Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 04:45

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sty 2013, o 08:54 

dareck70 napisał(a):
matrix napisał(a):
Ja mam jedno małe pytankno:
Ile Wy zarabiacie że stać Was na takie zestawy?

Matrix to jest tak, że cześć osób pracuje zawodowo, ma ustabilizowaną sytuację.
Kiedyś jak miałem 1x, 2x lat miałem bardzo dużo czasu i nie miałem pieniędzy - też się pytałem skąd oni mają pieniądze na hobby.
Teraz jestem dużo starszy i już wiem, ale jest inny kłopot: są pieniądze, ale dramatycznie brakuje czasu :-) Nielicznym udaje się pogodzić powyższa sytuację.
Pozdrawiam, Darek.

Święte słowa, nawet nie wiesz ile ja bym dał, by mieć ten "sprzęt" i tyle czasu i zapału co 15lat temu ;). Chociaż wtedy też już całe kieszonkowe szło na elektronikę ;). Miałem to szczęście, że u mnie to rodzinne, brat od mojej mamy się zajmował i dziadek elektroniką :), więc gratów zawsze trochę było.

PS. Może i przez pracę w serwisie RTV zdobyłem sporo doświadczenia, ale skutecznie mnie zniechęcał do siedzenia po godzinach nad czymkolwiek :(. Dziś to w pracy jak jest wolna chwila, można przysiąść, a w domu to dopiero późnym wieczorem..... Poradniki Mirka to czasem na raty oglądam.......

Zaczynałem na 8085 i 8031, ale co z tego, brak dostępu do komputera, a na C64 nie było wtedy odpowiednich narzędzi, po za prostym programatorem epromów, do których nie było kasownika itd....... Pierwsze kody przeliczałem z asemblera na maszynowy na kawałku kartki w kratkę i potem ręcznie bajt po bajcie wklepywałem do eproma za pomocą DIP-swicha ustawiając każdy bit ręcznie :). To była jazda :).

Potem był naprawdę świetny zestaw AVT2250, taki ATB na 8051. Dodatkowo świetny kurs asemblera w EdW, ale to już były czasy pracy w serwisie RTV i po całym dniu grzebania w sprzęcie, marudnych klientach już się człowiekowi mniej chciało ;).

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 5 lut 2013, o 08:27 

GwynBleidD napisał(a):
rezasurmar, na tym firmowym zestawie po lewej masz źle zapiętą zworkę od RX ;)

Dzięki, nie zauważyłem. Nie wgryzałem się jeszcze w RXa na każdej ATB ;).

PostNapisane: 5 lut 2013, o 08:31 
Moderator

Gwyn ale maszsokole oko ! SZOK ;) teraz i ja to zobaczyłem

PostNapisane: 5 lut 2013, o 08:35 

Sokole oko, to mało powiedziane. Nie przypuszczałem, że ktoś ogląda te moje wypociny ;).

PostNapisane: 8 lut 2013, o 18:14 
Użytkownik

Ee tam, co do tego wyprowadzenia goldpinów, to jakby się uprzeć i troche upchać to dało by radę. Oto moja propozycja :
Obrazek
Obrazek

Ten post jest żartem i nie należy brać tego na poważnie :P

Ostatnio edytowano 11 lut 2013, o 18:24 przez PawelGaj, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 8 lut 2013, o 22:41 
Użytkownik

Tych pinów od ULN2803 i tego kondensatora nie można wywalić, ponieważ jest tam miejsce na CR1216.

PostNapisane: 8 lut 2013, o 22:51 
Użytkownik

ale można dać o połowę mniejszy 7seg np jak mój :)
Obrazek

i tym sposobem mamy miejsce na 595 lub cos innego :)

PostNapisane: 8 lut 2013, o 23:11 
Użytkownik

lukas12 napisał(a):
Tych pinów od ULN2803 i tego kondensatora nie można wywalić, ponieważ jest tam miejsce na CR1216.

