Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 9 mar 2025, o 23:53

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 lut 2017, o 18:44 
Użytkownik

Witam,
mam taki mały problem. Potrzebuję mierzyć napięcie wychodzące ze środkowej nogi potka. Ogólnie między skrajnymi nogami potencjometru mam 0,6v różnicy. Podpinając do środkowej nogi multimetr i kręcąc potencjometrem wszystko działa jak należy, czyli napięcie wynosi od 14,4 do 15v. Teraz zamiast multimetru podpinam wejście adc poprzez dzielnik rezystorowy i tu małe zaskoczenie. Nie działa tak jak z multimetrem. Teraz kręcąc np. od lewej do prawej potkiem, mam następujące wartości. Skrajne położenie w lewo 15v kręcąc w prawo wartość maleje,aż dojdzie do środka i wskazuje 14,4v po czym dalej kręcąc w prawo znów rośnie do 15v. O co tu chodzi? Nie wiem może mam jakieś zaćmienie umysłowe, ale nie mogę połapać się o co chodzi. Jakieś rady jak to rozwiązać?
Ogólnie ADC działa jak należy, bo mierzę inne napięcia i wszystko jest ok, tylko z tym potencjometrem mam problem.
Poniżej rysunek poglądowy.
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 lut 2017, o 18:51 
Użytkownik

Po co dioda włączona równolegle z potencjometrem?
Na wejście ADC podajesz 15V?

PostNapisane: 13 lut 2017, o 18:56 
Użytkownik

Nie chciałbym wprowadzić w błąd, ale czy to nie powinno być coś takiego?

Obrazek

PostNapisane: 13 lut 2017, o 18:59 
Użytkownik

pimowo napisał(a):
Nie chciałbym wprowadzić w błąd, ale czy to nie powinno być coś takiego?

Obrazek

Pewnie,że tak.
Na wejście ADC nie można podawać napięcia większego jak zasilające uC.

PostNapisane: 13 lut 2017, o 19:01 
Użytkownik

Cytuj:

A dokładniej to wyższego niż napięcie odniesienia ;)

PostNapisane: 13 lut 2017, o 19:04 
Użytkownik

pimowo napisał(a):
Cytuj:

A dokładniej to wyższego niż napięcie odniesienia ;)

Można: ADC odczyta wartość 1023.

PostNapisane: 13 lut 2017, o 19:05 
Użytkownik

To jest kolego część zasilacza. Dioda po to aby właśnie był zakres regulacji na potencjometrze 0,6v, które to z kolei idzie dalej do komparatora od ograniczenia prądowego. Mierząc tym punkcie napięcie wiem jakie ograniczenie prądowe zasilacza mam ustawione. Twój schemat podłączenia działał by prawidłowo, ale u mnie nie mogę tego zastosować.

Napięcie jakie podaje na adc po dzielniku mieści się w zakresie napięcia odniesienia. Dzielnik wynosi 12, co przy napięciu 30v daje mi 2,5v na wejściu adc.

Obrazek u góry nie jest podłączany do adc tylko multimetru. Dolny obrazek z dzielnikiem napięcia jest dopiero dołączony do adc.

PostNapisane: 13 lut 2017, o 19:10 
Użytkownik

No moje układ działa tak jak powinien działać wedle schematu.
A mianowicie gdy podpinasz multimetr bezpośrednio po nogę potencjometru pobierasz prąd rzędu mA lub uA i dlatego teoretycznie wszystko jest ok, bo nie obciążasz prądowo potencjometru i diody, gdy jednak pod środkową nogę podpinasz dzielnik rezystorowy 12kOhm to już obciążasz potencjometr i robi się trochę dziwny układ.
Gdy potencjometr jest w prawej skrajnej pozycji to napięcie 15V odkłada Ci się na rezystancji 12 kOmów, w środkowej pozycji masz 17 kOmów (ponieważ 12 k z dzielnika + 5k z potencjometru), w skrajnie lewej pozycji napięcie 15V - 0,6V ( spadek na diodzie) będzie się ponownie odkładać na rezystancji 12 kOmów z dzielnika.
Żeby wszystko łatwiej zobaczyć podepnij multinetr w miejsce gdzie podpinasz kanał ADC i kręć potencjometrem a zobaczysz co się będzie działo...
Pytanie moje, co dokładnie chciałeś osiągnąć, bo rezystor i dioda równolegle to nie jest zbyt prosty obwód do analizy... ponieważ w ten sposób możesz np. szybko ładować kondensator (przez diodę) a powoli go rozładowywać przez rezystor itp.

