Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 kwi 2026, o 11:16

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 lut 2017, o 22:37 
Nowy

Cześć wszystkim
mam problem, który wydaje mi się że problemem zbytnio dla fachowego forum nie jest.
więc tak. wszystko robiłem zgodnie z filmami Mirka eclipse od A do Z.
java eclipsy tulczajny. wszystko lata.
napisanie nowego programu sterującego diodą led czy wysyłającego stany na pinach- wszystko ok.
problem jest w momencie kompilacji Projektów z książki Mirka.
a dokładniej projektu 03LED i 04 LCD
przy kompilacji wywala mi błędy. inne programy są OK.
podkreśla mi linijkę z charami i uint 8 t.
czy ktoś z Was miał taki problem i go rozwiązał? czy tylko ja?
zakładka console wyświetla:

"
22:36:03 **** Incremental Build of configuration Release for project 04_LCD ****
make all
'Building file: ../main.c'
'Invoking: AVR Compiler'
avr-gcc -Wall -Os -fpack-struct -fshort-enums -ffunction-sections -fdata-sections -std=gnu99 -funsigned-char -funsigned-bitfields -mmcu=atmega32 -DF_CPU=11059200UL -MMD -MP -MF"main.d" -MT"main.o" -c -o "main.o" "../main.c"
../main.c:17:14: error: variable 'tab1' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'
char PROGMEM tab1[] = {"FLASH"};
^
../main.c:22:9: error: variable 'znak_buzka' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'
uint8_t znak_buzka[] PROGMEM = {14,17,27,17,17,21,17,14}; // wzór znaku buźki w pamięci FLASH
^
../main.c:23:9: error: variable 'znak_termo' must be const in order to be put into read-only section by means of '__attribute__((progmem))'
uint8_t znak_termo[] PROGMEM = {4,10,10,10,17,31,31,14}; // wzór znaku termometru w pamięci FLASH
^
../main.c: In function 'main':
../main.c:36:2: warning: passing argument 1 of 'lcd_str_P' discards 'const' qualifier from pointer target type [enabled by default]
lcd_str_P( PSTR("Linia1") ); // napis z pamięci FLASH
^
In file included from ../main.c:11:0:
../LCD/lcd44780.h:172:6: note: expected 'char *' but argument is of type 'const char *'
void lcd_str_P(char * str); // domyślnie wyłączona z kompilacji w pliku lcd.c
^
make: *** [main.o] Błąd 1

22:36:03 Build Finished (took 175ms)
"

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 lut 2017, o 22:39 
Moderator

Bo używasz kodów ze starego wydania książki, które były pisane pod stary WinAVR a nie obecnie najnowszy Toolchain ... więc musisz sobie je sam przeportować ...

a masz do pomocy bloga np ten artykuł:

http://mirekk36.blogspot.com/2012/08/ec ... zytaj.html

PostNapisane: 2 lut 2017, o 22:44 
Nowy

Powiem jak poseł Szczerba.
Panie Mirku kochany...:D
próbowałem i ten artykuł znam już na pamięć. niestety coś mi nie idzie. czy muszę kupić nowego blubuka??

PostNapisane: 2 lut 2017, o 23:09 
Użytkownik

Nic nowego nie trzeba kupowac. Na jakim etapie kolega utknął?

pozamieniał
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

na
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lut 2017, o 23:20 
Nowy

23:19:36 **** Incremental Build of configuration Release for project 04_LCD ****
make all
'Invoking: Print Size'
avr-size --format=avr --mcu=atmega32 04_LCD.elf
AVR Memory Usage
----------------
Device: atmega32

Program: 1216 bytes (3.7% Full)
(.text + .data + .bootloader)

Data: 25 bytes (1.2% Full)
(.data + .bss + .noinit)

EEPROM: 15 bytes (1.5% Full)
(.eeprom)

'Finished building: sizedummy'
' '

23:19:36 Build Finished (took 123ms)

