Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 21:17

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
Autor Wiadomość
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 10:53 
Użytkownik

Kłaniam się Kolegom,
Jestem posiadaczem zestawu ATB 1.04, pakietu WiFI 232 i paru innych ATB-rzeczy,
będąc wciąż na poziomie ogarniania tematu.

Mam też kilka przekaźników programowanych Relpol Need serii 01 (czyli tych, które są programowane
jeszcze poprzez złącze sub9). Złącza tego nie mam w swoim komputerze.

Poszukując przejściówki znalazłem ATB-USB-RS232, który dodatkowo znalazł swoje miejsce na banerze na głównej stronie sklepu.
Proszę zatem o potwierdzenie, że nada się on do tego celu (ja sądzę, że absolutnie tak), ale, no właśnie, proszę o potwierdzenie.

Nie chcę dalej niczego szukać, renoma i rzetelność kol. Mirka jest niekwestionowana. Cena nie jest niska, ale płacę ze swoich
prywatnych pieniędzy, więc wolę raz, a pewnie. Ponadto będę w stanie wykorzystać ją do zabawy z WiFi 232 (o ile dobrze doczytałem).

Dziękuję z góry za pomoc.

PS. Czy ATB to on (A-Te-Be) czy ona (przejściówka)?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 21 wrz 2016, o 11:04 
Użytkownik

Osobiście nie podpinałem do tych sterowników ale ATB-USB-RS232 ma możliwość współpracy z urządzeniami w standardzie RS232 ( -12V do +12V ) a więc powinien się nadać, musiał byś tylko dorobić gniazdo DB9.
tu masz dokładny opis jeśli go jeszcze nie widziałeś.
http://atnel.pl/atb-usb-rs232.html

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 11:15 
Użytkownik

Czy masz na myśli taką przejściówkę do ATB-USB-RS232:

Obrazek

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 11:21 
Użytkownik

Miałem namyśli raczej takie podłączenie jak na rysunku poniżej.
Obrazek
Zastanawiam się jeszcze czy ten sterownik Relpol wykorzystuje tylko sygnały RX i TX czy coś jeszcze potrzebuje?

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 11:21 
Użytkownik

nie ... to co pokazałeś to jest wyprowadzenie złacza COM na śledzia z płyty głównej ( tak w 90% płyt głównych COM jest obecny na płycie tylko niema włąśnie takiego kabelka)

w przypadku ATB -USB -RS232 trzeba sprawdzić jak jest wyprowadzony RS232 i odpowiednio sobie połaczyć ew przewodt by
uzyskać dostęp do standardu COM

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 11:26 
Moderator

chi.cygni napisał(a):
(czyli tych, które są programowane
jeszcze poprzez złącze sub9)

Wiesz złącze sub9 zwykle oznacza że jest tam standard komunikacji RS232 (czyli napięcia +12V/-12V) ale czy zawsze tak musi być ? ... o tym wie tylko dokumentacja bądź producent i warto to sprawdzić ....

Jeśli rzeczywiście jest to złącze w standardzie RS232 to przejściówka ATB-USB-RS232 jak najbardziej się przyda ponieważ ma na pokładzie układ MAX232 który jest translatorem stanów z RS232 TTL na czysty RS232

Proponuję sobie obejrzeć ten poradnik ze strony atnela http://atnel.pl/atb-usb-rs232.html myślę, że sporo się wyjaśni

ale jeśli jeszcze jakieś pytania to śmiało pisz, no i zwróć uwagę na to pytanie wyżej które zadał kolega kurnachatka

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 12:55 
Użytkownik

Może nie do końca ściśle się wyraziłem, albo może nie do końca zrozumiałem.

Mam komputer z wyjściem USB. I mam przewód firmowy do tego sterownika NEED, z jednej strony zakończony pinami wstawianymi do gniazda sterownika NEED, a z drugiej zakończony 9-pinowym gniazdem męskim (nazwałem go sub9). Gdybym w komputerze miał wyprowadzone to 9-pinowe gniazdo szeregowe (tak jak miały stare komputery), to by nie było problemu. Ale nie mam.

