Ok. Komunikacja pomiędzy uC-PC i zarówno uC-uC działa po rs232. Docelowo zamierzam teraz zrobić RS485, ponieważ zależy mi na dużych odległościach i w komunikacji będą brały dwa mikrokontrolery i PC. W związku z tym pytanie:
1. Czy w przypadku rs485 muszę już wykorzystać trzy układy max485? W przypadku gdy będę chciał dodać PC do komunikacji to mogę użyć przejściówki rs232/485 z zestawu ATB? I zakładając że mam dwa mikrokontrolery i przejściówkę z zestawu ATB odpowiadającą za komunikację z PC, łączę wszytkie linie A i B ze sobą? Nie ma tutaj łączenia na krzyż?(Oczywiście resztę informacji znajdę w internecie i poczytam o tym, ale przydałaby się taka początkowa informacja). Generalnie oprócz przejściówki w zestawie atb posiadam jeszcze taki konwerter:

Czyli podsumowując... przejściówka z zestawu atb jako rs485 może być wykorzystana do komunikacji z PC a dwa konwertery jak są na obrazku wyżej używam w przypadku mikrokontrolerów? Łączę ze sobą linie A i linie B tych trzech urządzeń i mogę zacząć eksperymenty?