PostNapisane: 13 lut 2017, o 19:11 
Użytkownik

Zastosuj rezystory o większej wartości, ten 11k i 1k w tym przypadku to stanowczo za mało. Przecież podłączasz je równolegle do tego rezystora 10k i odczepu z potencjometru. Spróbuj np. 100k i 10k.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 13 lut 2017, o 19:23 
Użytkownik

Po co dioda i rezystor? Jak już pisałem jest to część układu zasilacza regulowanego. Ograniczenie prądowe zrealizowane na wzm. operacyjnym gdzie na jedno wejście wchodzi napięcie z wyjścia zasilacza (za rezystorem pomiarowym prądu - w gałęzi dodatniej), a na drugie wejście właśnie wchodzi napięcie z potencjometru. Dioda powoduje spadek napięcia wejściowego na potencjometr o 0,6V, co w moim przypadku odpowiada regulacji ogr. prądowego od 0-do 6A. Tak więc ustawiając sobie napięcie np. 14,7v na potku i mając na wyjściu zasilacza 15 v wiem, że ograniczenie prądowe (komparator) zadziała w momencie jeśli na rezystorze pomiarowym odłoży mi się 0,3v tym samym powodując spadek napięcia na wyjściu zasilacza o te 0,3v.

Spróbuję z większymi wartościami rezystorów, tylko muszę zakupić, bo akurat brakuje mi 100k smd w potrzebnym mi rozmiarze.

Myślałem jeszcze nad zastosowaniem wtórnika napięciowego np na lm358, tylko czy to zadziała?

PostNapisane: 13 lut 2017, o 19:27 
Użytkownik

To zamiast diody proponuje zastosować potencjometr 10kOm (który już masz) i drugi rezystor 220 kOm. W tym momencie będziesz miał regulacje na potencjometrze od 14,35V do 15V regulacja będzie liniowa i bez efektu powrotu do maksymalnej wartości przy obu końcówkach potencjometru.

------------------------ [ Dodano po: 3 minutach ]

Poza tym sprawdź jakie faktycznie masz napięcie między rezystorem 10 kOm a diodą i potencjometrem. Bo ten punkt w którym Ty podajesz 14,4V jest tam zapewne zupełnie inne napięcie. Odepnij tylko dzielnik rezystorowy od środkowej nogi potencjometru.

------------------------ [ Dodano po: 12 minutach ]

Przy drugi pomiarze w tym samym miejscu (punkt 14,4V) podepnij swój dzielnik rezystorowy i spróbuj po raz drugi pomierzyć napięcie.

PostNapisane: 13 lut 2017, o 19:41 
Użytkownik

Kolego Karolen. Napięcia są takie jak napisałem. Wszystko pomierzone multimetrem bez dzielnika. Na prawej nodze potka mam np. 15v na lewej poprzez spadek napięcia na diodzie wynoszący dokładnie 0,55v mam 14,45v. Kręcąc potkiem na środkowej nodze mam zakres napięcia od 14,45 do 15v. Rezystor za diodą ściąga ją do masy, przez co uzyskuję spadek napięcia na niej. Wszystko działa dobrze w zasilaczu. Ale zachciało mi się zrobić miernik panelowy na lcd i utknąłem właśnie na pomiarze napięcia na tym potencjometrze. W zasadzie wszystko inne już działa, tylko to nieszczęsne wyświetlanie ustawionego progu zadziałania ograniczenia nie działa.
Będę próbował ze zmianą wartości rezystorów zaproponowaną przez kolegę anshar. A jeśli to nie pomorze to może komparator różnicowy zastosuję, ale to z kolei koliduje mi z już wykonaną płytką.

Poniżej wycinek schematu z zaznaczonym na czerwono ograniczeniem prądowym.
Obrazek

PostNapisane: 13 lut 2017, o 19:53 
Użytkownik

Wepnij podobną rezystancję między środkową nogę a masę jaką ma woltomierz ok. 10-15 MOmów będzie Ci to chyba działać.

PostNapisane: 13 lut 2017, o 20:05 
Użytkownik

Ok, sprawdzę opcję ze zmianą rezystorów na 100k i 10k jaką zaproponował kolega anshar, jak również sprawdzę Twoją podpowiedź kolego karolen. Dziękuję za zainteresowanie się moim problemem. Odezwę się jak posprawdzam te dwie opcje, co prawdopodobnie nastąpi jutro.