Więc myślałem tak: gniazdo USB z komputera połączę z przejściówką ATB-USB-RS232.
Nie śmiać się proszę, ale myślałem, że to złącze 10 pinowe Kanda wychodzące z ATB-USB-RS232, to po prostu jest wyjście tego sygnału, wysyłanego z USB komputera, konwertowanego w tej przejściówce i podawanego na złącze Kanda. Stąd też kolejny pomysł na podpięcie się do tego wyjścia poprzez tą przejściówkę zamieszczoną przeze mnie na zdjęciu powyżej (a sam śledź zostałby odkręcony).

Teraz, dzięki pomocy Kolegów (za co dziękuję), widzę, że wyjścia sygnałów to pewnie te Rx, Tx i Gnd.

Jak rozumiem, mam dowiedzieć się (spróbuję u źródła, czyli w Relpol'u):
1.
kurnachatka napisał(a):
(...) czy ten sterownik Relpol wykorzystuje tylko sygnały RX i TX czy coś jeszcze potrzebuje?

2. czy
mirekk36 napisał(a):
(...) jest to złącze w standardzie RS232

czy o coś jeszcze zapytać tam?

Dziękuję wszystkim Kolegom za pomoc do tej pory i proszę o jeszcze.

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 13:03 
Moderator

chi.cygni napisał(a):
Więc myślałem tak: gniazdo USB z komputera połączę z przejściówką ATB-USB-RS232.

No i dobrze myślałeś - a piny Rx i Tx z MAX232 wraz z masą podłączysz do gniazda sub9 i będzie śmigać

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

zakładając oczywiście że to twoje sub9 to jest standard napięciowy RS232 i że potrzebne są tylko linie Rx i Tx

a złącze KANDA jest na potrzeby programowania procków AVR

Jak mówię obejrzyj na prawdę i poświęć chwilę czasu na ten poradnik wideo bo tam wszystko pokazuję - nawet jak się podłączać do złącza sub9 - widziałeś to czy nie ? ... bo wydaje mi się że nie widziałeś czyli przeleciałeś poradnik jak to się mówi "po macoszemu" ;) "na przewiju"

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 13:14 
Użytkownik

Cytuj:
Jak rozumiem, mam dowiedzieć się (spróbuję u źródła, czyli w Relpol'u):

W sumie miałem Ci napisać wcześniej ale wykonałem już taki telefon do działu technicznego Relpol i wrzuciłem im problem.
Dostałem informację że najpóźniej do dnia jutrzejszego powinienem dostać odpowiedź, tak że powinni znać temat.
Jak dostanę info to dam znać.

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 13:20 
Użytkownik

Bardzo dziękuję. Wszyscy czynicie ten świat pięknym.
Pozostaję zobowiązany.

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 13:23 
Użytkownik

A jak nie dostaniemy odpowiedzi to trzeba będzie to sprawdzić organoleptycznie.
Dorwać kompa z portem RS232 i na pająka podłączyć tylko piny 2,3, i 5 pomiędzy złączem PC DB9 a złączem programatora DB9.
Jak zahula to znaczy że sygnały RX i TX są wystarczające do komunikacji.
Druga metoda to rozkręcić złącze jeżeli to możliwe i sprawdzić połączenia, ewentualnie przedzwonić piny.

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 13:53 
Użytkownik

Spróbuję się też dowiedzieć, czy do mojej płyty głównej (MSI 760GM-P21)) da się podpiąć śledzia z portem szeregowym,
tak jak kol. SunRiver mówi:
SunRiver napisał(a):
(...) tak w 90% płyt głównych COM jest obecny na płycie tylko niema właśnie takiego kabelka)

bo to załatwiłoby problem od ręki (tak myślę).

mirekk36 napisał(a):
Jak mówię obejrzyj na prawdę i poświęć chwilę czasu na ten poradnik wideo bo tam wszystko pokazuję - nawet jak się podłączać do złącza sub9 - widziałeś to czy nie ? ... bo wydaje mi się że nie widziałeś czyli przeleciałeś poradnik jak to się mówi "po macoszemu" ;) "na przewiju"

Oczywiście, że jeszcze nie obejrzałem, bo zakładając ten wątek oparłem się na wiadomościach ze strony atnel.pl oraz zawartych w pliku .pdf opisującym ATB-USB-RS232.
Teraz bez wątpienia obejrzę go. Dodam, że "na przewiju" oglądam za n+1 razem, dla n >2 - robiąc notatki.
Po macoszemu nie robię nic (przynajmniej świadomie). A poradników także nie przele... (znaczy się - także nie przefruwam).
Tyle, że wiedza u mnie trochę mała na te techniczne sprawy funkcjonowania komputera i dłużej wszystko zabiera.

