomieniowy i sprawdzić czy te błędy ci się również powtarzają przy wgrywaniu wsadów. Przecież gdybyś to sprawdził to byś miał w 50% rozwiązany problem. Bo jeśli komunikaty by się nie pojawiały to wiadomo - albo kabel programatora czy twoje PCB albo ... gdyby się pojawiały to raczej można byłoby myśleć że coś na styku kabel + ew z programatorem może coś nie tak. Od takich badań się zaczyna sprawdzać

PostNapisane: 4 maja 2017, o 13:48 
Użytkownik

Ad1: Wysepka na zdjęciu wygląda na podłączoną ale to tylko z pozoru, po prostu wystaje noga przelotki tej nieszczęsnej masy kwarca. Tu akurat wcześniej testowałem na wewnętrznym taktowaniu 8MHz a kwarc wsadziłem dopiero dzisiaj bo mi nie miałem takiego na stanie. Fakt ze zawsze zapominam łączyć te wysepki i może przez to czasem mam z tym problemy.

Ad2: Ścieżka jest niemiłosiernie blisko nogi kwarca, ale nie ma zwarcia, z topnika też czyściłem alkoholem izopropylowym.

Postaram się poprawić to PCB i zobaczymy co wyjdzie.

PostNapisane: 4 maja 2017, o 13:54 
Moderator

Masz pod ręką jakiś (dowolny) zestaw uruchomieniowy ? jakąś gotową fabrycznie zrobioną płytkę PCB ? ... jeśli tak to sprawdź na niej np wgrywanie pełnego wsadu. Jak ? wygeneruj sobie np bootloader.hex za pomocą MkBootloadera, on zwykle zajmuje całą prawie pamięć i wgraj ileś razy z włączoną weryfikacją.

PostNapisane: 4 maja 2017, o 20:42 
Użytkownik

Niestety nie mam żadnego zestawu uruchomieniowego. Ale wygenerowałem wsad i wgrałem kilka razy jak napisałeś przez MKCalc i podczas zapisu wszystko ok, ale ten sam błąd wyskakuje w konsoli podczas weryfikacji:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ] [ Zaznacz wszystko ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 4 maja 2017, o 21:16 
Użytkownik

te ścieżki o kącie 90st jakoś mi nie leżą .... ze sztuką projektowania pcb ...

problem z veryfikacją w 80% (poza niespójnością pamięci flash)
wynika z kilku rzeczy...

1. za krótki sygnał wprowadzający (interpretacja RST i SCK)
2. zakłócenia sygnałów programatora - zwykle problemy z SCK
3. problem z komunikacją (zakłócenia na liniach MISO i MOSI)
4. problemy i zakłócenia na linio RST

patrząc na twoją płytkę .... te zjawiska jak najbardziej mogą występować
pomijam wszelkie okoliczne zworki a pod nimi dziwne pola które mogą
zakłócać sygnały , kąty proste też nie mają tu dobrego wpływu na nie
trochę taka od czapy .... bez przemyślenia głównie sygnałów zasilania GND , VCC i prowadzenia
sygnałów programatora ... a wystarczyło np nieco obrócić mikrokontroler by układ ścieżek
wyglądał inaczej i wymagał mniej przelotek ..

dodatkowo ... czemu reset podciągasz 2 razy do VCC /??

PostNapisane: 4 maja 2017, o 22:19 
Użytkownik

Zdublowanie rezystora resetu usunąłem, dopiero teraz to zauważyłem. Czy podczas odczytu w mkAVRcalculator linia RESET ma tak wyglądać? Podłączyłem się oscyloskopem bezpośrednio przy złączu IDC programatora na 10 cm kabelku:
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1