Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 11:52

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 paź 2012, o 10:57 
Nowy

Witam,
Zacznę od tego, że nie mam pojęcia o Bascom-ie, - bardzo chcę się go nauczyć dlatego od dzisiaj zabrałem się za "Mikroprocesorową Oślą Łączkę"...
Zakupiłem na aukcji sterownik tcp/ip który jest oprogramowany w Bascomie, a potrzebuję go dostosować do swoich potrzeb.
Wyjście OUT1 które jest bistabilne chcę przerobić na monostabilne, a wyświetlacz, który świeci cały czas chciałbym aby po paru sekundach gasł... Niestety na forum autora nic nie znalazłem, a po napisaniu postu na jego forum nie ma odpowiedzi.
Wiem, że ze swoją wiedzą sobie na razie z tym nie poradzę, ale zależy mi na czasie z tym sterownikiem, a moja edukacja w tym kierunku jeszcze długo potrwa. Posiadam programator i z wgraniem programu nie mam problemów.
Czy może mi ktoś z szanownych kolegów pomóc? Link do źródła: http://46.45.94.114/z%20ustawianiem%20I ... LCD_OK.bas

Piotrek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 paź 2012, o 11:49 
Moderator

Ja bym chętnie pomógł ale ....

Po pierwsze dawno już bascomem się nie bawiłem - a próba analizy tak dużego kodu i to w bascomie - to dla mnie obecnie za dużo czasu niestety. O wiele łatwiej byłoby, gdyby kolega np wskazał jakieś konkretne miejsca w tym kodzie, które sprawiają kłopot ze zrozumieniem czy przerobieniem .... wtedy można się skoncentrować na czymś a tak ?

Po drugie niestety ale pośpiech nigdy nie idzie w parze z możliwością szybkiego zrobienia projektu a tym bardziej, że kolega sam przyznaje że - NIE MA POJĘCIA O BASCOMIE - a jednocześnie że tak powiem rzuca się od razu (proszę mi wybaczyć to określenie) jak z motyką na słońce - na sterownik tcp/ip

Nie wspomina kolega nawet czy ma np praktykę programowania w jakimkolwiek innym języku, czy ma praktykę chociaż w samej elektronice .... więc można się tylko domyślać i nie wiadomo czy słusznie. Zakładając jednak że nie ma kolega żadnego doświadczenia - to ja nie wyobrażam sobie nawet jak można pomóc przy takim sporym projekcie - jak nie w ten sposób - żeby po prostu za kolegę to od początku do końca zrobić .... ale może się mylę więc proszę mnie wyprowadzić z błędu.

Ja polecałbym w takim przypadku naukę od podstaw - może być nawet z tym kursem Oślej łączki .... od migania diodą LED, obsługą klawisza itp .... no bo pewnych rzeczy po prostu się nie przeskoczy...

Ale może znajdzie się jednak ktoś - kto zechce po prostu przerabiać ten kod pod konkretne potrzeby kolegi ....

PostNapisane: 23 paź 2012, o 12:30 
Użytkownik

Patrzę na ten kod, ale nie mam możliwości jego sprawdzenia w praktyce. Trzeba by więcej szczegółów na temat np interfejsu użytkownika. Wiem że jest to strona www. Chcesz sterować w trybie monostabilnym, czyli jak miały by załączać/wyłączać się te przekaźniki?

PS: Przed chwilą wrzuciłem ten kod do BASCOMa, ale kompilator (Demo 4kB) nie ogarnia tego ;)

Ostatnio edytowano 23 paź 2012, o 12:45 przez Piotrek_P, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 23 paź 2012, o 13:08 
Nowy

Tak jak pisałem - jestem początkujący. Zakupiłem ten sterownik do sterowania urządzeniami w domu w sieci lan i bardzo mnie zainteresował temat programowania z którym wcześniej nie miałem do czynienia. Wiem, że na razie nie poradzę sobie sam z tym tematem, ale jestem uparty i będę dążył do tej wiedzy. Bascom dlatego, że otrzymałem ze swoim sterownikiem dużo programów, które mogę sobie analizować, wprowadzać zmiany i widzieć fizycznie jak to się zachowuje (ten sterownik to taka płytka testowa).
Podstawy elektroniki mam, wprawdzie nie po szkole tylko po prostu tym się interesuje, a teraz chciałbym te zainteresowania rozszerzyć o mikrokontrolery i ich programowanie.
Z zawartą tam stroną html i samym interfejsem nie mam problemu i mogę ją dowolnie modyfikować.