:D

PostNapisane: 12 lut 2017, o 16:38 
Nowy

Witam Was dżentelmeni ponownie.
Mam nadal problem. nie chcę zakładać nowego tematu bo już kilka było o tym na forum ale żaden ze sposobów u mnie nie pomógł.
kompiluje projekt tak jak mi pomógł danny. nie ma błędów. wszystko sie kompiluje.
teraz podpinam wyświetlacz według schematu z ksiązki do at32 i widzę tylko górny rząd wypełnionych kwadracików
rw bez różnicy czy jest podpięty do gnd czy do uC zmieniam to odpowiednio w pliku .h
czy jeszcze powinienem coś zrobić żeby to ruszyło? chodzi mi o to czy powinienem dopisać cos w programie oprócz consta.
projekt z blubuka w miękkiej oprawie a eclipse ustawiony według filmów naszego GURU :D
Sprawdzałem na dwóch prockach aczkolwiek nie wiem czy wyświetlacz sprawny, ale chyba powinien coś zareagować.
biorę też pod uwagę że może to nie taki wyświetlacz- jego model to : WC1602a0-SFYLYNC06. na dniach jakiś se ogarnę inny żeby zobaczyć.
częstotliwość próbowałem ustawić 8mega i 1 mega i 2 mega i nic. częstotliwość zmieniam calkulatorem i wysyłam zapisz fuse bity, program kompiluje zmieniając w eclipsie na taką częstotliwość jaką wgrałem mkcalkulatorem. (wgrywam z pliku main)
Wydaję mi się że wina leży po mojej stronie i nie wiem co jeszcze powinienem wiedzieć żeby go odpalić :(

------------------------ [ Dodano po: kilkunastu sekundach ]

Witam Was dżentelmeni ponownie.
Mam nadal problem. nie chcę zakładać nowego tematu bo już kilka było o tym na forum ale żaden ze sposobów u mnie nie pomógł.
kompiluje projekt tak jak mi pomógł danny. nie ma błędów. wszystko sie kompiluje.
teraz podpinam wyświetlacz według schematu z ksiązki do at32 i widzę tylko górny rząd wypełnionych kwadracików
rw bez różnicy czy jest podpięty do gnd czy do uC zmieniam to odpowiednio w pliku .h
czy jeszcze powinienem coś zrobić żeby to ruszyło? chodzi mi o to czy powinienem dopisać cos w programie oprócz consta.
projekt z blubuka w miękkiej oprawie a eclipse ustawiony według filmów naszego GURU :D
Sprawdzałem na dwóch prockach aczkolwiek nie wiem czy wyświetlacz sprawny, ale chyba powinien coś zareagować.
biorę też pod uwagę że może to nie taki wyświetlacz- jego model to : WC1602a0-SFYLYNC06. na dniach jakiś se ogarnę inny żeby zobaczyć.
częstotliwość próbowałem ustawić 8mega i 1 mega i 2 mega i nic. częstotliwość zmieniam calkulatorem i wysyłam zapisz fuse bity, program kompiluje zmieniając w eclipsie na taką częstotliwość jaką wgrałem mkcalkulatorem. (wgrywam z pliku main)
Wydaję mi się że wina leży po mojej stronie i nie wiem co jeszcze powinienem wiedzieć żeby go odpalić :(

PostNapisane: 14 lut 2017, o 00:42 
Nowy

Pomożecie ?

PostNapisane: 14 lut 2017, o 00:51 
Moderator

częstotliwość taktowania procka nie ma zbyt dużego znaczenia przy działaniu LCD - prawie w ogóle można to pominąć

coś źle podłączasz może - ale jak widzisz nikomu nie chce się zgadywać. Jak zadajesz pytanie to zacznij od schematu, zdjęć jak to podłączyłeś itp itd - wtedy będzie można próbować coś pomóc zamiast zgadywać

PostNapisane: 14 lut 2017, o 08:58 
Nowy

No wspomniałem o schemacie z blubuka i jego się trzymam i mało tego sprawdzałem tryliard razy i jest ok

PostNapisane: 14 lut 2017, o 10:38 
Moderator

wzurrr napisał(a):
i mało tego sprawdzałem tryliard razy i jest ok

No to o czym my mówimy ? ;) skoro wszystko jest ok ... po co ten temat ?

Nie obraź się, ale takimi tekstami najeżone jest nie tylko to forum lecz cały internet, gdy to początkująca osoba pisze, że sprawdzała milion razy, ba! ty nawet tryliard razy .... i ZAWSZE na końcu się okazuje, że źle podłączone

Gorzej jeszcze gdy ktoś zamiast sprawdzić po raz kolejny upiera się bez sensu, że ma wszystko dobrze ... Wtedy to nawet nie ma co dyskutować - no bo o czym? sam powiedz

pokaż lepiej jak masz skonfigurowane piny LCD w programie w stosunku do połączeń to wtedy może zobaczysz gdzie robisz błąd w połączeniach

PostNapisane: 14 lut 2017, o 12:05 
Nowy

Będę mógł dopiero we czwartek bo nie ma mnie w domu. Ale proszę mi uwierzyć ze sprawdzałem to.ba. nawet podpiąłem avcc;)
Faktycznie zrobię zdjęcia i wstawię tutaj.
Nie jestem z tych co się obrażają i nawet jeśli będzie babol z pokora przyjmę miano gamonia.
Kupię nowy LCD.bo nie mam w stuprocentowych pewności ze ten działa. Mam go już jakiś czas i mógł
Zostać zdruzgotany.

