Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 2 lut 2025, o 00:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 mar 2017, o 10:54 
Użytkownik

Część.
Rozmyślam sobie o zaprojektowaniu czegoś z szeroko pojętego IoT. Sprowokowało mnie do tego pojawienie się Raspberry Pi zero W, czyli budżetowej malinki z wbudowanym do Wi-Fi. Już miałem sobie kupować maline i zobaczyłem że tylko 1 sztukę mogę kupić. Podobne problemy są z poprzednią wersją. Generalnie wygląda na to że przy zaprojektowaniu IoT na malinie, nie da się potem tego produkować, bo malina ma problemy z dostępnością. Tutaj zastanawiam się jak się miewa konkurencja maliny i wychodzi że jedynym rozwiązaniem w tej klasie cenowej jest pomarańcza. Niestety w internecie jest wiele negatywnych opinii o niej. Mam a ktoś doświadczenie w tej sprawie? Przemyślenia?

Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 9 mar 2017, o 15:55 
Nowy

na znanym chińskim portalu rpi i orange dostępne w każdej ilości i w konkurencyjnych cenach

PostNapisane: 10 mar 2017, o 08:40 
Użytkownik

dambo napisał(a):
Moim zdaniem:

zależy jakie masz doświadczenie w takich systemach - jeśli świetnie sie czujesz w Linuxie i jądro systeu sobie kompilujesz co tydzień - bierz orange, jeśli nie- RPi wygrywa społecznością.

Musisz jeszcze przemyśleć, czy do IoT potrzebujesz aż RPi - są inne moduły z wifi itp z wystarczającą mocą do wielu projektów.

Które moduły masz na myśli mówiąc o tych "słabszych" od RPi. Jedyny który przychodzi mi do głowy to moduły pokroju ESP8266.
Nie kojarzę nic co wspiera bez problemów Wi-Fi oraz złącze Ethernet

Co do dostępności RPi z Chin, nie pojawiają się tu problemy z kwestią podróbek i problemów z urzędami celnymi?

Wysłane z mojego Nexus 6P przy użyciu Tapatalka

Strefa czasowa: UTC + 1