Chodziło mi o lekkie przesunięcie w bok. I tak bym to właśnie widział :D :D

PostNapisane: 25 mar 2013, o 03:04 
Użytkownik

jestem dopiero poczatkujacym i jak dla mnie przydaly by sie:
1 rejestr przesowny.
2 dodanie przelacznika wlacz/wylacz doplyw glownego zasilania
3 przetwornica zeby dzialala od np. 4,5 V a nie od 8 V. wtedy bedzie mogla stabilizowac rowniez napiecie z lini USB albo z innego zrodla +5V (np zasilacz z kompa przerobiony). mysle ze mozna ja spokojnie zamontowac na stale bez dokladania na "kanapke"
4 ethernet
5 moim zdaniem najwazniejsze. instrukcja obslugi w formacie PDF.
zalozmy taka sytuacje. chce sie dowiedziec do czego sluza 3 piny w prawym dolnym rogu. no i tu sie zaczynaja schody. trzeba przewertowac cala instrukcje w poszukiwaniu odpowiedzi. zajmuje troche czasu prawda ? wyobrazcie sobie co maja poczatkujacy. ja nie raz zagladalem do instrukcji i nie jest to wygodne. wy tez pewnie zagladacie do niej bo nie pamietacie wszystkiego. nikt nie zapamieta. nie wszystko na plytce jest opisane a szkoda bo to duzo podpowiada. skad ja mam teraz wiedziec od czego byla zworka jakastam ktora nie jest opisana ?
przydalo by sie cos takiego jak jest w instrukcjach do plyt glownych do kompow. widok z gory i opisane wszystkie jumpery i wyjscia. np po kliknieciu w jakas sekcje odrazu przezuca nas do odpowiedniej strony w PDF-ie

nie rozumiem po co i dlaczego sa zrobione takie myki:
1 linie MOSI, MISO, SCK np przy karcie SD sa wystawione na goldpinach. po co ? nie mozna odrazu do procka polaczyc sciezka ? co mi daje obecne rozwiazanie ? znalazlem cos takiego co pozwala na podlaczenie kilku urzadzen na SPI i mozliwosc programowania "w locie"
2 po co zworka przy zew. EEPROMIE ? nie mozna na stale zrobic odpowiedniej konfiguracji tak zeby sie nie klocily ze soba podlaczone scalaki na magistrali ?
3 po co mi wyjscie GND obok ukladu RTC ? przeciez jest obok przetwornicy ?
4 po co mi wyjscie BAT obok ukladu RTC ? przeciez jest kondensator, albo bateryjka (w starszych rewizjach)

PostNapisane: 25 mar 2013, o 09:15 
Moderator

ukasz napisał(a):
jestem dopiero poczatkujacym i jak dla mnie przydaly by sie:
2 dodanie przelacznika wlacz/wylacz doplyw glownego zasilania

Jest na przetwornicy włącz - a wyłącz można sobie dorobić

ukasz napisał(a):
3 przetwornica zeby dzialala od np. 4,5 V a nie od 8 V. wtedy bedzie mogla stabilizowac rowniez napiecie z lini USB albo z innego zrodla +5V (np zasilacz z kompa przerobiony). mysle ze mozna ja spokojnie zamontowac na stale bez dokladania na "kanapke"

W zestawach ATB jeśli będą w ogóle kolejne przetwornica będzie zawsze dokładana - to że tobie się nie przydaje nie oznacza że u innych tak jest. A co do samej przetwornicy ? ..... też pozostanie taka jaka jest bo się sprawdza ...

ukasz napisał(a):
4 ethernet

Przecież jest jako moduł zewnętrzny. Jeśli uważasz że miałby pojawić się w zestawie to musiałby on zwiększyć swoje gabaryty a to jest niedopuszczalne wg mojej koncepcji. Więc wbudowanego nie będzie przykro mi :(

ukasz napisał(a):
5 moim zdaniem najwazniejsze. instrukcja obslugi w formacie PDF.

Tak instrukcje to moja pięta achillesowa ale sporo się napracowałem nad instrukcją OnLine - i uważam że ona w sporym stopniu rozwiązuje wiele braków poprzednich wersji instrukcji.
http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.html

ukasz napisał(a):
zalozmy taka sytuacje. chce sie dowiedziec do czego sluza 3 piny w prawym dolnym rogu. no i tu sie zaczynaja schody. trzeba przewertowac cala instrukcje w poszukiwaniu odpowiedzi. zajmuje troche czasu prawda ? wyobrazcie sobie co maja poczatkujacy. ja nie raz zagladalem do instrukcji i nie jest to wygodne. wy tez pewnie zagladacie do niej bo nie pamietacie wszystkiego. nikt nie zapamieta. nie wszystko na plytce jest opisane a szkoda bo to duzo podpowiada. skad ja mam teraz wiedziec od czego byla zworka jakastam ktora nie jest opisana ?

