Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lis 2025, o 10:22

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 10:07 
Nowy

Witam,

Mam zadanie - za pomocą mikroprocesora (3,3V) mam włączać odbiorniki (cewki przekaźników) zasilane napięciem 12V. Problem w tym, że mogę to robić tylko od strony napięcia - odbiorniki są podpięte z jednej strony już do masy i nie wolno mi tego zmienić. Zostaje zatem sterowanie od strony napięcia 12V.
Tutaj pojawia się problem - najpopularniejszym podejściem jest użycie tam tranzystora PNP.
Kolejne założenie - po włączeniu urządzenia niedopuszczalne jest, by przez ułamek sekundy w stanach nieustalonych zostało podane napięcie na odbiorniki. Stanem domyślnym ma być brak przewodzenia tranzystora nawet w trakcie pierwszych mikrosekund po uruchomieniu urządzenia.
Czy układ zaproponowany przeze mnie poniżej z użyciem tranzystora NPN będzie działał prawidłowo?
Obrazek
Źródło prądu 1mA w transoptorze symbolizuje pobudzenie wbudowanym LED'em i wejście w stan przewodzenia.
Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.

------------------------ [ Dodano po: 18 minutach ]

Do skomentowania pozostawiam jeszcze wersję z tranzystorem PNP jako wykonawczym.
Obrazek
Tak, zauważyłem błąd na powyższym schemacie - brak rezystora na bramce tranzystora za transoptorem. Pozatym komentarze mile widziane :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 kwi 2017, o 15:09 
Użytkownik

jak zastosujesz NPN to wiesz ze sterowanie odbywać się będzie w gałęzi masy .....
___ w skrócie możesz sobie NPN przetłumaczyć jako Negative - Pozitive - Negative
co jak wiesz oznacza że podanie stanu HI na bazę spowoduje nasycenie i przewodzenie
tranzystora ....

w celu pozbycia się efektu klikniecia przekaźnika podczas występowania HIZ na pinach
wystarczy zastosować na bazie rezystor pullDown który wymusi zablokowanie tranzystora
do czasu wystąpienia staniu HI ....

niemniej jak wspomniałeś masz przekaźniki wpięte w GND wiec sterowanie możesz dołączyć w gałęzi
VCC stosując tranzystor PNP czyli odwrotnie do przykładu z NPN

tu tranzystor przewodzi gdy podasz na bazę stan LO czyli żeby się pozbyć efektu kliku podczas HIZ
robimy rezystor PullUP który wymusi stan wysoki na Bazie dzięki czemu tranzystor będzie zablokowany
do pojawienia się LO .

ja robię to tak -- Wersja NPN (ale niema problemu z odwróceniem)
sterowanie jest 3V3 .. zasilanie przekaźnika 12V

Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 kwi 2017, o 22:20 
Użytkownik

Spróbuj tego rozwiązania ( schemat mało czytelny ). Takie rozwiązanie stosuje producent sterowników plc allen bradley - bardzo już wiekowych sterowników z serii 500 ( oczywiście jako tranzystory nie Polskie BD ). Wartości rezystorów w bazach już nie pamiętam ale pierwsza myśl to 2,2k.
Zasilanie 24V
X2.1 - VCC
X2.8 - GND
Obrazek

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1