Szukałem, szukałem i znalazłem
To żadna wiedza tajemna, więc napiszę, aby każdy wiedział jak uśpić i obudzić swój moduł BTM 222.
Na polsko języcznych stronach tego nie znalazłem, a szkoda.
Przejdźmy do sedna:
Jest komenda, która wprowadza nasz moduł w stan deep sleep. Wybudzić można nasz moduł z tego stanu dowolnym sygnałem z procka poprzez UART.
Jak ustawić deep sleep?
Podłączamy nasz mouł BTM poprzez przejściówkę USB-RS232 do komputera i uruchamiamy Putty. Wpisujemy Komendę ATI1 i naszym oczom ukazują się ustawienia naszego modułu. Widzimy między innymi komendę ATG=0. To ona odpowiada za stan uśpienia BTM222. Jeśli ATG=0, to nigdy nie przejdzie nasz moduł w stan uśpienia.
Aby ustawić po jakim czasie od rozłączenia połączenia BT nasz moduł ma przejść w stan uśpienia, to wpisujemy komendę ATG=N, gdzie N może przyjąć wartość od 60 do 65536 sekund. I wpisujemy teraz w terminalu np.: ATG=100, klikamy enter i od teraz po każdym rozłączeniu połączenia BT, moduł zacznie odliczać czas do 100 sekund i idzie spać.
Przydatne rozwiązanie, jeśli nasz układ posiada zasilanie bateryjne lub z akumulatora i dobrze jest jeśli pójdzie spać jak nie przesyła żadnych danych.
Testowałem na module BTM 222, SLAVE.
Po uśpieniu dioda sygnalizująca stan połączenia gaśnie.
Z tranzystorem PNP też dobre rozwiązanie.