PostNapisane: 13 lut 2017, o 20:39 
Użytkownik

Dobra, załapałem wreszcie idee diody i potencjometru, no nie powiem sprytne :)

PostNapisane: 14 lut 2017, o 13:16 
Użytkownik

karolen napisał(a):

Nie takie sprytne, spadek napięcia na diodzie silnie od temperatury zależy.

PostNapisane: 14 lut 2017, o 15:49 
Użytkownik

czarekgr napisał(a):
karolen napisał(a):

Nie takie sprytne, spadek napięcia na diodzie silnie od temperatury zależy.

Tego o diodzie akurat nie doczytałem, fajnie wiedzieć, że rezystor jest mocno zależny od temperatury to ok - wiedziałem. Ale że dioda też to nie, bo swoją drogą jakoś nigdy w tej roli jej nie wykorzystywałem :) I chyba nie będę skoro stabilnością nie grzeszy :D

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 14 lut 2017, o 17:48 
Użytkownik

Zgodzę się, że dioda ma dryft temperaturowy, ale musiałaby pracować w szerokim zakresie temp np. 0-90 stopni, żeby wprowadzała mi błąd. Natomiast w moim zastosowaniu dryft tej diody jest pomijalny, bo pracuje w zakresie 25 max 32 stopni, co praktycznie w ogóle nie wprowadza mi błędu. W zakresie od 0 do 90 stopni spadek wahałby się mniej więcej od 0,7 do 0,55v co i tak dla mnie było by do przyjęcia w zasilaczu, bo transformator mam na "zapas", więc spokojnie przy 0,7v spadku uzyskałbym ograniczenie 7A.

Wracając natomiast do mojego podstawowego problemu, to udało się go rozwiązać dzięki podpowiedzi kolegi anshar. Wstawiłem na próbę rezystory 220k i 22k do dzielnika i teraz adc ładnie mi odczytuje ustawione napięcie na potku.

Kolego karolen sprawdziłem również Twoją podpowiedź z podciągnięciem środkowej nogi potencjometru do masy przez 10MOhm. Było lepiej, bo praktycznie w zakresie 0~90% obrotu potencjometru pokazywało prawidłowe wartości, natomiast w pozostałych 10% napięcie znów rosło w górę.

Także dziękuję wam bardzo za pomoc. Temat uważam za zamknięty.

Tak jeszcze na koniec mi się przypomniało odnośnie dryftu temperaturowego. Wszystko zależy od tego jakiej dokładności oczekujemy no i oczywiście od ceny :) Ostatnio kupowałem rezystor pomiarowy z serii WSR gdzie dokładność wynosi 0,5%, a dryft temp. < 3µV/°C, ale cena taka, że przemilczę ją.

PostNapisane: 15 lut 2017, o 10:39 
Użytkownik

diquan napisał(a):
Ostatnio kupowałem rezystor pomiarowy z serii WSR gdzie dokładność wynosi 0,5%, a dryft temp. < 3µV/°C, ale cena taka, że przemilczę ją.

Niech Kolega nie przemilcza ceny ;) Jestem też ciekawy, gdzie rezystor kupił i czy wysyłają pojedyncze sztuki.

Mogę prosić o cały schemat zasilacza? Na którymś zdjęciu jest tylko układ regulacji prądu...

PostNapisane: 15 lut 2017, o 17:46 
Użytkownik

Rezystor z tego co pamiętam kosztował około 10zł, także w porównaniu do innych części wyszedł drogo. Kupiłem go w sklepie stacjonarnym w Łodzi (wekton.pl). Powiem szczerze, że nie wiem czy wysyłają, ale pewnie tak. Na pewno są w stanie ściągnąć na zamówienie rzeczy mało osiągalne :) Przykład LT6105 do pomiaru prądu w gałęzi dodatniej, którego też szukałem i niestety u nas nie znalazłem. Można było zamawiać z aliexpress, ewentualnie farnella, ale czas dostawy, że tak powiem średni. A tu po 3 dniach miałem na miejscu.

Co do schematu zasilacza, to nie ma problemu, później postaram się go zeskanować, nanieść jeszcze jedną zmianę i wstawić (zmiana to dołożony potencjometr do dokładnego ustawiania napięcia). Bazuje on na J-031, ale ma wprowadzone parę poprawek m.in prąd w zakresie 0-5A. Ograniczenie działa praktycznie od 0mA. Możesz spokojnie podłączyć leda przy napięciu 30V i ograniczeniu na min i nie ma prawa się zaświecić :)

PostNapisane: 15 lut 2017, o 18:07 
Użytkownik

Cytuj:
Możesz spokojnie podłączyć leda przy napięciu 30V i ograniczeniu na min i nie ma prawa się zaświecić

Na Twoim schemacie widzę 100uF na wyjściu, ładunek z niego nie uszkodzi LEDa podczas "testu diody"?

