Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 21 mar 2026, o 10:28

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 9 lip 2016, o 22:13 
Użytkownik

Dzień Dobry

Mam pytanie póki co odnośnie rs232. Chciałbym zrobić komunikację pomiędzy dwoma mikrokontrolerami. Będą to dwie atmegi32 a później cortexM0+/M3. Posiadam zestaw ATB i tam jest możliwość skorzystania z niezależnej przejściówki nawet gdy korzystam z arm-a. Tylko wydaje mi się, że ta przejściówka umożliwi mi komunikację tylko pomiędzy uC a PC... W związku z tym chciałem zadać pytania:

1. Jeżeli chcę zrobić komunikację pomiędzy dwoma mikrokontrolerami to czy potrzebuję dwie przejściówki rs232?

2. Czy przejściówka w zestawie ATB jest użyteczna tylko w przypadku komunikacji pomiędzy uC a PC?(wiem, że są schematy na stronie atnel, ale mimo wszytko ten zestaw trochę kosztował i dlatego też dopytuję na forum, żeby mieć 100% pewność)

------------------------ [ Dodano po: 42 minutach ]

Ok. Chyba już wiem a mianowicie:

1. Jeżeli chcę zrobić komunikację pomiędzy dwoma uC to łącze ich linie Tx i Rx na krzyż i tyle? Żadne przejściówki nie są konieczne?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 10 lip 2016, o 01:19 
Użytkownik

Na atb masz przejściówkę rs232/usb (ft232 ), rs232/rs485 (sn75176) i masz wyprowadzone linie rx, tx z mikroprocesora. Rs232 (ttl) to nic innego jak uart. Poczytaj na te tematy...

Wszystko zależy na jakie odległości komunikacja... Jak mała to uart (potocznie rs232) czyli rx/tx na krzyż. Jeśli większa to po rs485.

Zawszę tłumaczę, że rs232 to komunikacja w standardzie -12 +12V, w uC masz natomiast uart (rs232 w poziomach ttl 0 5V lub 0 3V3).

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 10 lip 2016, o 11:01 
Użytkownik

Ok. Komunikacja pomiędzy uC-PC i zarówno uC-uC działa po rs232. Docelowo zamierzam teraz zrobić RS485, ponieważ zależy mi na dużych odległościach i w komunikacji będą brały dwa mikrokontrolery i PC. W związku z tym pytanie:

1. Czy w przypadku rs485 muszę już wykorzystać trzy układy max485? W przypadku gdy będę chciał dodać PC do komunikacji to mogę użyć przejściówki rs232/485 z zestawu ATB? I zakładając że mam dwa mikrokontrolery i przejściówkę z zestawu ATB odpowiadającą za komunikację z PC, łączę wszytkie linie A i B ze sobą? Nie ma tutaj łączenia na krzyż?(Oczywiście resztę informacji znajdę w internecie i poczytam o tym, ale przydałaby się taka początkowa informacja). Generalnie oprócz przejściówki w zestawie atb posiadam jeszcze taki konwerter:

Obrazek

Czyli podsumowując... przejściówka z zestawu atb jako rs485 może być wykorzystana do komunikacji z PC a dwa konwertery jak są na obrazku wyżej używam w przypadku mikrokontrolerów? Łączę ze sobą linie A i linie B tych trzech urządzeń i mogę zacząć eksperymenty?

PostNapisane: 11 lip 2016, o 07:39 
Użytkownik

Wszystkie linie A łączysz ze sobą. I wszystkie linie B łączysz ze sobą. Z tym, że najlepiej zrobić to w formie magistrali, a nie gwiazdy (nie łączysz wszystkich linii w jednym punkcie, tylko prowadzisz przewody od pierwszego urządzenia do drugiego, od drugiego do trzeciego, od trzeciego do czwartego, itd. I na początku i na końcu linii dajesz rezystory 120 omów (terminujące)).
Przy każdym urządzeniu musisz dodać układ MAX485, on jest do formowania sygnału, bez niego masz zwykłą komunikację UART.
Co do użycia przejściówki z ATB, nie wiem, niech wypowiedzą się koledzy