PostNapisane: 14 lut 2017, o 12:17 
Moderator

wzurrr napisał(a):
z pokora przyjmę miano gamonia.

A kto tak powidział ? Proszę mi ew nie wkładać takich słów do ust, których nie powiedziałem ... a to, że reagujesz jak każdy początkujący to co? jakiś wstyd ? Ja tam się nie wstydzę, że jestem początkujący i wciąż się ostro uczę programowania w C albo elektroniki analogowej ...

wzurrr napisał(a):
Kupię nowy LCD.bo nie mam w stuprocentowych pewności ze ten działa.

Nie kupuj - bo ja mam 100% pewność że twój LCD działa ;) i jest sprawny - a w razie czego jak się uprzesz żeby go wyrzucić to ew oddaj komuś innemu ;)

Zobaczysz że odpalimy go tylko - no właśnie zacznij , postaraj się z tą pokorą podchodzić do sprawy i zadawania pytań ... Zrozum - gdy mi coś nie wychodzi a robię to pierwszy raz w życiu - wiele razy tak mam bo nie wszystko jeszcze robiłem ;) ... to uwierz mi - NIGDY ale to NIGDY nie chodzę i dokoła nie mówię - że JA JUŻ WSZYSTKO dobrze zrobiłem - bo jakbym zrobił to by działało ... więc nawet jeśli sprawdzałem już 100 razy to zabieram się za sprawdzanie kolejne 100 razy ... i kolejne 100 razy ... aż do skutku ... Mówię ci to pomaga się uczyć, zamiast szukać wini podczas byle niepowodzenia zaraz w tajnej wadzie a to procka, a to w wyświetlaczu a to w tranzystorze a to w kompilatorze itp itd

o tej zasadzie wciąż i wciąż mówię wszędzie - powtarzam to jak mantrę - uwierz - to działa ;)

PostNapisane: 14 lut 2017, o 13:28 
Użytkownik

Nie mam teraz przy sobie książki, więc nie mogę sprawdzić: na jakim porcie jest podłączony wyświetlacz? Domyślnie atmega32 na porcie C ma JTAGa (sam się na to naciąłem na początku "przygody" z avr)

PostNapisane: 14 lut 2017, o 14:05 
Nowy

Nie ma mnie w domciu ale z tego co pamietam to były to piny z portu c.wlaczalem i wyłączałem jtaga w fusach

PostNapisane: 16 lut 2017, o 14:32 
Nowy

Jest. doszedłem!!!
A więc ... chociaż nie zaczynamy zdania od "a więc" :)
jest kilka spraw z którymi musiałem się zmierzyć
-po pierwsze to jest sposób w jaki Wam wyjaśniłem z czym mam problem. to fakt nieraz wydaję mi się że jak coś powiem to reszta reszty się sama domyśli.
wydawało mi się ze zrozumieliście chociaż tego nie napisałem że schematy mam tak jak w BB, że pliki c. h. i main mam tak jak w BB. tego nie napisałem.
Mirek mnie naprowadził w pewnym stopniu i poszło. Szczerze mówiąc byłem już totalnie zblokowany ale pogrzebałem na naszym forum i wszystko jakoś udało się posklejać :D

- W czym był problem? własnie w tym, że myślałem że jak zapłaciłem za książkę to Ja jaśnie wielmożny książę dostanie wszystko jak na tacy wgra i będzie hulać :D
Pozdrawiam Was serdecznie i życzę miłego dnia

PostNapisane: 16 lut 2017, o 15:31 
Moderator

wzurrr napisał(a):
własnie w tym, że myślałem że jak zapłaciłem za książkę to Ja jaśnie wielmożny książę dostanie wszystko jak na tacy wgra i będzie hulać

hahahaa ;) sorki, że się pastwiłem ale nie ty pierwszy ani nie ostatni wszedłeś w te sidła zastawione przeze mnie ;) ... Niejednokrotnie pisałem na forum, że w Bluebooku jest kilka takich pułapek - i pomimo, że czytelnicy dopraszali się abym poprawił schemat LCD tak aby był zgodny z kodem na nośniku dołączonym do książki - to SPECJALNIE tego nie poprawiam i nie poprawię ;)

Każdy zresztą później przyznaje, że to dobra metoda - bo po tym panie kochany to już na zawsze zapamiętasz do czego są pliki konfiguracyjne *.h - tak czy nie ? ;)

Pomyśl ilu jeszcze wejdzie na tą minę ;) no ale cóż na kursach stacjonarnych C też robiłem takie miny uczestnikom ;) i pomimo że się pocili to i tak na końcu ZAWSZE zrozumieli i zapamiętali takie zagadnienie do końca życia ;)

Strefa czasowa: UTC + 1