Choć dodam, że właśnie ta możliwość stworzenia czegoś swojego (choćby do wyświetlenia temperatury) na moim ekranie jest pociągająca.
I wkrótce mam nadzieję to własnymi oczami zobaczyć.

Oczywiście, jak trzeba to się i organoleptycznie sprawdzi - ale przy prowadzeniu za rękę.

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 15:54 
Moderator

Cytuj:
Oczywiście, jak trzeba to się i organoleptycznie sprawdzi

Po prostu miernik napięcia i sprawdzić napięcie na nóżkach Tx i Rx względem masy - i OD RAZU NATYCHMIAST masz odpowiedź i nikogo nie trzeba pytać

a ew zajrzyj do wtyczku sub9 w swoim urządzeniu i zobacz ile dochodzi do niej kabli - jeśli tylko 3 to wiadomo że wystarczy Tx, Rx i GND

i sprawę się załatwia w 2 minuty ;) bez dzwonienia do producenta ;)

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 17:14 
Użytkownik

Ten mój kabel to wygląda tak:

Obrazek

Jak widać, z lewej strony podpięcie do komputera, a z prawej wpięcie do urządzenia (widać małe piny w prawym dolnym rogu i jest ich 6).

mirekk36 napisał(a):
Po prostu miernik napięcia i sprawdzić napięcie na nóżkach Tx i Rx względem masy

Ale które napięcie? Ja nie jestem w stanie wpiąć się do komputera, bo nie mam w komputerze takiego gniazda.
Mam tylko gniazda USB. I dlatego pytałem, czy ATB-USB-RS232 się tu sprawdzi, bo jeszcze go nie mam.

Taki miałby być schemat działania: komputer (gniazdo USB) - ATB-USB-RS232(wejście USB - wyjście Tx Rx Gn) - kabel połączeniowy (wejście piny 2,3,5 - wyjście wpinane w gniazdo NEED). Dobrze zrozumiałem?

Na stronie producenta urządzania znalazłem informację (tutaj: http://www.need.com.pl/kabel-polaczniowy-NEED-PC-15A,1,5.html)
kabel połączeniowy PC-NEED (ten co na zdjęciu powyżej) do programowania przekaźników: NEED-24DC-01-08-4R
zapewnia dwustronną komunikację NEED <> PC
standard RS 232
programowanie i diagnostyka przekaźnika NEED
połączenie pomiędzy przekaźnikiem NEED i konwerterem NEED - MODBUS
służy również do programowania modułów pamięci zewnętrznej

Chyba to są dobre informacje.

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 17:28 
Moderator

chi.cygni napisał(a):
Ale które napięcie? Ja nie jestem w stanie wpiąć się do komputera,

Ale pomyśl chwilę - po jaką choinkę byłoby sprawdzać napięcia w komputerze skoro wiadomo że ta miałbyś standard RS232 w db9 ...

eeeeh - no toż mowa o twoim urządzeniu .... weź wepnij kabel i sprawdź jakie masz napięcia po włączeniu zasilania

ale skoro tym kablem miałeś się podłączać do starego portu COM to nie wiem nawet po co bawić się w sprawdzanie ;)

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 17:47 
Użytkownik

Obrazek

z manuala wynika że masz com na płycie ... złacze JCOM1

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 17:55 
Użytkownik

Czyli coś takiego:

Obrazek

załatwi sprawę?