Tak dopytuję, ponieważ siedzę nad swoim zasilaczem. Przeszukałem internet i jest kilka udanych konstrukcji CV/CC które warto wykonać albo wzorować się na nich.

Zrobiłem kompilację różnych rozwiązań i pomysłów, jestem na etapie testów w LTSpice - są obiecujące.

Większość wykonuje projekt zasilacza z electronics-lab, bałem się że też poszedłeś tą drogą ;)

PostNapisane: 15 lut 2017, o 18:33 
Użytkownik

Nie właśnie przez to, że wszyscy rzucili się na zasilacz e-lab nie chciałem iść tą drogą :) Poza tym, gdzieś kiedyś czytałem mądrego człowieka, który wziął "na warsztat" ten zasilacz z e-lab i wcale tak różowo nie wypadł. Niestety było to dość dawno temu, jak sam szukałem konstrukcji dla siebie i nie jestem w stanie podać źródła tych informacji. Co do mojego zasilacza mogę powiedzieć, że dioda spokojnie się nie zaświeci, bo sprawdzałem niejednokrotnie :) Tylko właśnie co do tego 100uF ja chyba wstawiłem ostatecznie 47uF i 100nF na samym wyjściu. Ale musiałbym rozebrać zasilacz, żeby sprawdzić, bo już nie pamiętam. A sam zasilacz użytkuję z dobre 2-3 lata i przez ten czas przeszedł testy bardzo dobrze od napraw płyt gł. lapotpów do ładowania aku żelowych, li-ion, i kwasowych. Także powiem, że nie ma lekkiego życia ze mną i jak na razie daje radę.

Sprawdziłem i na wyjściu mam 10nF i 47uF jakby co. Zaraz postaram się wrzucić schemat.

PostNapisane: 15 lut 2017, o 18:51 
Użytkownik

Cytuj:
A sam zasilacz użytkuję z dobre 2-3 lata

Myślałem, że na bieżąco składasz sprzęt i mamy pomagać na forum ;)

5 Amper to już jest coś, masz przełączane uzwojenia z transformatora?
Konstrukcja jest prosta i spełnia zadanie a to chyba najważniejsze.
Będę śledził ten temat czekając na schemat ;)

PostNapisane: 15 lut 2017, o 19:14 
Użytkownik

Powiem Ci szczerze, że teraz gdybym budował ten zasilacz poszukałbym trafo z podwójnym uzwojeniem(byłby trochę mniejszy grzejnik przy dużych prądach, a małym woltażu) i zrobił przełączanie uzwojeń. Ale kiedy budowałem ten zasilacz, wpadło mi za free trafo 24v 8A więc je wykorzystałem.

Jak już pisałem, zasilacz hula już jakiś czas, a teraz mnie naszło, że chciałbym zrobić do niego miernik lcd z pomiarem v co 10mV w zakresie 0-30v (bo to tej pory taką rozdzielczość miałem tylko do 10v), prąd w zakresie 10mA lub 1mA (ta kwestia pozostaje jeszcze otwarta) no i najważniejsze możliwość wyświetlania aktualnie ustawionego ogr. prądowego czego mi najbardziej brakowało. Poza tym dodatkowe wodotryski jak pomiar temp tranzystorów, obliczanie R i P podłączonego obciążenia. Myślałem jeszcze nad sterowaniem wentylatorem, ale mam już zbudowany układzik na płytce zasilacza i nie bardzo chce mi się od nowa robić płytki, a działać działa więc zostawię tą kwestię w spokoju.
Obrazek

PostNapisane: 15 lut 2017, o 19:41 
Użytkownik

Mam trafo toridalne 150W i w takim łatwo zrobić odczepy, całe uzwojenie wtórne jest na wierzchu - odwijasz, dowijasz czy dołączasz się jak chcesz.
Będziesz robił swój woltomierz na AVRku?
U,I ustawione oraz U,I rzeczywiste.
Do rozdzielczości 1mV czy 1 mA, to już raczej przetwornik zewnętrzny 16-bitowy.
ADS1120 u chińczyka po $3 to jak za darmo...