Ostatnio edytowano 24 sie 2017, o 14:42 przez Marhef, łącznie edytowano 1 raz

PostNapisane: 12 lip 2016, o 23:43 
Użytkownik

Co do przejściówki w płytce ATB to jest tam układ sn75176AP który wystawia sygnały TX RX w standardzie 5V czyli TTL więc aby podać je do PC należy użyć jeszcze drugiej przejściówki RS232/USB na płytce z układem ft232. Linie sygnałowe TX RX między przejściówkami łączymy oczywiście na krzyż dodatkowo podłączamy linie DE miedzy układem sn75176AP a przejściówką RS232/USB. Pin ten znajduje się pomiędzy zworkami J6 i J7 na płytce ATB.
Przejściówkę z płytki ATB możesz dać na początku lub na końcu magistrali ponieważ zworką można tam załączyć rezystor terminujący.

Reasumując jeśli masz płytkę ATB i 2 sztuki konwerterów jak na obrazków możesz zrobić tak jak piszesz ATB komunikacja z PC konwertery do komunikacji uC.

Moim zdaniem powinieneś jeszcze zasięgnąć informacji na temat linii RE DE w przejściówce wykorzystywane do sterowania nadawaniem i odbieraniem.

PostNapisane: 19 lip 2016, o 16:30 
Użytkownik

Ok. Zadziałało pomiędzy dwoma urządzeniami. Teraz będą trzy i zastanawia mnie kwestia rezystorów terminujących. Moja magistrala składa się z trzech urządzeń. Wyczytałem, że takie rezystory powinny znajdować się na początku i końcu magistrali. W związku z tym chciałem zapytać czy to prawda?

PostNapisane: 21 lip 2016, o 16:57 
Użytkownik

Ok. Chyba tak jest bo działa. Ostatnie pytanko. Być może znajdzie się ktoś kto jest w stanie udzielić podpowiedzi... Chodzi o to jaki kabel zastosować w przypadku transmisji na kilkadziesiąt/kilkaset metrów?

PostNapisane: 21 lip 2016, o 19:18 
Użytkownik

Cytuj:
Chyba tak jest bo działa.

Działa i co więcej, nawet bez rezystorów zadziała na krótkich odcinkach i przy małej ilości urządzeń na magistrali.

Ale standard Rs485 jednoznacznie mówi, że wymagany jest terminator 120om na początku i końcu magistrali a sama magistrala musi być linią a nie np gwiazdą (chociaż gwiazda tez zadziała - ale możesz spodziewać się więcej zakłóceń transmisji).

Co do kabla - są dedykowane kable do magistral. Są dobrze ekranowe a same żyły mają odpowiedni przekrój. Niestety nie są tanie. Jak zależy Tobie na cenie spróbuj użyć jednej pary ze skrętki komputerowej. Teżbędzie ok jAK nie masz jakiegos super zakloconego środowiska typu hala produkcyjna itp.

PostNapisane: 24 lip 2016, o 16:54 
Użytkownik

Środowiskiem będzie dom jednorodzinny. Tylko mam mały problem a mianowicie nie wiem gdzie zakupić taki przewód(w sensie skrętkę ekranowaną komputerową)... Może ktoś z Was kupował i mógłby podać jakiś link do sklepu? Oczywiście wpisałem w google, ale wyskoczył mi tylko jeden sklep.

PostNapisane: 24 lip 2016, o 17:28 
Użytkownik

Do domu skrętka nadaje się doskonale.
Z zakupem tego nie możesz mieć najmniejszych problemów. Jest wszędzie. Od sklepów komputerowych, przez elektroniczne aż na zwykłych sklepach elektrycznych czy instalacyjnych kończąc.

Z wysyłkowych też praktycznie każdy powinien mieć. Zobacz np tu: http://lispol.com/oferta/przewody,1-0,0,63,21

Strefa czasowa: UTC + 1