Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 3 cze 2026, o 05:13

Strefa czasowa: UTC + 1

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2
Autor Wiadomość
PostNapisane: 15 cze 2016, o 08:28 
Moderator

matekogon napisał(a):
Więc na dzień dobry zły nawyk pisania kodu

Marhef napisał(a):
Jest w BB podobny zapis. Podpisany: "tak nie rób!"

To tylko pokazuje w jaki sposób kolega autor wątku podszedł do książki, którą ma w rękach ..... wygląda to mniej więcej tak:

"aaaaa po co tam czytać książkę... .... prędzej znajdę krótki poradnik do języka C, który będzie trwał z 5 minut i po jego obejrzeniu będę już wiedział WSZYSTKO"

No i teraz właśnie autor poszukuje takiego "cudownego" poradnika jak widać

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 15 cze 2016, o 09:10 
Użytkownik

Hm... 0xff --> Chodzi o wstawienie jedynek do całego rejestru / portu.
0x0f --> wstawienie jedynek do czterech najmłodszych bitów (1,2,4,8) ? Tak mi się wydaję :)

PostNapisane: 15 cze 2016, o 10:32 
Moderator

iTTiny napisał(a):
Hm... 0xff --> Chodzi o wstawienie jedynek do całego rejestru / portu.
0x0f --> wstawienie jedynek do czterech najmłodszych bitów (1,2,4,8) ? Tak mi się wydaję

Tu nie chodzi o to czy tobie się wydaje dobrze czy nie wydaje .... koledzy zwrócili uwagę na tzw "DOBRY styl programowania" w którym nie ustawiamy bitów tak:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

tylko z użyciem przesunięć bitowych:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

i wtedy nic ci się nie MUSI wydawać bo od razu widać które bity ustawasz. BRAK ZROZUMIENIA tego zagadnienia powoduje - że kupa początkujących sama robi sobie KUKU i masochistyczną zabawę na własne życzenie.

Oczywiście to nie oznacza, że gdybym miał akurat ustawić wszystkie bity na 1 to nie skorzystałbym z zapisu

język c

a nawet gdyby ustawiać tylko połowę bajtu np

język c

to jest dopuszczalne w "dobrym stylu programowania"

ale tu chodzi generalnie o pewną zasadę, na którą warto zwracać uwagę

PostNapisane: 15 cze 2016, o 12:29 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Cytuj:
nikt Cię tu nie wyśmieje nawet gdy pytania będą laickie

No to czekam w takim razie ;)

Cytuj:
Jest w BB podobny zapis. Podpisany: "tak nie rób!"

Podaj stronę na której jest to napisane - ja znalazłem zupełnie co innego.

Wpisałem wartość w hexie bo nie będę jej zmieniał, więc w czym problem?

PostNapisane: 15 cze 2016, o 13:00 
Moderator

kRetman4 napisał(a):
więc w czym problem?

Przeczytaj wyżej z uwagą przynajmniej cały post który napisałem - to zrozumiesz w czym rzecz.

PostNapisane: 15 cze 2016, o 13:05 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Oczywiście, że rozumiem. Nie rozumiem tylko czemu zostało mi to wytknięte, skoro ten zapis także jest poprawny.

PostNapisane: 15 cze 2016, o 13:19 
Moderator

kRetman4 napisał(a):
Nie rozumiem tylko czemu zostało mi to wytknięte

Troszkę się czepiasz jakby - nikt ci nie wytykał - tylko biorąc pod uwagę całkoształt twoich wypowiedzi w tym wątku pewnie kolega chciał zwrócić uwagę na tzw "styl dobrego programowania" ..... i NAWET jeśli jest to dopuszczalne ;)

DDRx = 0x0F;

to jeszcze warto byłoby komentarz do tego jakiś dodać - wtedy byłoby już wszystko dopełnione ... więc nie skupiaj się na takich szczegółach, że ci ktoś coś wytyka - bo tu raczej ludzie mają dobre chęci i chcą pomóc

tylko się skup na zadawaniu pytań - żeby jak najszybciej i jak najwięcej zrozumieć z tego C ... ucz się po kolei ;) a zobaczysz, że pójdzie

PostNapisane: 15 cze 2016, o 16:37 
Użytkownik

Mam wrazenie ze kolega ma focha ze innym sie chcialo uczyc i im wychodzi a kolega bardzo chce umiec a ciagle cos nistety nie dziala. Na dodatek ciagle mi cos kaza czytac, mrugac glupia dioda i pisac dlugi kod jak ja przeciez wiem ze mozna napisac go mniej.
Po piersze bardzo nie podoba mi sie twoj ton wypowiedzi i ta polemika ze ty wszystko super a inni ci sie czepiaja... Chcesz otrzymac wiedze i wskazowki to troche pokory, podwin rekawy, wez ksiazke do reki, plytke, kompa i do pracy... Ale staraj sie tym razem czytac ze zrozumieniem i stosowac do podpowiedzi... A z czasem zobaczysz ze warto. Napisze duzymi Z CZASEM bo kolega ma problemy z rozumieniem wiec zebys nie pomyslal ze jutro juz swoje urzadzenie oprogramujesz...
Tak jak mowia zatem koledzy... Jeden podwojny wyswietlacz i zapanuj nad nim zeby wyswietlal to co chcesz... Pozniej mozna przejsc krok dalej...

PostNapisane: 15 cze 2016, o 17:46 
Użytkownik

Odpowiedz, tylko szczerze. Przećwiczyłeś w praktyce po kolei WSZYSTKIE warsztaty, czy tylko przeczytałeś książkę?