PostNapisane: 15 lut 2017, o 20:46 
Użytkownik

Tak miernik robię na AVR. U, I mierzone rzeczywiste na zaciskach zasilacza, bo to dla mnie istotniejsze. Kalibracja U,I programowa (V dla trzech zakresów napięć 0-10, 10-20, 20-30V) co poprawia mi liniowość adc. ADC 12bit (avr) co daje mi rozdzielczość 10mV, 10mA. I mierzę LT6105 w dodatniej gałęzi zasilacza. Tak sobie dłubię ten projekcik powoli jak mi czas pozwala. I cały czas coś zmieniam, żeby efekt końcowy mnie zadowalał i np. za pół roku nie było, że a to mogłem zrobić tak albo tak. Jak na razie V,I, Temp i obliczanie mocy mam już można powiedzieć dopracowane. Praktycznie wskazania miernika z multimetrem w całym zakresie pokrywają się i to z rozdzielczością 10mV co mnie bardzo zadowala. Teraz walczę z tym ustawianiem ograniczenia prądowego.

Co do toroida to wiadoma sprawa, jeśli tylko wtórne uzwojenie ma na wierzchu i nie jest w środku zalany żywicą to można się bawić. Niestety zastosowany przeze mnie transformator to EI więc za dużo zachodu z odczepami. Kiedyś byłem zmuszony przewinąć EI i powiem szczerze, że szkoda mojego czasu, teraz bym kupił po prostu transformator jaki potrzebuję.

PostNapisane: 15 lut 2017, o 21:37 
Użytkownik

Cytuj:
ADC 12bit (avr) co daje mi rozdzielczość 10 mV, 10 mA

Jeśli na ADC z podpiętym Vref = 5V dostarczysz 5V reprezentujące 30V na wyjściu zasilacza (czyli z dzielnika 5:1), to na 1 bit LSB przypadać będzie 0,0012 V a po pomnożeniu x 6 (bo wcześniej na potrzeby przetwornika podzieliliśmy przez 6) wyjdzie 0,0073 V (czyli blisko spodziewanych 10 mV).

No ale co z dokładnością ADC Atmegi?
Błąd nieliniowości, błąd offsetu, błąd wzmocnienia, razem mogą spokojnie wynieść +- 4LSB.
4 x 0,0073 = 0,029 V

Więc na wyjściu zasilacza możesz mieć 0 V a miernik pokaże 0,029 V lub odwrotnie.

Przy pomiarze prądu też będą tego typu błędy (nie chce mi się dokładnie liczyć jakie są to wielkości).

Dlatego napisałem wcześniej o przetworniku 16 bitowym, gdzie 4 LSB to jedynie 0,0018 V
Czyli na zewnętrznym 16 bitowym ADC uzyskasz PRZYNAJMNIEJ 16 razy lepszą dokładność odczytu!

PostNapisane: 15 lut 2017, o 22:00 
Użytkownik

Oczywiście zgadzam się z Tobą że zew. 16bit adc było by o niebo dokładniejsze. Natomiast jak pisałem wcześniej pomiar robię 12bit przez oversampling, do tego kalibruję sobie adc w 3 zakresach pomiarowych co znacząco poprawiło mi wyniki. Na początku odchyłka między 25 a 5v była spora. Oczywiście jak już pisałem wcześniej na razie jest wszystko w fazie testów i sprawdzania pomysłów. Do tej pory nie robiłem pomiarów co 10mV w całym zakresie, a wyrywkowo po 10 pomiarów na zakres 0-10, 10-20,20-30v i wszystko się pokrywało z multimetrem. Na razie chcę dopracować program na tyle, żeby wszystkie funkcje działały jak sobie założyłem, a na koniec zostawię dokładne pomiary. Jeśli będą zadowalające, to na tym zakończę. A jeśli nie będę myślał nad zastosowaniem zew. przetwornika adc np mcp3421.

PostNapisane: 15 lut 2017, o 22:09 
Użytkownik

A tego LT6105 używać będziesz tylko do wzmacniania napięcie z rezystora pomiarowego na potrzeby ADC czy będzie służył do stabilizacji zasilacza w trybie CC?
Jakiej wartości masz ten drogi rezystor pomiarowy? :)

PostNapisane: 15 lut 2017, o 22:29 
Użytkownik

Rezystorek ma 0,02R i na razie siedzi na płytce miernika razem z LT6105, czyli tylko wzmacnia mi spadek na rezystorku.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 47 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1