Hannibal9 napisał(a):
jestem z pokolenia które od najmłodszych lat uczyło się rosyjskiego.
eeeeh no to tak jak ja ... przez co nigdy tego rosyjskiego się i tak nie nauczyłem a teraz żałuję bo by się przydał - sporo fajnej literatury w tym języku jest (elektronicznej) ... tyle że w tamtych czasach człowiek się buntował ...
ale ok ja troszkę znam techniczny więc pomogę
jeśli używasz SPI w trybie MASTER a tak chcesz używać to masz do wyboru albo
ustawić pin SS (CS) jako wyjście i już będzie ci działać ... pomimo to że nie musisz go wcale używać w programie

... albo możesz używać jako wyjście ale do całkiem innych celów niż SPI ... więc chyba nie ma problemu

Jeśli zaś nie ustawisz go jako WYJŚCIE no to musisz (ta czerwona ramka) wtedy MUSISZ i tak przynajmniej podciągnąć to wejście do VCC w przeciwnym wypadku gdy będzie na nim stan niski - procek pomyśli że inny układ MASTER chce przejąć magistralę i będzie chciał się zachowywać jako SPI SLAVE - a tego pewnie nie chcesz

Więc jeśli nie jest ci ten pin potrzebny to zostaw go ustawionego jako wyjście i już - w czym problem ? A jeśli potrzebny - jako wyjście (jak pisałem wyżej do innych celów - to też śmiało z niego korzystaj do innych celów niż SPI) ... gorzej gdybyś chciał go koniecznie stosować jako WEJŚCIE i wymuszać na nim stan NISKI wtedy będzie ZONK jak sam widzisz

www.youtube.com/mirekk36 ]