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 18:07 
Użytkownik

Tak definitywnie

ale ... sprawdź czy na JCOM1 masz wlutowane szpilki w płycie głównej :)

PostNapisane: 21 wrz 2016, o 18:42 
Użytkownik

Sprawdź jaki ma być kabelek wg manuala do płyty głównej. Czasami się zdarza że zamiast przeplotu w kabelku, najpierw idą piny 1-5 a potem 6-9 (zamiast 1,6,2,7 itp.)

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 09:31 
Użytkownik

SunRiver napisał(a):
ale ... sprawdź czy na JCOM1 masz wlutowane szpilki w płycie głównej :)

Sprawdziłem i ku mojej radości SĄ (dziewięć pinów i nic w miejscu dziesiątego)

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 13:43 
Użytkownik

kurnachatka napisał(a):
W sumie miałem Ci napisać wcześniej ale wykonałem już taki telefon do działu technicznego Relpol i wrzuciłem im problem.
Dostałem informację że najpóźniej do dnia jutrzejszego powinienem dostać odpowiedź, tak że powinni znać temat.
Jak dostanę info to dam znać.

Niestety dostałem informację z działu technicznego że nie są w stanie na 100% potwierdzić czy same linie Rx i Tx wystarczą do komunikacji z sterownikiem (nie spotkali się z taką sytuacją).
Ale widzę z powyższych odpowiedzi że jest światełko w tunelu z tym COM-em.

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 14:08 
Użytkownik

kurnachatka napisał(a):
Ale widzę z powyższych odpowiedzi że jest światełko w tunelu z tym COM-em.

Jest na pewno. Ale to jedna droga.
Z pewnością wypróbuję też drugą drogę - przy użyciu przejściówki ATB-USB-RS232, którą właśnie zamówiłem.
I oczywiście napiszę tutaj za każdym razem jak coś mądrego będzie do dodania.

PostNapisane: 22 wrz 2016, o 16:44 
Użytkownik

Niezły support skoro nie znają swojego produktu :) próbuj przejściówką albo rozbierz need'a i sam sprawdź

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 09:46 
Użytkownik

Przyszedł śledź z portem szeregowym. Podpiąłem do płyty głównej, podłączyłem NEED, wybrałem port (COM1) i ruszyło. Transmisja z PC do NEED poszła bez problemów.
Dziękuję uprzejmie Kolegom za pomoc na tym etapie, a szczególnie kol. SunRiver za podzielenie się wiedzą o płytach głównych, ale przecież nie tylko.

To, co mnie tutaj ujęło to to, że przecież można było wykorzystać fakt pojawienia się klienta (czyli mnie), który pokazuje jakieś nie do końca sensowne zdjęcia i sobie poużywać.
Na pewnym forum elektrycznym, gdy zapytałem o miejsce wpięcia wyłącznika instalacyjnego (nazywanego też potocznie eską) usłyszałem, żebym lepiej poszukał sobie elektryka,
a nie brał się, jak się kompletnie nie znam. Tyle, że zabawne jest to, że 7 lat temu mało który elektryk miał pojęcie, nie mówiąc o praktyce, o NEED czy innych PLC.

Wracając do rzeczy. Temat się jednak nie kończy, bo nie sposób targać PC pod każdą szafkę rozdzielczą, aby zmienić coś w NEED w razie potrzeby.
Po otrzymaniu zamówionego ATB-USB-RS232 mam zamiar przetestować drugą drogę.

PostNapisane: 23 wrz 2016, o 16:57 
Użytkownik

chi.cygni napisał(a):
Przyszedł śledź z portem szeregowym. Podpiąłem do płyty głównej, podłączyłem NEED, wybrałem port (COM1) i ruszyło. Transmisja z PC do NEED poszła bez problemów.

Bardzo mnie to cieszy że ci działa ...

