Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 25 mar 2026, o 13:43

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 lis 2016, o 03:35 
Nowy

Witam :) Już kilka godzin się męczę i nie mogę uruchomić komunikacji po RS232.
Próbowałem zmienić konfigurację w bibliotece Mirka ale coś mi nie idzie za dobrze.
Proszę o pomoc :)

[ panie kolego szanowny - pomyśl - jakby tak każdy przy okazji pytania publikował całe biblioteki z książek to po co w zasadzie pisać książki skoro za chwilę ich zawartość będzie udostępniona na forach? Czy to oznacza, że nie można zadać pytania? Ależ można - co za problem - jeśli dokonujesz zmian w bibliotece pokazać te fragmenty kodu w których dokonałeś tych zmian. To nawet ułatwi komuś coś podpowiedzieć tobie jeśli masz problem bo albo ktoś zobaczy że jeszcze pominąłeś jakieś ważne miejsce w bibliotece albo zauważy błąd w konkretnym miejscu kodu gdzie dokonywałeś zmian. A tak ? ... a tak to będzie musiał analizować całą bibliotekę w poszukiwaniu i domyślaniu się w których to miejscach ty zmieniłeś kod. Proszę o tym pamiętać na przyszłość ok? - mirekk36 ]

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 8 lis 2016, o 07:38 
Użytkownik

Nie udostepniaj calej biblioteki ...
Podaj tylko fragment z ktorym masz problem.
Popraw to bo jeszcze bana dostaniesz, 3 lata na forum i takie cos...

PostNapisane: 8 lis 2016, o 09:04 
Użytkownik

Witam
Pablo120488 napisał(a):
...Już kilka godzin się męczę i nie mogę uruchomić komunikacji po RS232.
Próbowałem zmienić konfigurację w bibliotece Mirka ale coś mi nie idzie za dobrze.

Przeczytaj to na spokojnie i pomyśl kto jest w stanie Ci pomóc.
Gdyby porównać to do wizyty u lekarza na razie powiedziałeś - panie doktorze coś mi jest, po czym on zacznie zadawać Ci pytania o objawy.

Pozdr.

PostNapisane: 8 lis 2016, o 09:43 
Moderator

Cytuj:
Gdyby porównać to do wizyty u lekarza na razie powiedziałeś - panie doktorze coś mi jest, po czym on zacznie zadawać Ci pytania o objawy.

DOSKONAŁE porównanie.

PostNapisane: 8 lis 2016, o 13:22 
Nowy

Przepraszam postaram się na przyszłość bardziej uważać.

Wiec Panowie Doktorowie mam problem. Otóż moja Atmega64 posiada 2 portu UART.
Teraz rodzi się pytanie: jak skonfigurować te portu prawidłowo???
Pomimo prób u mnie komunikacji brak. Kompilator nie wywala żadnych błędów ani ostrzeżeń.

PostNapisane: 8 lis 2016, o 14:21 
Użytkownik

Nadal zagadką jest, z czym i w jaki sposób mają się komunikować Twoje Uarty. Jakie są wymagane parametry transmisji?.

PostNapisane: 8 lis 2016, o 14:22 
Moderator

Tak jak pisałem wyżej .... pokaż fragmenty kodu który przerobiłeś w bibliotece w pliku *.c

Sprawa sprowadza się do:

- zmiany nazw niektórych bitów konfiguracyjnych, w których trzeba zwykle dodać albo 0 albo 1 w zależności od tego z którego portu chcesz korzystać

- zmiany nazw niektórych rejestrów konfiguracyjnych - tu podobnie - zwykle trzeba dodać 0 albo 1 w nazwie

- w końcu zmiany nazw wektorów przerwań odpowiednich dla twojego procka

do tej pory nikt nie miał na forum problemu żeby pokazać fragmenty kodu które przerobił - żeby zobaczyć miejsca w których dokonałeś swojej ingerencji/przeróbki - łatwiej będzie podpowiedzieć albo o czym zapomniałeś, albo co źle zrobiłeś

A teraz NAJWAŻNIEJSZE pytanie - czy ty w ogóle próbowałeś to odpalić na jakimkolwiek innym procku żeby zobaczyć czy tobie w ogóle testowanie wychodzi? Bo Panie kolego - przypomnę - to że ci nie działa wcale nie MUSI wynikać z błędnie zrobionego kodu ale z tego powodu, że źle coś podłączyłeś, źle ustawiłeś prędkości , taktowanie itp itd więc myślę, że takie informacje też warto zawrzeć w pytaniu żeby było porządnie zadane.

Mam nadzieję, że teraz jaśniej

PostNapisane: 8 lis 2016, o 21:08 
Nowy

Sprawdziłem chyba wszystko co mi przyszło do głowy i cisza na RS.
Ogólnie sprawa wygląda tak:
Mamy Atmege64 i do niej jest podpiętych 8 zestawów 4x 74hc595 (wykorzystuję wyjście Q7`)
Czyli cały PortB to Data1 Data2 .....itd.
Pod port A mam podpięte SCK oraz latch (SCK oraz Latch jest wspólne do wszystkich układów).
Wysyłam 32 bity na każdy z 8 zestawów.

