Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 sty 2025, o 01:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: UDP po sieci 3g
PostNapisane: 17 cze 2016, o 14:28 
Nowy

Hej panowie miał może ktoś przygody w ww. temacie ?
Jestem aktualnie na etapie pisania aplikacji w B4A potrafię wysłać ramkę z telefonu 3g udp do atmegi ale mam problem w drugą stronę dlatego ze w sieci 3G T-mobile mamy dynamiczne ip nie dość złego to jeszcze prywatne i nie mam zielonego pojęcia jak podejść do wysyłania ramek na na telefon. Jak sprawdzam na stronkach które pokazują zewnętrzne ip 188.146.6.110 a do telefonu prywatne ip wygląda mniej więcej 100.71.122.177 jak to teraz połączyć do kupy jeżeli nie ma możliwości przekierowania portów?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 17 cze 2016, o 16:31 
Użytkownik

Po TCP działa na pewno. Po UDP próbowałem i nie udało mi się, ale nie badałem sprawy zbyt dogłębnie. Może jakiś czeski błąd. Trochę dziwne by było, że po TCP chodzi, a po UDP nie.

Teraz sprawdziłem i chodzi elegancko w obie strony. Orange LTE.

PostNapisane: 17 cze 2016, o 16:50 
Użytkownik

Rafał555 napisał(a):
Po TCP działa na pewno. Po UDP próbowałem i nie udało mi się, ale nie badałem sprawy zbyt dogłębnie. Może jakiś czeski błąd. Trochę dziwne by było, że po TCP chodzi, a po UDP nie.

Teraz sprawdziłem i chodzi elegancko w obie strony. Orange LTE.

Cześć.
Rozwiń trochę jak to zrealizowałeś.
Próbowałem w Lte play i niestety tam jest tylko adres prywatny.
Czy działa Ci wysyłanie i odbiór?

Z tego co ja się orientowałem ok 7 miesięcy temu trzeba wykupić dodatkową usługę. W play LTE tego nie ma(Nawet była petycja w tej sprawie).
Orange i t-mobile tak mają, ale nie w LTE.
Ustawiasz wtedy apn na inna nazwę i wpisujesz login i hasło od operatora.

?????

PostNapisane: 17 cze 2016, o 17:17 
Nowy

Rafał a jak u ciebie wygląda kwestia adresów ip masz w playu prywatny tak jak my czy od razu masz publiczny ?

PostNapisane: 17 cze 2016, o 19:35 
Użytkownik

Uściślijmy. Mówimy o komunikacji mikrokontrolera podłączonego do "normalnego" internetu, który komunikuje się z telefonem komórkowym typu smartfon ? :P , bo o tym pisałem i to działa.

A jeśli mowa o internecie "domowym" LTE to też działa tylko trzeba sobie wykupić publiczny IP za 15zł netto.

PostNapisane: 17 cze 2016, o 21:26 
Nowy

Tak jak mówisz, ale opiszę wszystko ze szczegółami.
Więc mój internet domowy to lte z cyfrowego polsatu gdzie mam wykupione stałe zewnętrzne ip.
Robię sterownik do kotła na atmedze128 i enc28j60 komunikacja lokalna w sieci domowej realizowana jest po UDP i bardzo fajnie to śmiga z dwoma tabletami problem się pojawił przy połączeniu z telefonem w sieci 3g t-mobile pakiety wychodzące z telefonu trafiają do sterownika ale komunikacja ze sterownika do tel nie ruszy ponieważ t-mobile trzyma użytkowników za natem czyli kilku użytkowników ma przydzielone adresy prywatne i jeden adres zewnętrzny więc taka komunikacja jest chyba niemożliwa bo by musiał być przekierowany któryś port na tym zewnętrznym ip na ten mój prywatny a 20zł za taką usługę to moim zdaniem za dużo i w tej sytuacji nie mam koncepcji jak to zrobić pozostanie mi chyba tylko postawienie servera www byłbym wdzięczny za jakieś rady :(

PostNapisane: 17 cze 2016, o 21:56 
Użytkownik

T-mobile to kaszana. Żona ma u nich telefon to internet nie działa wcale mimo, że pokazuje połączenie LTE, 3G. Z pięć razy dzwoniłem na infolinie, jakieś pliki konfiguracyjne podsyłali i nic nie pomogło. Zmień operatora i wszystko ruszy.

PostNapisane: 17 cze 2016, o 22:02 
Nowy

ok mogę spróbować na karcie z plusa tylko jak z tymi ip??

------------------------ [ Dodano po: 1 minucie ]

Plus także jak sprawdzałem ma 2 adresy ip zewnętrzny i prywatny jak się na te adresy połączyć jakim portem ?

PostNapisane: 18 cze 2016, o 07:16 
Użytkownik

Nie ma szans.
Po prostu łączysz się telefonem wysyłając zapytanie do sterownika i w tym momencie otwiera się "magiczna furtka" :P i sterownik wysyła odpowiedź pod adres z którego przyszło zapytanie. ENC powinien działać jako UDP server, natomiast w telefonie musisz mieć apkę UDP client. Tak to jakoś ma być.

PostNapisane: 18 cze 2016, o 10:13 
Nowy

Rafał byłbyś jeszcze tak dobry by podsunąć mi kawałek kodu na b4a jak utworzyć połączenie po udp albo jak stworzyć request po udp bo w biblioteka w b4a network wydaje mi się być tylko serverem normalnie robiłem to tak :
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język vb
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

PostNapisane: 18 cze 2016, o 11:08 
Użytkownik

W B4A nie programuję. Jest taka apka w sklepie play, nazywa się "UDP TCP server". Potestuj najpierw na niej, czy działa.
Jak będziesz miał problem z ustawieniami to pisz.

Strefa czasowa: UTC + 1