Cytuj:
Wracając do rzeczy. Temat się jednak nie kończy, bo nie sposób targać PC pod każdą szafkę rozdzielczą, aby zmienić coś w NEED w razie potrzeby.
Po otrzymaniu zamówionego ATB-USB-RS232 mam zamiar przetestować drugą drogę.

tu w zasadzie warto tylko sprawdzić czy używa tylko pinów RXD , TXD, GND
jeśli tak to gra muzyka ... jeśli nie to trzeba będzie wyprowadzić pozostałe sygnały

A naszego Mirka zmęczyć by wypuścił v2 z wyprowadzonym pełnym COMem :)

PostNapisane: 2 paź 2016, o 19:00 
Użytkownik

Przejściówka ATB-USB-RS232 przyszła. Poradniki obejrzane.
Wcześniej - przygotowując się do podpięcia mojego NEEDa poprzez tą przejściówkę, próbowałem pomierzyć napięcia w gnieździe wtykowym NEEDa, aby odszukać te RxD, TxD i Gnd.
Gniazdo wtykowe jest typu żeńskiego 2x3 o rastrze 1,27 mm. Dla mnie tragicznie małe. No i nie wiem, pewnie może coś zwarłem bo mierzyłem zwykłym miernikiem, czy jakiś inny chochlik się włączył, faktem jest, że obecnie z tym Needem nie idzie się dogadać nawet poprzez firmowy kabel, przez który wcześniej chodziło. Sam Need chodzi, ale nic nie idzie w niego wgrać, choć - co dziwne - daje się go przez ten firmowy kabel włączyć i wyłączyć. Ale przesłać programu już się nie daje.
Tak, że chyba na tą chwilę eksperyment należy zakończyć (choć jakieś nadzieje na przyszłość są, bo jest on napędzany Atmega32). Zobaczymy.
Na razie dziękuję wszystkim Kolegom za pomoc. Rzecz cała nie poszła na marne, bo mam drugiego Needa, który chodzi ładnie dzięki temu, że dołożyłem ten port dzięki Wam, a tak, to by nie chodził.
Ale zaraz mam nadzieję założyć nowy wątek, bo mam kilka pytań po obejrzeniu poradnika odnośnie przejściówki.

PostNapisane: 2 paź 2016, o 20:25 
Użytkownik

wygląda na to że uszkodziłeś w nedzie port ...
w sumie nic wielkiego pewnie tylko max232 poleciał w nedzie ...

następnym razem zanim bedziesz kombinował zapytaj :)
gdzie co jest to nie jest tajemnica :)

Obrazek

Obrazek

większość urządzeń używa tylko RXD / TXD i GND

to piny 2 i 3 oraz 5 na rysunkach :)

PostNapisane: 3 paź 2016, o 07:27 
Użytkownik

Te poglądowe rysunki znam i mam je ściągnięte na dysk, żeby były blisko i nie tu leżał problem.
Wejściowy układ w Need wygląda tak:
Obrazek

SunRiver napisał(a):
(...) większość urządzeń używa tylko RXD / TXD i GND. To piny 2 i 3 oraz 5 na rysunkach :)

To już wiem, ale które są te 2,3 i 5 w powyższym gnieździe?
Więc starałem się zmierzyć napięcia między tymi wtykami żeńskimi (przy włączonym NEED), by wiedzieć, które są za co odpowiedzialne (czyli spróbować zidentyfikować wtyki do transmisji i odbioru).

I wyszło mi na to, że napięcie -5V jest w tym czerwonym gnieździe względem wszystkich pozostałych:
Obrazek

Wszelkie inne kombinacje między tymi wtykami (oprócz tego czerwonego) dały odczyt 0 V.
Ale czym się to wszystko skończyło wiadomo z postu u góry.

Po południu (jak dobrze pójdzie) prześlę zdjęcia płytki PCB tej przejściówki i płytki PCB z Need. Mój własny aparat jest za słaby, by zrobić zdjęcia teraz.

PostNapisane: 3 paź 2016, o 09:03 
Użytkownik

Tam gdzie masz napiecie ujemne (względem masy) to jest to wyjscie RSa. Tam gdzie bliskie zera tam sa wejścia albo wiszące piny. Jest to najprostszy sposób, żeby znaleźć kierunek pinów RSowych.

Sent from my Mi-4c

PostNapisane: 3 paź 2016, o 09:35 
Użytkownik

Bo widzidzisz pomiar gdzie co jest robisz na wyłaczonym urządzeniu :)

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 37 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona

Strefa czasowa: UTC + 1