Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 27 gru 2024, o 11:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 16:52 
Nowy

Witam postanowiłem zainteresować się Delphi , program pobrany, pierwszy projekt stworzony,
włączam kompilacje i wtedy pokazuje się błąd:

[Error Error] Invalid PLATFORM variable "MCD". PLATFORM must be one of the following: "Win32", "Win64", "Android", "iOSSimulator", "iOSDevice32" "iOSDevice64", or "OSX32", or "Linux64". If PLATFORM is defined by your system's environment, it must be overridden in the RAD Studio IDE or passed explicitly on the command line to MSBuild; e.g., /p:Platform=Win32.

Czyli chodzi o jakąś zmienną PLATFORM ? że misi być jedna z tych co są wymienione. Tyle że nie bardzo wiem gdzie to może zmienić.

Z góry dziękuje za pomoc.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2017, o 17:17 
Moderator

Po pierwsze to pobrałeś złą wersję Delphi bo zapewne wersję DEMO na 30 dni jakiegoś rozbudowanego pakietu i na dodatek wybrałeś WSZYSTKIE możliwe opcje ... plus najwyższą wersję Architect no i teraz masz ambaras ... a za miesiąc się skończy wszystko.

Weź to odinstaluj to wszystko porządnie, zrestartuj kompa i pobierz że pan jak się należy DARMOWĄ na zawsze wersję STARTER - wtedy nie będziesz miał takich kłopotów bo zainstaluje ci się tylko jedna platforma Win32 i to wszystko na ten temat

PostNapisane: 7 kwi 2017, o 19:15 
Użytkownik

Uzyj tego linku Delphi

Sent from my Mi-4c using Tapatalk

PostNapisane: 18 kwi 2017, o 04:11 
Nowy

Witam,

Miałem taki sam problem zarówno w 10.1 Berlin jak i po aktualizacji do 10.2 Tokyo - obydwie w wersji STARTER.
Rozwiązanie jest proste, trzeba nadpisać zmienną środowiskową Platform , po kolei:
  • menu "Tools" -> "Options"
  • w oknie "Options", na liście po lewej stronie, wybieramy pozycję "Environment Variables" w sekcji "Environment Options"
  • po prawej stronie pojawią się dwie listy, na górnej "System variables" wyszukujemy pozycję "Platform" - jak widać ma ona "Value" ustawione na "MCD". Musimy ją nadpisać więc zaznaczmy ta pozycję i klikamy przycisk "Add Override"
  • w okienku "Override Systam Variable" zmieniamy wartość pola "Variable value" z "MCD" na "Win32" i zatwierdzamy przyciskiem "OK"
  • zatwierdzamy wszystkie zmiany klikając przycisk "OK" w oknie "Options"
Po tym zabiegu wspomniany błąd nie powinien już występować.

Pozdrawiam

Strefa czasowa: UTC + 1