Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 5 lut 2025, o 17:51

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 10 sty 2017, o 01:06 
Nowy

Witam,

Ja też mam problem z dogadaniem się Atnel WiFi 232 z Atmega 2560.
Próbuję uruchomić serwer www według poradnika Pana Mirka na płytce MEGA 2560 R3 poprzez UART 3 tego procesora.
Sprawa jest dla mnie bardzo dziwna i brakło mi już pomysłów. Chciał bym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników forum którzy może znają dobrze Atmege 2560 i wiedzą co źle skonfigurowałem.

Najpierw podsumowanie moich doświadczeń i ustawienia modułu Wifi.

1. Serwer www bez problemu działa mi na innej płytce z Atmega32 na UART0. Z tego wnioskuję, że moduł WiFi jest skonfigurowany prawidłowo.

2. Jeżeli zamiast modułu WiFi podepnę do płytki z Mega 2560 przejściówkę RS232 do COM1 w komputerze i wpiszę w putty
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język html4strict
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

to otrzymam ładnie odpowiedź HTTP Response jak w poradniku. Czyli program jest również napisany prawidłowo.

3. Jeżeli włożę zamiast przejściówki RS232 z punktu 2. powyżej, moduł Wifi to nie może on się dogadać z Mega2560. Nie ma odpowiedzi w przeglądarce. Moduł jest na pewno dobrze podpięty do UART3 Mega (tak samo jak przejściówka)

4. Zasilanie w płytce z Mega2560 jest też odpowiednie, ponieważ przez ATBWiFi można go odczytać i konfigurować.

5. Moduł Wifi test sprawny. Na przejściówce UART/USB można go odczytać i zapisać i działa jako wirtualny COM.

KONFIGURACJA ATB WiFi:
ObrazekObrazek

KONFIGURACJA UART MEGA 2560

mkuart.h
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

mkuart.c
język c

main.c
język c

Zamieściłem powyżej tylko te fragmenty biblioteki Pana Mirka do obsługi UART, które wymagały zamiany aby było można korzystać z UART3 procesora. Podejrzewam, że w tej zmianie może leżeć problem.

Bardzo proszę o jakieś wskazówki.
Jeżeli brakuje jeszcze jakiś informacji to postaram się je jak najszybciej dodać.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 sty 2017, o 08:53 
Użytkownik

roland12 napisał(a):
Chciał bym zapytać bardziej doświadczonych użytkowników forum którzy może znają dobrze Atmege 2560 i wiedzą co źle skonfigurowałem.

Szefuje nam na forum Mirek, za to o wróżbicie Macieju nie słyszeliśmy. Zdjęcia schematy podrzuć bo skąd możemy wiedzieć co tam namodziłeś;)
Czasem opis słowny a rzeczywiste podłączenie to dwie inne rzeczywistości.
A za wrzucanie fragmentów kodów z książek pomniejsi szefowie mogą wyciągnąć konsekwencje.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1