Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 21:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 31 sie 2016, o 22:54 
Użytkownik

Witajcie,
robię projekt, w którym byłem zmuszony zamienić moduł Bluetooth na moduł WiFi. Mam napisaną w C# aplikację, dzięki której łączę się modułem i przekazuję dane do mikrokontrolera. Problem polega na tym, że nie chcę zmieniać aplikacji na inną i dlatego nie wykorzystałem UDP a wirtualny port COM. Tworzę go po połączeniu się z modułem WiFi, potem łączę się poprzez mój program na PC i wszystko gra - otrzymuję komunikaty o tym, iż port wirtualny jest otwarty i połączono się z modułem WiFi. Jednak następuje problem, ponieważ na module Bluetooth wszystko działa poprawnie, natomiast po powtórzeniu tego z modułem WiFi, który po operacjach wymienionych wcześniej powinien działać tak samo z punktu widzenia mikrokontrolera i komunikacji szeregowej USART, już nic się nie dzieje, tak jakby dane odebrane przez WiFi nie były przekazane w komunikacji szeregowej do mikrokontrolera. Dlaczego tak się dzieje, że moduł Bluetooth działa poprawnie, a moduł WiFi już tak jakby nie przekazuje poprawnych danych do uC? Dodam, iż sprawdzałem otrzymywane dane po połączeniu się z modułem WiFi przez port wirtualny na terminalu (przejściówka RS232 - USB) i wszystko jest tak jak być powinno - linie komunikacyjne są crossowane, wszystko jak należy. Co może być nie tak, bo ja nie mam pomysłów?
Pozdrawiam.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 wrz 2016, o 07:08 
Użytkownik

Masz ustawioną taką samą prędkość w module WiFi co w Bluetooth?

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 07:24 
Użytkownik

Rzeczywiście, moduł powrócił do ustawień fabrycznych, zapomniałem o tym w taki sposób, iż w aplikacji ustawiałem 115200 bps, ale w programie C do makra przypisałem 19200, dzięki. Jeśli to nie rozwiąże problemu będę pisał w tym poście.

PostNapisane: 1 wrz 2016, o 07:57 
Moderator

robert95 napisał(a):
zapomniałem o tym w taki sposób, iż w aplikacji ustawiałem 115200 bps, ale w programie C do makra przypisałem 19200

No i to są najczęstsze powody rzekomego zawieszania się modułów wifi i rzekomej konieczności przywracania im ustawień fabrycznych ...

Co za problem jest sprawdzić gdy się nie jest pewnym po kolei kilka standardowych prędkości gdy się łączymy terminalem

9600
19200
38400
115200

to właśnie te bywają jeśli już najczęściej używane ... więc użytkownik sobie zmieni w module a później nie opisze tego na karteczce doklejonej do modułu, odkłada do szuflady i gdy po jakimś czasie znowu potrzebny moduł to co ? Bierze go w łapki i nagle ... panika .... moduł nie działa, zepsuł się .... trzeba spróbować ustawień fabrycznych ;) ... uuuf znowu działa ..... Tyle że później po takich przypadkach niektórzy potrafią mówić, że te moduły są niepewne bo czasem się zawieszają ;)

Ja nie twierdzę broń Boże, że kolega tak mówi - podaję tylko przykłady z jakimi się już mnóstwo razy spotkałem ;)

Strefa czasowa: UTC + 1