Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 mar 2025, o 05:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 gru 2016, o 22:03 
Nowy

Cześć :)

Od niedawna nabyłem kilka podgrzewaczy wody od BMW, są one w dwóch wersjach - jedna (nowsza) sterowana przez 4 tranzystory TempFet i starsza sterowana 6 tranzystorami BUZ100A (2 na grzałkę). Całość jest sterowana PWM sekwencyjnie ,czyli np układ może uruchomić jedną grzałkę i je regulować bądź włączyć 1 grzałkę na maksymalnej mocy a drugą już na 50%. Fabrycznie podgrzewacz potrafi pobierać prąd nawet do 130A.

Chciałbym zaadaptować starszą wersję (różnią się tylko elektroniką) do swojego auta. Jako że w starszej wersji jest uszkodzona elektronika, a tranzystory są sprawne chciałbym wykorzystać wszystko poza płytką i zamiast oryginalnej skonstruować swoją. Chcę sterować poprzez PWM 3 grzałkami naraz płynnie regulując ich moc w zależności od rezerw w alternatorze.

Poniżej kilka zdjęć podgrzewacza i płytki:
ObrazekObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Aktualnie jestem w trakcie tworzenia stopnia mocy sterującego tranzystorami, chciałbym możliwie upchnąć wszystkie elementy jak najbardziej się da ,lecz mam kilka pytań

1. Zależy mi by odczytywać sygnał DFM alternatora i na podstawie jego przebiegu automatycznie ustawiać możliwie jak największy prąd grzania z ustawianą potencjometrem bądź programowo granicą wykorzystywania zapasu mocy ,tzn jeśli układ wykrywa 30% obciążenia alternatora grzeje na 50% zapewniając 20%zapasu by nie przegrzać alternatora i cały czas płynnie zmieniać moc w zależności od obciążenia. W jaki sposób mogę zrealizować taką funkcję ? bo przypuszczam że bez AVR się nie obejdzie.

2. Czy zastosowanie drivera dla tranzystorów może pozwolić na zmniejszenie ilości elementów na płytce ? mam bardzo mało miejsca do działania bo płytka musi być kopią oryginalnej

Liczę na wasze rady i pomoc :)

Ps... ktoś tutaj odczytałby takiego PIC'a 8-) 8-) ? , jestem ciekaw co w nim siedzi

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 gru 2016, o 12:14 
Użytkownik

Tektronik napisał(a):
jestem ciekaw co w nim siedzi

w sumie to niewiele kilka tranzystorów i tym podobnych :) wytrawionych w krzemie

Tektronik napisał(a):
Ps... ktoś tutaj odczytałby takiego PIC'a ?

Jesli niema zabezpieczenia przed odczytem to niestanowi problemu odczytanie zawartości flash , ale wiele ci plik Bin/hex nie da ... chyba że sobie zdeasemblujesz i jak znasz assembler dla PIC to może się coś dowiesz ...

PostNapisane: 10 gru 2016, o 14:06 
Nowy

SunRiver napisał(a):
Tektronik napisał(a):
jestem ciekaw co w nim siedzi

w sumie to niewiele kilka tranzystorów i tym podobnych :) wytrawionych w krzemie

Żartowniś :P :mrgreen: :mrgreen:

Ciekawi mnie jaką po prostu jaką dokładnie rolę pełni tutaj PIC, obok NE/TS555 i dwóch komparatorów

U siebie chcę zastosować podobną topologię, ale aktualnie myślę nad ATtiny26 który zająłby się:

1. Mierzeniem napięcia zasilana (dokładnie wykrywania jednego progu dla dalszego załączenia)
2. Generowaniem PWM dla bramek Mosfet'ów (Zastanawiam się też nad driverem zamiast bezpośrednio)
3. Pomiarem wypełnienia PWM z wyścia DFM by sterować grzałki z jak największą mocą.
4. Pomiar temperatury obudowy (jako kolejnego progu do załączenia)

PostNapisane: 10 gru 2016, o 14:28 
Użytkownik

Tektronik napisał(a):
Ciekawi mnie jaką po prostu jaką dokładnie rolę pełni tutaj PIC, obok NE/TS555 i dwóch komparatorów

zapewne zarządza w odpowiedni sposób :)
zapewniając sterowanie i odpowiednie pomiary i regulacje :)
choć mogę się mylić i mówię skrótowo :P

Strefa czasowa: UTC + 1