Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 12 lut 2025, o 07:34

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 lip 2016, o 09:49 
Użytkownik

Witam wszystkich od dłuższego czasu mam problem z wzmacniaczem operacyjnym wydaje mi się, że powinno działać, a nie działa tak jak chce :lol: . Dobra do rzeczy. ;)
Zbudowałem taki o to układ z LM358.
Obrazek
I jeszcze schemat, chociaż jest banalnie prosty.
Obrazek
I na wyprowadzonych pinach pomiarowych niebieski - masa i żółty - wyjście wzmacniacza operacyjnego. Wydaje mi się, że na tych pinach powinienem otrzymać 5V, a zamiast tego mam 3,8V :o . Układ zasilam napięciem 5V z programatora ATB-USBASP 4.0 . Na początku próbowałem zrobić układ z wzmacniaczem LM339N, ale problem był ten sam tylko zamiast napięcia na wyjściu 3,8V było 0,8V :? . Z góry dziękuję za pomoc bo już nie wiem co źle zrobiłem, a układ jest mega prosty. :oops:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 lip 2016, o 10:31 
Użytkownik

Dzięki za odp okazała się poprawna :) , ale tylko dla tego układu który pokazałem wyżej. Spróbowałem go trochę zmodyfikować według mojego rozumowania i zrobiłem np taki układ. :lol:
Obrazek
I według mnie powinno być tak 1.2V spadek na wzmacniaczu czyli 5 - 1.2 - (5-1.2) : 2 = 1.9V A mam 3.87V
Zrobiłem jeszcze taki układ.
Obrazek
I na wyjściu mam 3.9V, a według mnie powinno być 2.5V :( . Nie rozumiem tego działania układu. Ja rozumiem to tak, że na wyjściu powinienem mieć wejście nie odwracające - wejście odwracające. ;)
czyli na moje 5V - 2.5V = 2.5V a tak nie jest. Może mi ktoś to wyjaśnić. :)

PostNapisane: 15 lip 2016, o 11:22 
Użytkownik

Bartek123 napisał(a):
Ja rozumiem to tak, że na wyjściu powinienem mieć wejście nie odwracające - wejście odwracające.
No to chyba źle to rozumiesz. Na wyjściu powinno być napięcie:

(wejście nie odwracające - wejście odwracające) * wzmocnienie

gdzie wzmocnienie dla idealnego wzmacniacza (bez pętli sprzężenia zwrotnego) jest nieskończenie duże. Dla rzeczywistego nie jest nieskończone, ale i tak jest rzędu kilkudziesięciu tysięcy lub więcej. Oznacza to, że dla różnicy napięć między wejściami wzmacniacza rzędu 1mV na wyjściu powinno być teoretycznie napięcie rzędu kilkudziesięciu volt. Ze względów oczywistych w rzeczywistości napięcie to nie będzie większe od napięcia zasilającego, ale osiągnie wartość maksymalną zależną od parametrów wzmacniacza (Output Voltage Swing).

EDIT:
Może to coś wyjaśni:
http://leszek.opole.pl/elektryk/mechatronika/wzmacniacze_operacyjne.pdf
http://www.ti.com/lit/an/sboa092a/sboa092a.pdf.
Masz tam podane schematy aplikacyjne dla różnych zastosowań wzmacniaczy operacyjnych.

Autor postu otrzymał pochwałę

Ostatnio edytowano 15 lip 2016, o 11:42 przez andrews, łącznie edytowano 2 razy

PostNapisane: 15 lip 2016, o 14:25 
Użytkownik

Dziękuję za odpowiedzi i to takie szybkie ;) . Kolega squeez najbardziej mi pomógł i już rozumiem jak działa wzmacniacz operacyjny ;) . Mimo obejrzenia kilku filmów na ten temat źle zrozumiałem jak on działa. :lol: A później nie wiem dla czego zapomniałem o wzmocnieniu samego wzmacniacza operacyjnego. :lol:

Strefa czasowa: UTC + 1