ukasz napisał(a):
jestem dopiero poczatkujacym i jak dla mnie przydaly by sie:
2 dodanie przelacznika wlacz/wylacz doplyw glownego zasilania
Jest na przetwornicy włącz - a wyłącz można sobie dorobić
ukasz napisał(a):
3 przetwornica zeby dzialala od np. 4,5 V a nie od 8 V. wtedy bedzie mogla stabilizowac rowniez napiecie z lini USB albo z innego zrodla +5V (np zasilacz z kompa przerobiony). mysle ze mozna ja spokojnie zamontowac na stale bez dokladania na "kanapke"
W zestawach ATB jeśli będą w ogóle kolejne przetwornica będzie zawsze dokładana - to że tobie się nie przydaje nie oznacza że u innych tak jest. A co do samej przetwornicy ? ..... też pozostanie taka jaka jest bo się sprawdza ...
ukasz napisał(a):
4 ethernet
Przecież jest jako moduł zewnętrzny. Jeśli uważasz że miałby pojawić się w zestawie to musiałby on zwiększyć swoje gabaryty a to jest niedopuszczalne wg mojej koncepcji. Więc wbudowanego nie będzie przykro mi
ukasz napisał(a):
5 moim zdaniem najwazniejsze. instrukcja obslugi w formacie PDF.
Tak instrukcje to moja pięta achillesowa ale sporo się napracowałem nad instrukcją OnLine - i uważam że ona w sporym stopniu rozwiązuje wiele braków poprzednich wersji instrukcji.
http://atnel.pl/instrukcja-atb-rev-1-04.htmlukasz napisał(a):
zalozmy taka sytuacje. chce sie dowiedziec do czego sluza 3 piny w prawym dolnym rogu. no i tu sie zaczynaja schody. trzeba przewertowac cala instrukcje w poszukiwaniu odpowiedzi. zajmuje troche czasu prawda ? wyobrazcie sobie co maja poczatkujacy. ja nie raz zagladalem do instrukcji i nie jest to wygodne. wy tez pewnie zagladacie do niej bo nie pamietacie wszystkiego. nikt nie zapamieta. nie wszystko na plytce jest opisane a szkoda bo to duzo podpowiada. skad ja mam teraz wiedziec od czego byla zworka jakastam ktora nie jest opisana ?
Przecież w tej instrukcji OnLine jest wszystko opisane - każda zworka, więc o czym ty mówisz ?
ukasz napisał(a):
przydalo by sie cos takiego jak jest w instrukcjach do plyt glownych do kompow. widok z gory i opisane wszystkie jumpery i wyjscia. np po kliknieciu w jakas sekcje odrazu przezuca nas do odpowiedniej strony w PDF-ie
Tak przydałaby się taka instrukcja ....
ukasz napisał(a):
nie rozumiem po co i dlaczego sa zrobione takie myki:
To że nie rozumiesz - nie oznacza że te myki jak je nazwałeś są niepotrzebne.
ukasz napisał(a):
1 linie MOSI, MISO, SCK np przy karcie SD sa wystawione na goldpinach. po co ? nie mozna odrazu do procka polaczyc sciezka ? co mi daje obecne rozwiazanie ? znalazlem
cos takiego co pozwala na podlaczenie kilku urzadzen na SPI i mozliwosc programowania "w locie"
Są zestawy na których WSZYSTKO jest połączone razem - nie ma możliwości rozłączenia co jest dużą WADĄ a poza tym dzięki temu początkujący palą je na potęgę - bo też w instrukcje nie zajrzą. Ale wyjaśnię ci po krótce po co jeszcze takie a nie inne rozwiązania. To z liniami ISP jest po to panie kochany aby można było sterować np modułem karty całkiem niezależnie nawet z innego mikrokontrolera - to że ty np z takiej możliwości nie skorzystasz - nie oznacza że inni nie skorzystają - a może nawet jeszcze dzisiaj nie wiesz, że kiedyś tam okaże ci się to przydatne a wręcz zbawienne.
ukasz napisał(a):
2 po co zworka przy zew. EEPROMIE ? nie mozna na stale zrobic odpowiedniej konfiguracji tak zeby sie nie klocily ze soba podlaczone scalaki na magistrali ?
No tak idąc tym tropem to WYWALMY wszystkie zworki
po co ? skoro można podłączyć wszystko na stałe - panie kochany - w tę podstawkę można włożyć inne pamięci i mieć ochotę inaczej ustawić adres ... więc o czym ty mówisz. Już nie wspomnę że z jakichś przyczyn jak robię prototyp to mogłoby mi się przydać różne ustawienie bo np testuję taki EEPROM ale całkiem inny układ I2C Slave równolegle ale na dodatkowej płytce stykowej ..... ten pomysł nigdy nie przejdzie
ukasz napisał(a):
3 po co mi wyjscie GND obok ukladu RTC ? przeciez jest obok przetwornicy ?
4 po co mi wyjscie BAT obok ukladu RTC ? przeciez jest kondensator, albo bateryjka (w starszych rewizjach)
W każdej rewizji jest kondensator żelowy - co nie przeszkadza w tym aby podłączyć sobie bateryjkę zewnętrzną - a wtedy wygodniej mi jest zrobić prosty kabelek dwużyłowy i wpiąć wyraźnie go obok RTC (plus i GND) dzięki czemu mam porządek a nie masą miałbym lecieć do tych kilku pinów obok przetwornicy - ja lubię porządek podczas pracy z zestawem i fakt że sporo pinów GND jest wyprowadzonych dodatkowo przy różnych modułach jest również zbawienny i przydatny
--------------------------------
a teraz moja uwaga - bo tak trochę odebrałem tę wypowiedź nie jako propozycje do 1.05 tylko jak koncert narzekań na poprzednie wersje ze strony kolegi ukasz - w zasadzie jak się to czyta to wynika że prawie nic koledze nie pasuje w zestawie który posiadasz
... Dlatego w takim przypadku zawsze mam jedną propozycję - może kolega bez NAJMNIEJSZEGO problemu zwrócić nam ten zestaw - nie ważne kiedy kupiony - byle nie zniszczony mechanicznie i działający - a my zwrócimy pieniążki. Nawet jak jest po gwarancji. Wtedy sobie kolega zakupi inny bardziej idealny zestaw. To nie jest sarkazm z mojej strony tylko poważna propozycja - i takie podejście też proszę sobie porównać w innych firmach. Dla nas najważniejsze jest zadowolenie - a jeśli go nie ma - to po co taki zestaw używać ?