Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 29 sty 2026, o 01:03

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 26 lis 2016, o 18:55 
Użytkownik

Witam!

Od rana próbuję zrozumieć jak odczytać temperaturę z termopary. Znalazłem w internecie schemat połączeń LM358 i termopary typu K. Schemat, o którym mowa jest pokazany np. w tym wątku: topic13935.html Dużo bardzo podobnych schematów znajduje się w internecie.

Aby problem lepiej zobrazować postanowiłem narysować schemat.
Obrazek

Bez podłączonego rezystora R3 i przykładając miernik do punktów T+ i T- na w/w schemacie otrzymuję 0V. Na wyjściu wzmacniacza operacyjnego również mam 0V - wzmocnienie 0 nadal daje nam 0 ;)
Dodając do w/w schematu rezystor R3 w punktach T+ i T- otrzymuję napięcie 1.3mV, nagrzewając termopare palcem napięcie te rośnie do 1.7mV i na wyjściu LM358 uzyskuję napięcie od ok. 363mV do 500mV. W tym momencie jesteśmy już w stanie mierzyć temperaturę. Można jeszcze zwiększyć wzmocnienie, wymieniając rezystor R1 na np. 1M.

Zastanawiam się, dlaczego w schematach w internecie nie ma tego rezystora podciągającego (R3)? U mnie bez tego rezystora układ po prostu nie działa. Czy może mieć na to wpływ sam wzmacniacz operacyjny?

Z góry dziękuję!
Pozdrawiam!

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 26 lis 2016, o 20:42 
Użytkownik

Zasada działania termopary jest taka że jest ona źródłem napięcia o wysokości zależnej od temperatury (kilka mV). Napięcia te są niewielkie i dla tego trzeba je wzmacniać. Termopara powinna być podłączona do czystego wejścia opampa bez rezystora R3 w Twoim wypadku. Jeżeli na wyjściu opampa masz zero, to znaczy że termopara albo jest źle podłączona albo uszkodzona..

PostNapisane: 27 lis 2016, o 08:20 
Użytkownik

Samą termoparę sprawdzałem w mierniku, który posiada termometr. Termopara pokazuje prawidłową temperaturę. Próbowałem również zamienić bieguny termopary - bez skutku.

PostNapisane: 27 lis 2016, o 16:48 
Użytkownik

Witam.
Moja termopara którą się bawiłem (z jakiegoś piecyka gazowego) w pełnym zakresie temperatur
ma 0-30mV i działała z układem jak twój tylko R1 było 12k , R2 220ohm a R3 brak.
Wzorowałem się na jakimś temacie o amperomierzu i eksperymentalnie dobrałem rezystory.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 28 lis 2016, o 20:14 
Użytkownik

Witam,

Problemy mogą być 2:
Po pierwsze, nie napisałeś, w jaki sposób zasilasz tego LM358. Jeśli zasilasz go niesymetrycznie, to musisz mieć na uwadze, że dla napięć wejściowych w pobliżu 0V nie będzie on mierzył poprawnie.
Po drugie, nawet zasilając go symetrycznie ( wystarczy +- 5V ) może się okazać, że przy potrzebnych wzmocnieniach, konieczna jest kompensacja wejściowego napięcia niezrównoważenia tego wzmacniacza.

Pozdrawiam, QuadMan.

Autor postu otrzymał pochwałę

Strefa czasowa: UTC + 1