Przecież w tej instrukcji OnLine jest wszystko opisane - każda zworka, więc o czym ty mówisz ?

ukasz napisał(a):
przydalo by sie cos takiego jak jest w instrukcjach do plyt glownych do kompow. widok z gory i opisane wszystkie jumpery i wyjscia. np po kliknieciu w jakas sekcje odrazu przezuca nas do odpowiedniej strony w PDF-ie

Tak przydałaby się taka instrukcja ....

ukasz napisał(a):
nie rozumiem po co i dlaczego sa zrobione takie myki:

To że nie rozumiesz - nie oznacza że te myki jak je nazwałeś są niepotrzebne.

ukasz napisał(a):
1 linie MOSI, MISO, SCK np przy karcie SD sa wystawione na goldpinach. po co ? nie mozna odrazu do procka polaczyc sciezka ? co mi daje obecne rozwiazanie ? znalazlem cos takiego co pozwala na podlaczenie kilku urzadzen na SPI i mozliwosc programowania "w locie"

Są zestawy na których WSZYSTKO jest połączone razem - nie ma możliwości rozłączenia co jest dużą WADĄ a poza tym dzięki temu początkujący palą je na potęgę - bo też w instrukcje nie zajrzą. Ale wyjaśnię ci po krótce po co jeszcze takie a nie inne rozwiązania. To z liniami ISP jest po to panie kochany aby można było sterować np modułem karty całkiem niezależnie nawet z innego mikrokontrolera - to że ty np z takiej możliwości nie skorzystasz - nie oznacza że inni nie skorzystają - a może nawet jeszcze dzisiaj nie wiesz, że kiedyś tam okaże ci się to przydatne a wręcz zbawienne.

ukasz napisał(a):
2 po co zworka przy zew. EEPROMIE ? nie mozna na stale zrobic odpowiedniej konfiguracji tak zeby sie nie klocily ze soba podlaczone scalaki na magistrali ?

No tak idąc tym tropem to WYWALMY wszystkie zworki ;) po co ? skoro można podłączyć wszystko na stałe - panie kochany - w tę podstawkę można włożyć inne pamięci i mieć ochotę inaczej ustawić adres ... więc o czym ty mówisz. Już nie wspomnę że z jakichś przyczyn jak robię prototyp to mogłoby mi się przydać różne ustawienie bo np testuję taki EEPROM ale całkiem inny układ I2C Slave równolegle ale na dodatkowej płytce stykowej ..... ten pomysł nigdy nie przejdzie :(

ukasz napisał(a):
3 po co mi wyjscie GND obok ukladu RTC ? przeciez jest obok przetwornicy ?
4 po co mi wyjscie BAT obok ukladu RTC ? przeciez jest kondensator, albo bateryjka (w starszych rewizjach)

W każdej rewizji jest kondensator żelowy - co nie przeszkadza w tym aby podłączyć sobie bateryjkę zewnętrzną - a wtedy wygodniej mi jest zrobić prosty kabelek dwużyłowy i wpiąć wyraźnie go obok RTC (plus i GND) dzięki czemu mam porządek a nie masą miałbym lecieć do tych kilku pinów obok przetwornicy - ja lubię porządek podczas pracy z zestawem i fakt że sporo pinów GND jest wyprowadzonych dodatkowo przy różnych modułach jest również zbawienny i przydatny

--------------------------------

a teraz moja uwaga - bo tak trochę odebrałem tę wypowiedź nie jako propozycje do 1.05 tylko jak koncert narzekań na poprzednie wersje ze strony kolegi ukasz - w zasadzie jak się to czyta to wynika że prawie nic koledze nie pasuje w zestawie który posiadasz :( ... Dlatego w takim przypadku zawsze mam jedną propozycję - może kolega bez NAJMNIEJSZEGO problemu zwrócić nam ten zestaw - nie ważne kiedy kupiony - byle nie zniszczony mechanicznie i działający - a my zwrócimy pieniążki. Nawet jak jest po gwarancji. Wtedy sobie kolega zakupi inny bardziej idealny zestaw. To nie jest sarkazm z mojej strony tylko poważna propozycja - i takie podejście też proszę sobie porównać w innych firmach. Dla nas najważniejsze jest zadowolenie - a jeśli go nie ma - to po co taki zestaw używać ?