Wcześniej dane przechowywałem w 8 tabelach. Po obejrzeniu poradnika Mirka na youtube i doczytaniu w książce postanowiłem to przerobić na struktórę.

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wszystko ładnie działa. Mogę łatwo to teraz zapisać do eepromu. Działa także edycja danych za pomocą przycisków.
Kolejnym krokiem jaki chciałem zrobić to edycja tych danych za pomocą BT a mianowicie komend at.
Jak na razie ten krok mnie zatrzymał :/

Tak ustawiłem konfigurację UART
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

testowałem na innym procku i też cisza więc gdzieś dałem ciała.

Teraz mam w planach testowo utworzyć nowy projekt i wyłącznie zaimplementować komunikację uart.
Możliwe iż jak dzieliłem projekt na pliki to coś pokręciłem a kompilator nie widzi problemu :)

Mam jeszcze problem z tablicą znakową. W planach jest możliwość zmiany nazwy danej sekcji rejestrów.
Początkowo mają się nazywać Pusty1 Pusty2....
Za pomocą komendy chciałbym zmieniać ten nazwy na dowolną o długości do 10 znaków. (np. Pokoj 1, Kuchnia )
Tylko jeszcze nie wiem jak to zrobić :)

Proszę o wyrozumiałość :)
Bardzo długi czas nie pisałem w C i wiele mi uleciało :/

PostNapisane: 8 lis 2016, o 22:15 
Moderator

Pablo120488 napisał(a):
testowałem na innym procku i też cisza więc gdzieś dałem ciała.

No to ja ci powiem gdzie dałeś ciała ;) ....

Masz Bluebooka jak widzę, więc najbardziej dałeś ciała, że NAWET nie zajrzałeś do tej książki gdzie piszę krok po NAJMNIEJSZYM kroczku ;) co i jak robić aby przetestować czy działa komunikacja UART ... nie ma siły, na tych przykładach udało się to już czy tego chcesz czy nie tysiącom (tak tak tysiącom) czytelników ... a ty ....

a ty opisujesz tu rejestry, SPI, EEPROM i Bluetooth - no WSZYSTKO - milion grzybów w jeden barszcz i nie działa .... i bardzo dobrze

teraz masz czas żeby się nauczyć

1. Jak szukać błędów w programie (na pewno nie tak że napiszesz 10000 linii kodu po czym gdy nie działa to będziesz się patrzył w ten kod i nic nie widział) nie tędy droga

2. dzielić program i problem na mniejsze kawałki żeby testować po połowie

3. sprawdzać samo działanie UART'a

no nie na darmo się zapytałem czy ty w ogóle testowałeś to w podstawowy sposób na innym procku na pierwszym (jednym) uarcie i widzisz jak cię wyczułem ;)

ale przynajmniej dobrze że już chociaż do takiego wniosku doszedłeś gdzie dałeś przede wszystkim ciała

Teraz zajrzyj do książki bo mówię ci - TAM MASZ 100% tową odpowiedź na swoje pytanie i swój problem

tylko wywal na bok te wszystkie swoje SPI, rejestry i blututy ..... zobacz w książce co trza zrobić ;) a sam się uśmiejesz na końcu

"o Boże jakie to było proste! co ja wyprawiałem"

;) mówię ci

------------------------ [ Dodano po: 2 minutach ]

Pablo120488 napisał(a):
Proszę o wyrozumiałość

No dlatego właśnie wyjaśniam - jak robić to "od przodu" bo sam przyznasz chyba, że zabrałeś się za to "od tyłu" i dlatego dalej ani rusz

Zobaczysz wtedy że Bluebook się przydaje i warto do niego zaglądać

Ja sam to robię - bo nieraz i mnie rutyna zgubi i o czymś zapomnę - to sięgam do niego .... wbrew pozorom pisałem go również dla siebie ;) bo nie mam tak rozbudowanej pamięci RAM w głowie ;) żeby wszystko pomieściła ;)

PostNapisane: 8 lis 2016, o 22:58 
Nowy

To też teraz Mirku :D utworzyłem nowy projekcik i skupiam się tylko i wyłącznie na UART i dopiero potem spróbuję to zaimplementować w projekcie :D
Więc dzisiaj nocka z książkami.

Rano napiszę czy to rozgryzłem czy nie :)
Chyba że zasnę przed PC

PostNapisane: 8 lis 2016, o 23:59 
Moderator

Pablo120488 napisał(a):
To też teraz Mirku utworzyłem nowy projekcik i skupiam się tylko i wyłącznie na UART i dopiero potem spróbuję to zaimplementować w projekcie

No i BINGO ale jak tylko po drodze coś będzie nie tak to śmiało pytaj - chętnie pomogę - bo ten etap warto przejść ... później będzie już jak bułka z masłem ;)

PostNapisane: 9 lis 2016, o 00:04 
Nowy

język c

Działa :D

Umieszczam super krótki program sprawdzający. (Wysyła co 100ms "a")
Może komuś się przyda.

Mirku miałeś racje dzięki za nakierowanie mnie na błąd :D

Strefa czasowa: UTC + 1