taaaak
pierwsze co to wystrzegaj się budowy zasilacza na 220V bo wtedy możesz zapomnieć o tanim wejściu na rynek EU;) ... no chyba że masz wolne minimum 27 tys PLN na badanie i certyfikację urządzeń z takim napięciem
certyfikat CE możesz sobie wystawić sam ale musisz zadbać przede wszystkim o technologię PB-Free jeśli chodzi o lutowanie
teoretycznie wymagane jest przepisami także badanie i wykonanie certyfikatów na urządzenia zasilane niskim napięciem ale w Polsce można to hmmm (pssssst) - pominąć
.... tzn prokurator ci za to nie grozi
jeśli jednak ty myślisz o EU to nie łudź się że ci się uda albo upiecze - a badania i certyfikacja urządzeń na niskie napięcie to koszt od ok 8 tys PLN do 15 tys PLN i robi to kilka instytutów w Polsce (tak jak i badania na wysokie napięcia)
tyle że jeśli ty masz zamiar jeszcze robić radiówkę - no to czekają cię badania EMI sremi i takich tam różnych zakłóceń - tu nie wiem jakie koszty bo tego się nie dowiadywałem.
-------------------------
trzeba wziąć jeszcze pod uwagę, że jeśli produkowane urządzenie miałoby np podpadać przykładowo pod zakres urządzeń medycznych - ooooo
to już ho ho ... wolę nie myśleć o kosztach - ale dlatego urządzenia medyczne są takie drogie na rynku właśnie
jest gąszcz chorych przepisów w które trzeba się wdrążyć a najlepiej to mieć jeszcze do tego obsługę prawną czyli jakiegoś prawnika który pomoże się w tym poruszać - to tak a'propos potrzeb na EU
---------------
reasumując wygląda to tak, że rzeczywistość dla kogoś kto chce zacząć od zera jest gorzej niż TRAGICZNA i najczęściej ludzie startują na dziko licząc że się uda i myślą że jak zarobią kasę to wtedy odłożą na takie badania.... chociaż komu później się chce wyrzucać w błotko tyle kaski
.... eeeeeeh
ja bym najpierw sprawdził i wystartował na rodzimym rynku ale jak pomysł jest dobry i urządzonka pójdą 100 tys na miesiąc - to szybko zarobisz na wszystkie stosowne badania i będzie to tzw PIKUŚ
- czego ci życzę
www.youtube.com/mirekk36 ]