PostNapisane: 25 mar 2013, o 14:20 
Użytkownik

Cytuj:
a teraz moja uwaga - bo tak trochę odebrałem tę wypowiedź nie jako propozycje do 1.05 tylko jak koncert narzekań na poprzednie wersje ze strony kolegi ukasz - w zasadzie jak się to czyta to wynika że prawie nic koledze nie pasuje w zestawie który posiadasz ... Dlatego w takim przypadku zawsze mam jedną propozycję - może kolega bez NAJMNIEJSZEGO problemu zwrócić nam ten zestaw - nie ważne kiedy kupiony - byle nie zniszczony mechanicznie i działający - a my zwrócimy pieniążki. Nawet jak jest po gwarancji. Wtedy sobie kolega zakupi inny bardziej idealny zestaw. To nie jest sarkazm z mojej strony tylko poważna propozycja - i takie podejście też proszę sobie porównać w innych firmach. Dla nas najważniejsze jest zadowolenie - a jeśli go nie ma - to po co taki zestaw używać ?

jezeli tak to odebrales to przepraszam nie mialem tego na celu. poprostu zastanawialem sie nad pewnymi kwestjami. widocznie w zlym watku rozwinalem swoje mysli.
a nawiasem mowiac plytka podoba mi sie bardzo.

PostNapisane: 25 mar 2013, o 14:34 
Moderator

Ok - no to w takim razie rozumiem, że sporo wynika po prostu z tego jeszcze że tak ciężko idzie mi z opisami i instrukcjami :( .... niestety jak się robi wszystko w pojedynkę to na niektórych polach daję ciała - co tu dużo mówić - więc przepraszam. Ale będę się starał nadrabiać to wszystko kolejnymi poradnikami.....

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 16:18 
Użytkownik

Hmm, a może bezpiecznik polimerowy tylko dla zasilania USB, żeby zabezpieczyć port ?

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 16:45 
Moderator

PawelGaj napisał(a):
Hmm, a może bezpiecznik polimerowy tylko dla zasilania USB, żeby zabezpieczyć port ?

Pewnie bym i może kiedyś wziął to pod uwagę ale na tyle układów które sam zrobiłem dla swoich klientów ale też żebym miał jakiś sygnał od użytkownika ATB, któremu uszkodził się port USB przez to że nie było polimerowca - no to może

ale jak do tej pory NIC ;) .... więc i nie myślę o takim rozwiązaniu na razie

PostNapisane: 2 kwi 2013, o 18:16 
Użytkownik

a ja mam lepszy pomysł i chyba mirku da sie go nawet upchać w pudełku ...

do każdego zestawu ATB --- gablotkę z gumowym impulsatorem ręcznym o naprowadzaniu trzonkowym
z podpisem .... w razie głupich pomysłów , zbij szybkę :P

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 07:23 

Dokładnie ;) bo na nieostrożność to i nawet polimer nie pomorze, swoją drogą w 99% sprzętu takie zabezpieczenia są na samym USB, nawet zwarcie nie uwali złącza.
Gorzej z doprowadzeniem znacznego napięcia z zewnątrz, oj gorzej, szczególnie jak to jest 230V ;), nawet po masie i Puff po USB w kompie :P. Dobrze, że to był stacjonarny, a nie laptop ;).

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 07:44 
Moderator

Dokładnie - ja nie jednokrotnie zrobiłem niechcący zwarcie na USB - akurat nie w zestawie - o wiele częściej kiedyś gdy testowałem sobie podłączając zasilanie z USB do stykówki, wtedy o wiele łatwiej o taki zabieg ;) .... i co? efektem było w najgorszym wypadku:

- reset kompa
- wyłączenie kompa
- awaria portu USB zgłoszona przez Windows

ale nigdy nie udało mi się SFAJCZYĆ przez to portu USB w kompie bo właśnie - taki bezpiecznik polimerowy czy inne zabezpieczenie to już siedzi zwykle na płycie głównej .... i jak mówię ew reset czy wyłączenie zasilania. Oczywiście to działo się zawsze na stacjonarnym - z laptopem raczej się tak brzydko nie bawiłem ale nie dlatego że obawiałem się że zaraz w nim coś się spali - tylko że na co dziej wolę stacjonarkę. A dopiero jak gdzieś wyjeżdżam np na urlop to wtedy laptoka pod pachę, kabelek USB plus ATB i hulaj dusza - żoniczność idzie się opalać np nad morzem ja czmycham ukradkiem do kompika ;) i się zaczyna ;)

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 07:47 

W laptopach to USB, jest jeszcze bardziej zabezpieczone niż w stacjonarnych, przynajmniej tych które miałem okazję naprawiać, asus, HP, sony, acer, każdy miał polimera, na zasilaniu USB.

