Witam.
Od dwóch godzin siedzę i nie potrafię zrozumieć jak to w zasadzie działa. Próbuję uruchomić dekoder kwadraturowy w xmedze 128a1u i z pewnych względów muszę to zrobić w Bascomie, do tego słabo znam C. Przykładów w tym języku znalazłem sporo za to w bascomie ani jednego. Jeśli chodzi o konfigurację portów tu niema problemu, enkoder jest podłączony do PORTC.0, PORTC.1 więc:
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Konfiguracja timera także wydaje się dość logiczna i powinna moim zdaniem wyglądać tak:
język basic4gl
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Nie wiem natomiast jak ruszyć konfigurację eventsystemu, wiem natomiast co powinienem z nim zrobić: podłączyć pin C.0 do pierwszego kanału systemu, odblokować dekoder kwadraturowy w tym kanale i ewentualnie skonfigurować filtr cyfrowy ale nie wiem jak to poprawnie zapisać w bascomie. Nigdy wcześniej tego modułu nie używałem a opis w helpie bascoma jest dla mnie mało zrozumiały podobnie jak przykłady.
Pozdrawiam
KJ