Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 07:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 sie 2016, o 14:11 
Użytkownik

Witam, spotkałem się ostatnio z dość dziwacznym problemem. Otóż dawno temu podczas eksperymentów zauważyłem, że tranzystor BC517 po podłączeniu na bazę anteny zachowuje się dość niezwykle. Dioda LED podłączona do emitera zmieniała jasność proporcjonalnie do odległości anteny od mojej ręki. Teraz stwierdziłem, że dobrze było by tym układem tchnąć uczucia w bezduszny krzem ;) I tu zaczęły się schody. Najpierw metodą prób i błędów doprowadziłem sygnał do postaci przyjemnej dla przetwornika ADC. Oto schemat:
Obrazek
Zlutowałem układ, podpiąłem do zasilania i niby wszystko ok, magia została zachowana. Ale jak tylko przełączyłem układ na zasilanie bateryjne przestał on działać - reaguje tylko na dotknięcie anteny. Bateria to akumulatorek Li-Po + przetwornica na 5V. Sprawdzałem też jak będzie kiedy podłącze całość pod USB do laptopa na baterii - to samo. Po odpięciu zasilacza od kompa magia znika...
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie jak to w ogóle działa i, o ile to możliwe, wskazówki co do uruchomienia tego na baterii.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 sie 2016, o 14:46 
Użytkownik

robi99956 napisał(a):
Byłbym wdzięczny za wyjaśnienie jak to w ogóle działa i, o ile to możliwe, wskazówki co do uruchomienia tego na baterii.

Pod zasilaczem Ci działa, bo przenosi się 50Hz (i wszystkie inne zakłócenia) z sieci zasilającej... :)
Jeśli chcesz zbudować dobry magiczny układ, to zacznij od dobrego generatora pseudolosowego, np:

http://www.cryogenius.com/hardware/rng/
https://drive.google.com/file/d/0BypxwY1AXgQ9bDZyUEJZRDVFWk0/edit?pref=2&pli=1

PostNapisane: 2 sie 2016, o 15:07 
Użytkownik

Też tak myślę, masa kompa jest na jakimś potencjale, być może ta ręka jest lepiej uziemiona ;) W ten sposób masz przepływ prądu przez pojemność między ręką a wejściem. Czy komp jest podłączony do uziemienia lub zerowania? Może spróbuj podłączyć obudowę np do kaloryfera, tylko sprawdź czy rury są metalowe.

PostNapisane: 2 sie 2016, o 19:45 
Użytkownik

Ok, czyli teoretycznie gdybym był w stanie wprowadzić zakłócenia 50Hz na zasilaniu to mogło by pomóc?
I sorki że nie napisałem najważniejszego - po co mi to. Chcę dostać na wyjściu sygnał analogowy wskazujący jak blisko urządzenia jest człowiek. Chodzi mi o uzyskanie maszyny "cieszącej się" z obecności użytkownika. I jakby ktoś mówił że się nie da - wiem że się da, na zasilaniu sieciowym działa :D

Strefa czasowa: UTC + 1