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 11:14 
Użytkownik

Hej

Ja podpiąłem kiedyś dysk USB do TV i jakiś problem był, pojawił się napis USB przeciążone i port się wyłączył. Po restarcie TV wszystko wróciło do normy. Jak wymieniłem kabel UBS problem zniknął. Pewnie jakieś zwarcie było. USB przezyło bez problemów

Pozdrawiam
Piotrel

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 20:09 
Użytkownik

A ja jak sobie zwarcie zrobię, to ani razu mi się komputer nie zresetował. Ale ostrożności nigdy dość :)

PostNapisane: 3 kwi 2013, o 20:48 
Użytkownik

W lapku mam "klapę" trzymaną na magnesy, które znajdują się nad portem USB i z racji że na polu bitwy jakim jest biurko, pewnego razu przyciągnął jakąś obciętą nóżkę właśnie prosto do portu USB robiąc zwarcie ;) Laptop nie chciał się włączyć, zero reakcji. Chwilę mi zajęło znalezienie przyczyny, ale po usunięciu wszytko wróciło do normy jakby nigdy nic.

PostNapisane: 20 lip 2013, o 09:47 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Ja proponowałbym rozdzielenie sterowania PWM na mostku L293D. Obecnie nóżka 1 i 9 scalaka są połączone i jest tylko jeden goldpin PWM. Nie ma możliwości zróżnicowania prędkości obrotowej silników.

PostNapisane: 20 lip 2013, o 11:16 
Moderator

Nad zestawem 1.05 będę myślał może dopiero w przyszłym roku .... a tymczasem w sumie dzięki SunRiverowi i jego pomysłom ;) na jego wersje MOD'ów do ATB na to w jaki sposób poszerzyć troszkę możliwości zestawów ATB.

Dlatego w przygotowaniu są dwa ... hmm nie wiedziałem jak je nazwać to zapożyczyłem z arduino kocie słówko "SHIELD" ;) hahha nie śmiejcie się ze mnie i tak oto będą być może w sprzedaży

1. ATB-SHIELD-M128 - czyli nakładka, która pozwalać będzie osadzać takie procki jak:

ATmega128, ATmega64, ATmega1281 oraz ATmega2561

Obrazek

to jest nieco skopany widok 3D ponieważ te zewnętrzne goldpiny będą skierowane w dół a w zasadzie to nie będą goldpiny a gniazda żeńskie, które będzie się nakładać na goldpiny w ATB. Dzięki temu będzie SOLIDNIE się to trzymać .... będzie zgodność na dole z wyprowadzeniami portów

PORTA, PORTB, PORTC ....

tylko PORTD zostanie zamieniony na PORTE

A pozostałe porty: PORTD, PORTF i PORTG będą wyprowadzone także na osobnych goldpinikach aby można było je swobodnie używać

1. ATB-SHIELD-IO - czyli nakładka, która będzie zawierać, rejestr przesuwny 74HC595 a do tego 8 diod LED oraz wyprowadzenia na goldpinach aby używać go towolnie. Poza tym Expander PCF8574, który będzie od razu z tranzystorkiem BS138 dzięki czemu będzie można tu się podłączać z LCD na potrzeby sterowania go przez I2C.

Poza tym będzie dioda RGB

Obrazek

Uwaga! ten konwerter będzie pobierał zasilanie +5V i GND, ze złącza przygotowanego pod Bluetooth, ale spokojnie ono również zostanie wyprowadzone wyżej na konwerterze.

obydwie wersje nie będą wystawać poza obszar ATB, no i będą się idealnie wpasowywać w całość.

eeeh sam już się nie mogę doczekać na prototypy do testów - ale i do pracy by mi się już dzisiaj kurczę przydały ;)

PostNapisane: 20 lip 2013, o 12:54 
Użytkownik

heheheh ... chętnie po testujemy wynalazki :)

nio ba i to jest dobre podejście Mirku :)

PostNapisane: 20 lip 2013, o 15:23 

No nie wiem jak wy, ale ja już zacieram ręce. :grin:

Wysłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

PostNapisane: 20 lip 2013, o 16:29 
Użytkownik

Szkoda ze na ATB 1.03 nie ma złącza na bluetootha :(

Wysłane z mojego Nexus 7 za pomocą Tapatalk 4

PostNapisane: 20 lip 2013, o 17:20 
Moderator

hehehe sorki oczywiscie pcf8574 ;)

PostNapisane: 20 lip 2013, o 17:42 

Na shielda Atmega128 to już mnie Mirku możesz zapisać do kolejki :).

PostNapisane: 20 lip 2013, o 18:49 
Moderator

właśnie kolejka się już zaczęła ustawiać - bardzo proszę jak zwykle w razie czego o maila w tej sprawie do Pani Anety

aneta@atnel.pl

po prostu ona zapisuje a później w kolejności poinformuje o dostępności - ok?

PostNapisane: 20 lip 2013, o 19:30 
Użytkownik

No to się będziemy zapisywać :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 72 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1