Witam Jako, że mam trochę wolnego od nauki siedzę i "kodzę" W zamysłach mam stację pogodową której początkami chciałem się pochwalić. Nie umieszczam postu w dziale DIY bo to zbyt wcześnie. Na dzień dzisiejszy mam pomiar ciśnienia i temperatury na BMP180 (docelowo dla temperatury będzie DS) - biblioteka z YB z małymi przeróbkami pod moje potrzeby. Pomiar wilgotności - czujnik Si7021 - biblioteka własna Pomiar prędkości i kierunku wiatru czujniki z Maplin - biblioteka własna Kodu nie będę przedstawiał bo trzeba to wszystko dopracować. Pomiar wiatru - kierunek co 1s, prędkość co 3s z wyciągnięciem średniej Pomiar ciśnienia, temperatury i wilgotności co 10s ale myślę, że dla ciśnienia i wilgotności czas ten znacznie wydłużę. Docelowo dojdzie pomiar nasłonecznienia-czujnik UV, pomiar opadu i detektor burzy. W docelowym projekcie chcę zastosować wyświetlacz TFT 4,3" z ładną grafiką (duże wyzwanie dla mnie) zresztą fajnie się będzie prezentować np. kierunek wiatru w postaci róży wiatrów a nie napisu, symbol termometru dla temperatury a nie napis i inne takie... Tak się prezentuje w chwili obecnej w domu
Pomiar wiatru - kierunek co 1s, prędkość co 3s z wyciągnięciem średniej
Witam!
Wiatr ma dwie składowe: prędkość i kierunek, które muszą być uśredniane jednocześnie. Jeżeli wiatr wieje z jednego kierunku to: (N 1 km/h) + (N 3 km/h) = (N 2km/h), ale gdy z różnych to (N 1 km/h) + (W 1 km/h) != (NW 1km/h) Średnia arytmetyczna, mediana i inne uśrednienia z samej prędkości są z założenia nieprawidłowe.
Masz jakiś pomysł na maszt ? Jak coś służę pomocą.
Co do masztu to jeszcze za wcześnie. Zakładam umieszczenie czujników na dachu altany ale najpierw chcę ogarnąć całość na stole łącznie z przekazywaniem danych do stacji bazowej w domu za pomocą modułów radiowych. Dzięki majster za chęć pomocy na pewno się odezwę.
r03c10 napisał(a):
Co do wyświetlaczy TFT to polecam moduły oparte na kontrolerach z serii ILI (np ILI9481)- bardzo przyjemne w oprogramowaniu.
Wybór wyświetlacza to też dla mnie kłopot bo z jednej strony z GB mam gotowca na sterownik SSD1963 a z drugiej strony dużo tańsze wyświetlacze oparte o "ILI". Ot dylematy początkującego i niezbyt bogatego
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości