Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 gru 2024, o 16:40

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 17 lis 2016, o 19:22 
Użytkownik

Witam. Kto poleci jakiś układ scalony przetwornicy dc-dc step-up, lub drivera led. Chodzi o to że chciałbym zasilić sobie załóżmy 6 diod LED o mocy 1W połączonych szeregowo z akumulatora 12V. Czyli potrzebuje napięcie mieć na poziomie ok.20V i prąd 350mA.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 lis 2016, o 20:53 
Użytkownik

Dla tego konkretnego przykładu może prościej, ale co gdybym chciał zwiększyć ilość diod w łańcuchu, dla każdej diody robić osobne źródło prądowe??? Albo jakaś inna dioda mocy załóżmy 10W to już napięcie też musi być odpowiednio większe. Stąd też moje pytanie, może są jakieś odpowiednie układy scalone dla mojego zastosowania.

PostNapisane: 17 lis 2016, o 23:49 
Użytkownik

no wlasnie w tym problem bo trzeba utrzymywac staly prad a napiecie sie zmienia. lepej z wiekszego na mniejsze niz odwrotnie

PostNapisane: 18 lis 2016, o 18:16 
Użytkownik

W takim razie widzę że nie pozostało nic innego jak zbudować przetwornice step-up, a potem zastosować jeszcze jakiego drivera dla ledów.

PostNapisane: 19 lis 2016, o 17:31 
Użytkownik

A może kolega podpowiedzieć jakieś dobre scalone układy przetwornic do mojego zastosowania?

PostNapisane: 19 lis 2016, o 19:20 
Użytkownik

Możesz próbować na MC34063A. Chcesz projektować przetwornicę od podstaw?

PostNapisane: 20 lis 2016, o 10:32 
Użytkownik

Tak sam chciał bym coś zrobić w zależności od potrzeb.

PostNapisane: 20 lis 2016, o 10:56 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Zobacz sobie np. MBI6651
http://www.ledlabs.ru/pdf/macroblock/mbi6651.pdf

http://www.mblock.com.tw/products.php?KindID=2&ID=26

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 20 lis 2016, o 13:33 
Użytkownik

MBI układ ciekawy szkoda tylko że step-down, napięcie wyjściowe widzę 12V. A znasz jakieś podobne układy typu step-up żebym mógł sobie zasilić więcej diodek przy stałym prądzie niż tylko trzy.

PostNapisane: 20 lis 2016, o 14:54 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Oj to przyznam szczerze, że aż tak nie wnikałem w ten temat bo ja mam odpowiednio wydajny zasilacz do całości :( :(

Ja na tym układzie zasilam po 6 diod w nitce. Diody CREE XP-G i XP-E z pradem od 1,15A do 950mA.... wtedy tylko zasilacz o odpowiednim "napieciu" i o odpowiednim "amperarzu" czyli w zasadzie mocy i nic w zasadzie więcej nie potrzeba. Dlaczego diody dużej mocy warto zasilać prądowo ?
Choćby dlatego, że taki układ ma dbać o stały prąd w układzie i jeśli jedna dioda poleci Ci na zwarcie to prąd nie wzrośnie w danej nitce upalając kolejne diody. 99% lamp DIY do morszczaków zbudowana była zapewne na tym układzie ;) Moja lampa DIY do akwarium morskiego: http://www.seaforum.pl/viewtopic.php?f=39&t=641

Zreszta sterownik i drivery wykonane przez kolege @morswina, który również jest na forum Atnela.

Zrobiłem również takie "cudo":

http://www.seaforum.pl/viewtopic.php?f=39&t=1331

Tutaj już na gotowcu drivera LED z firmy MR Elektronik - nie było czasu na trawienie płytek i lutowanie:
http://www.mrelektronik.com/produkty/driverled

Jak widać wykorzystując dwa drivery zasilam dwie nitki gdzie w jednej jest 6 diód, w drugiej 3 diody. Drivery te same ustawione na inny prąd wynikający z max I dla danego typu diod. Gdybym chciał teraz dorzucić 3 kolejne diody białe, to najzwyczajniej wrzucam je w szereg i przy odpowiednio wydajnym zasilaczu nic więcej nie muszę robić. Układ zapewni mi ten sam prąd jak dla opcji z 3 diodami.

Czy jest jakiś taki układ będący zarazem przetwornicą step-up do 24V i pracujący jako źródło prądowe nie wiem. Przetworniczek znajdziesz mnóstwo. Np w moim ulubionym chińskim sklepie: http://www.banggood.com/search/dc-dc-step-up-24v.html masz do wyboru sporo tego typu rozwiązań. Jak z efektywnością takiego rozwiązania w połączeniu z driverami np. na MBI nie wiem. Ja chyba bym poszedł w większą ilość nitek 3 diodowych na 12V albo po prostu wydajniejszy zasilacz.

PostNapisane: 21 lis 2016, o 21:59 
Użytkownik

VDR napisał(a):
Możesz próbować na MC34063A

Rzeczywiście dla przetwornicy step-up może być to ciekawe rozwiązanie. Dla sterowania prądowego MC34063 ma poważną wadę jaką jest wysokie napięcie odniesienia wynoszące 1,25V. Oznacza to konieczność zastosowania dużego rezystora czujnika prądu, co oznacza duże straty na tym rezystorze. Dla diody 1W, przy prądzie 300mA straty na tym rezystorze wynoszą 375mW, czyli 1/3 mocy LED. Ale dla 6 LED to już tylko 6%.
Policzenie wartości elementów nie jest takie trudne, a poza tym są poradniki i kalkulatory.

PostNapisane: 21 lis 2016, o 23:38 
Użytkownik

squeez napisał(a):
Alef2 napisał(a):
VDR napisał(a):
Możesz próbować na MC34063A

Rzeczywiście dla przetwornicy step-up może być to ciekawe rozwiązanie. Dla sterowania prądowego MC34063 ma poważną wadę jaką jest wysokie napięcie odniesienia wynoszące 1,25V. Oznacza to konieczność zastosowania dużego rezystora czujnika prądu, co oznacza duże straty na tym rezystorze. Dla diody 1W, przy prądzie 300mA straty na tym rezystorze wynoszą 375mW, czyli 1/3 mocy LED. Ale dla 6 LED to już tylko 6%.
Policzenie wartości elementów nie jest takie trudne, a poza tym są poradniki i kalkulatory.

MC34063 to stary dziadek i sprawnością to nie grzeszy więc jeśli dla kogoś sprawność układu jest pomijalna to można ale czy warto ...

Rezystor można zwiększyć (zmniejszyć straty na nim), spadek napięcia mniejszy niż te 1,25V dać przez WO wówczas można się pozbyć strat na rezystorze ... ale jak wspomniałem czy jest sens tak rzeźbić ...

Panowie, ale po co wam korzystanie z tego napięcia odniesienia. Przecież można ustawić prąd wyjściowy przy znanym napięciu wejściowym i wyjściowym za pomocą rezystora pomiaru prądu klucza, a na nim jest już tylko 300mV spadku. Ale mała, nie mniej ważna uwaga! Prąd wyjściowy będzie zależny od napięcia wejściowego i sumarycznego napięcia przewodzenia podłączonych diód.
Zrzut z wyniku symulacji przy rezystorze pomiarowym 0R33:
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1