Ten przekaźnik OUT1 działa teraz tak, że jest przycisk ON który go załącza i przycisk OFF który go wyłącza, a ja chcę zrobić jeden przycisk ON/OFF po którego naciśnięciu przekaźnik się włączy i wyłączy (np. po 1 sek) - kolejne naciśnięcie zrobi to samo.

Dziękuje wszystkim za pomoc - to forum jest naprawdę SUPER!

Piotrek

PostNapisane: 23 paź 2012, o 14:46 
Użytkownik

To już truizm, ale...

1. Skoro nic nie umiesz i nie wiesz to każdy tutaj, no może z wyjątkiem Foreste, poradzi Ci żebyś porzucił myśl o Bascomie i zaczął od razu od C,
2. żebyś zaczął od początku a nie od ogromnego i skomplikowanego projektu,
3. jeśli potrzebujesz gotowego rozwiązania to może sprubuj w "Dziale rybnym"

Zła wiadomość jest taka, że bez podstaw nie ogarniesz tego.
Dobra natomiast jest taka, że jeśli faktycznie jesteś tak uparty jak piszesz i zdeterminowany szybko możesz te podstawy zdobyć. Trzeba jednak chcieć i polecam, nie tylko zresztą ja książkę o której na pewno nieraz czytałeś.

PostNapisane: 23 paź 2012, o 15:12 
Użytkownik

Dokładnie bascoma sobie kolego odpuść na starcie ....
zacznij w C od początku łatwiej będzie ci się przenosić między prockami , ten sterowni9k co kupiłeś znam
straszna kaszana, jego stabilność jest zerowa , a ten co go zrobil to chyba znalazł gotowca w sieci , w zasadzie nie chyba bo strona sterownika jest taka sama jak w helpie bascoma

ja nawet u siebie zacząłem trudny temat TCP/IP wprawdzie na ARM , ale zawsze to C zresztą co jakiś czas nawiązuje do AVR.

Wierz mi warto zacząć od C

PostNapisane: 23 paź 2012, o 18:50 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
Dokładnie bascoma sobie kolego odpuść na starcie ....
zacznij w C od początku łatwiej będzie ci się przenosić między prockami , ten sterowni9k co kupiłeś znam
straszna kaszana, jego stabilność jest zerowa , a ten co go zrobil to chyba znalazł gotowca w sieci , w zasadzie nie chyba bo strona sterownika jest taka sama jak w helpie bascoma

ja nawet u siebie zacząłem trudny temat TCP/IP wprawdzie na ARM , ale zawsze to C zresztą co jakiś czas nawiązuje do AVR.

Wierz mi warto zacząć od C

Oooo piotrchw posłuchaj tego Gościa :!: On wie co mówi :) A na pewno lepiej na tym wyjdziesz

PostNapisane: 25 paź 2012, o 19:25 
Nowy

Witam Wszystkich,
Z tematem wyłącznika monostabilnego poradziłem sobie sam, z czego się bardzo cieszę :D - okazało się to być bardzo proste. Pozostała sprawa podświetlenia wyświetlacza... może też się jakoś uda.
Dzięki wszystkim za wypowiedzi. W poniedziałek zakupuję książkę "Mikrokontrolery AVR Język C Podstawy programowania" wraz z zestawem i działam, bo temat mnie bardzo wciągnął.

Piotrek

PostNapisane: 25 paź 2012, o 20:54 
Użytkownik

No to kolejny przeciągnięty na jasną stronę mocy :mrgreen:

Traficie Panowie za to niewątpliwie do NIEBA! :lol:

Poza tym, gratuluję koledze odważnej postawy i zdecydowania.

PostNapisane: 25 paź 2012, o 21:41 
Moderator

No tak - widzę, że u nas ostatnio to trafia się albo do LOCHÓW albo do NIEBA! ;)

PostNapisane: 25 paź 2012, o 21:43 
Użytkownik

Też zaobserwowałem dziwną przypadłość :) heheh ale chyba z lochów zacznę wypędzać :)
no dobra panowie ... tak czy siak gratuluje męskiej decyzji

Niechaj C będzie z Tobą .....
:)

Strefa czasowa: UTC + 1