Jarecki napisał(a):
W punkcie 3 na str. 512 pisze jak zdefiniować zmienną lub funkcję w zadanym obszarze pamięci. Jakie praktyczne zastosowanie ma taka możliwość?
Na początkowym etapie programowania, nauki programowania, hmmm w zasadzie to nawet i później w niewielu sytuacjach ma to duże praktyczne znaczenie i nie często się z tego korzysta - ale jak już
to z rozmachem
... pokazuję to w Yellowbooku - tam korzystamy z tego że tak powiem pełnymi garściami w rozdziale o FLASH jako EEPROM ... ale myślę, że po przeczytaniu tego rozdziału może przyjść również jakiś własny pomysł do głowy.
Jakbym miał napisać jakiś prosty przykład jak to wykorzystać hmmm to chyba bym nie wymyślił na poczekaniu
Jarecki napisał(a):
Pytanie 2.
W punkcie 4 na str. 513 jest opisany sposób przesunięcia adresu początkowego w wewnętrznej pamięci EEPROM. Po co taki zabieg stosować w praktyce?
W przypadku eeprom może to mieć ew znaczenie ze zużywaniem się eeproma w czasie - ale generalnie bez tego da się to obejść stosując różne techniki przenoszenia obszarów zapisywania danych wewnątrz większej struktury. A wziąwszy pod uwagę (znowu) to co w Yellowbooku czyli Flash jako Eeprom - to eeprom schodzi na jakiś dalszy bliżej nieokreślony plan
Jarecki napisał(a):
Pytanie 3.
W punkcie 7 na str. 516 jest opisany sposób na rolowanie, przewijanie bitów. Jakie to ma praktyczne zastosowanie?
pierwszy mega prosty pomysł - ale efektowny bo tu już się da podać tysiąc pomysłów panie kochany - na przeróżne np efekty z diodami LED ale też na jakieś znaczniki cykliczne itp itd no tu to już tylko własna wyobraźnia nas ogranicza ... zacznij od efektów z diodami - podłącz sobie 8 diod LED do całego portu i zrób sierżanta 8-bitowego
www.youtube.com/mirekk36 ]