Witam forumowiczów
Aby nie otwierać nowego wątku zadam tutaj pytanie. Tego typu wątków, pytań i odpowiedzi jest w internacie tyle miliardów że już nic z tego nie wiem. Po prostu brak mi doświadczenia z urządzeniami tego typu.
Ze względu na nagły brak miejsca nie mam gdzie posadzić swojej starej budy TEKTRONIX 2467B więc kurzy się w garażu.
Chcę zakupić mały cyfrowy. Niestety oprócz Tektronix to wszystko inne nic mi nie mówi.
Przeznaczony budżet to 850 - 900 €uronów, więc z tego co widzę na rynku takich parametrów jak 2467 nie dostanę.
Do czego używam skopa?
Oprócz dla mnie zupełnie nowego świata którym jest µC, bramka, lacz i register bawię się w lampowe odbiorniki FM, różnego rodzaju generatory, modulatory itd, itp. ( nie tylko lampowe układy bo lubię też tranzystor i diodę ).
Sumasumarum to wszystko zabawa i sztuka dla sztuki.
Na czym by mi zależało?
Sondując tak rynek zauważyłem że niższy segment cenowy wyposażony jest w wyświetlacze o bardzo kiepskiej rozdzielczości. 800 x 480 i 7" to moim zdaniem jakoś takoś kiepsko mi się wydaje. I tutaj nie wiem czy mam rację???
800 x 600 to chyba przyjemniejsze dla oka
Próbkowanie. Widzę 250Ms do 3 Gs na Sekundę. Czym tutaj się kierować dla swoich potrzeb ? Tutaj cenił bym wasze doświadczenie.
Kanały wszystkie dwa w zupełności wystarczą.
Produkty takie jak:
OWON, UNI-T, HANTEK Tutaj znowu was zapytuję. RIGOL znam tylko z Mirkowych filmów.
Pominę już kwestię pasma bo z tego co widzę jest dosyć proporcjonalne do ceny. Więc ponad 100MHz w tej cenie nic nie dostane.
Jeżeli ktoś z was byłby tak uprzejmy podzielić się doświadczeniem z tej dziedziny to z góry dziękuje.
Pozdrawiam
Absolutny radioamator Bartek
P.S.
Zagubił się przy przeprowadzce zasilacz do miernika
Meratronik V640Może ma ktoś z was gdzieś w szufladzie takowy do odsprzedania?
Lubię ten miernik i nie chciał bym go przerabiać.