Jatsekku napisał(a):
1. Czy w rodzinie AVR/ATtiny są dostępne mikrokontrolery NIE posiadające interfejsu SPI?
Nie chodzi o to żeby kolegę zbyć ... i odesłać do not, no ale jednak na prawdę ... powiedz mi proszę co jest trudnego - NAWET przy słabej albo znikomej znajomości angielskiego, żeby otworzyć kilka not PDF różnych procków AVR o które pytasz i wyszukać okiem na (UWAGA!) pierwszej stronie, tłustym drukiem choćby samego napisu SPI ? no toż jak byk widać, które mają ten interfejs a które nie mają - czyli od razu masz odpowiedź na to swoje pierwsze pytanie. Ale dla ułatwienia - zajrzyj do noty na tę pierwszą stronę byle procka ATtiny i byle procka ATmega ... ok?
2. ISP to nie żaden bootloader ... a realizacja znajduje się w procku i jest to pewna procedura wysyłania konkrentnych danych do procka po magistrali ISP (SPI) która rozpoczyna procesy programowania bądź odczytu danych do i z procka. Opisane jest to krok po kroku w każdej nocie PDF procka. Nie ma to nic wspólnego z bootloaderem.
3. musisz sobie taki bootloader napisać, który zamiast pobierać dane np przez RS232 (tak działa większość bootloaderów) będzie się komunikował po SPI np z twoim modułem radiowym.
4. na przykład wysłanie bajtu przez sprzętowy SPI to poza jego konfiguracją sprowadza się tylko do zapisania bajtu danych do rejestru nadawczego SPI i sprawdzenia statusu czy już to wylazło na zewnątrz. Podobnie z odbiorem - co tu jest do optymalizacji ? Poza tym weź ty sobie napisz NAJPROSZTĄ procedurę do wysłania bajtu przez sprzętowe SPI (masz ją nawiasem mówiąc w Bluebooku) i podejrzyj że pan po kompilacji w pliku *.lss jak to wygląda w asemblerze - i sam sobie znowu odpowiesz na to pytanie porównując kilka linijek kodu w asm i w C

Ba nawet w nocie PDF masz te kilka linijek pokazane w C i w ASM
Jatsekku napisał(a):
Powyższe pytania wynikają z chęci napisania własnego bootloadera działającego w oparciu o wyżej wspomniany moduł radiowy, przy możliwie dużej optymalizacji miejsca i kombinuje jak to upychać, żeby ze sobą ładnie współgrało i nie zeżarło mi zbyt dużo zasobów.
BARDZO dobry cel - polecam - bo już chociażby pierwsze próby pisania czegoś takiego dadzą ci bardzo dużo wiedzy i praktyki.
www.youtube.com/mirekk36 ]