PostNapisane: 15 cze 2016, o 19:23 
Użytkownik

Witam
Aby kol.kRetman4 nie poczuł się urażony, że inni koledzy nie rozumieją jego problemu (?).
Nigdzie nie znajdziesz poradnika dla początkujących w którym ktoś poda Ci sposób na opanowanie tego wszystkiego co masz zaplanowane. Ta samo jak nie znajdziesz poradnika "ABC fortepianu - jak bezbłędnie zagrać utwór Chopina" - tak się nie da. Jest to co prawda powielanie tego co pisali przedmówcy, ale sam musisz opanować poszcz. składowe swojego projektu a później próbować to sklecić do kupy ( p. projekt wielozadaniowy - nie jest on jako wstęp do programowania tylko jego podsumowanie ). Rejestry trzeba zrozumieć aby nad nimi zapanować. Jak bierzesz czyjś kod to staraj się zrozumieć jego sens - patrząc na ten załączony przez Ciebie nie jestem pewien czy w ogóle wiesz o co w nim chodzi ( jeśli tak to przepraszam ). Jak skończysz z rejestrami to zauważysz jak ważna jest częstotliwość taktowania uC.
Powtarzam nie grzeb za gotowcami bo nie znajdziesz - staraj się to ogarnąć "na logikę" a daj Boże sam takie kody kiedyś udostępnisz młodym, którzy bezskutecznie..... .
Ja językiem C zainteresowałem się w wieku 40++ i jakoś zdołałem załapać o co tu biega więc Ty - młody...

Pozdr.

PostNapisane: 15 cze 2016, o 19:50 
Użytkownik

Przerobiłem kilka książek, na BASCOM też, ale zawsze równolegle czytałem i wykonywałem ćwiczenia.

Myślę, że inaczej się nie da, teoretycznie to ty se możesz...

I jak często powtarza mój szef, gdy zwracam się do niego z jakimś problemem, to mówi: "MASZ ŁEB, TO KOMBINUJ".

To zmusza mnie do samodzielnego myślenia, co zrobić, bo widzę, że nikt mi nie pomoże.
Co i tobie życzę.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 15 cze 2016, o 19:53 
Użytkownik

To i ja dorzucę jeszcze parę groszy. Jestem kolesiem pod 40-stkę, pracuję jako informatyk już ładnych "kilka" lat ale nigdy nie miałem "smykałki" do programowania. Nie przeszkadzało mi to jednak zacząć bawić się najpierw Arduino a po kilku miesiącach zacząłem oglądać poradniki p. Mirka a później kupiłem BB. Po pierwszym przeczytaniu stwierdziłem że wiem mniej niż przed jej przeczytaniem. Zaczęło się to zmieniać gdy przeczytałem BB drugi raz. Nie ma poradnika na świecie który by nauczył Cię wszystkiego od A do Z. Programowanie to "krew, pot i łzy" ;) Nie ma możliwości tutaj aby pójść na skróty. Tylko masa czasu spędzonego na nauce i treningu da wyniki. Traktuj to jako zabawę a na pewno pójdzie szybciej i przyjemniej. Ja tylko mogę ze swej strony życzyć Ci wytrwałości i nie mówię tego z ironią.

PostNapisane: 15 cze 2016, o 20:23 
Użytkownik

Nie wiem kto młody kto stary... :)
Ja raczej 50--; a może 20+++ :lol:
Dopiero zaczynam, i wiem że nie ogarnę w rok tego co Ktoś ogarniał wiele lat, ale korzystając z czyjegoś doświadczenia i wiedzy korzystam na tym.
Staram się iść sprawdzonym tropem.
Zauważyłem że nawet styl pisania kodów warto duplikować i łapać nawyki, nawet jeżeli ich do końca jeszcze nie rozumiem, z czasem się wyjaśnią, a niektóre już się wyjaśniły, i okażą rozsądnym sposobem na ominięcie ewentualnych problemów, i ułatwieniem programowania.

Poza tym widzę po kodzie że kolega "kRetman4" jak to się mówi "wyciął do przodu", być może miał już styczność z programowaniem, i chciałby to co osiągnął zrobić szybko w C,:) p
To też jakiś sposób na zdobycie wiedzy, ale czy przydatnego doświadczenia i nawyków "C" też - tego nie wiem bo idę powolniejszą drogą. ;) ale chyba sprawdzoną. Tam daleko za panem Mirkiem i kolegami, prawie na samym końcu jestem ja, :D ale idę do przodu krok po kroku.

Kolego kRetman4, życzę wytrwałości i cierpliwości. :) Tak od serducha.

Hehe... zrobiło nam się tu coś jakby, "POWIEDZ COŚ O SOBIE" :lol:

hmm... czy to czasem nie off-top . :?

PostNapisane: 15 cze 2016, o 20:33 
Użytkownik

Każdy radzi tu to samo po raz setny... jak się zabrać do nauki... ale patrząc na ton kolegi który założył temat a przestał brać w nim udzial obawiam się, że jedynym wnioskiem jaki wyciągnie będzie to ze książka jest za trudna a forum do kitu bo nikt mu nie chce pomóc. ..

PostNapisane: 18 cze 2016, o 14:51 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Jeśli mam połączonych 5 rejestrów i wysyłam przez SPI 1 bajt, to dane powinny być wysyłane na pierwszy rejestr a pozostałe powinny być "nieaktywne"?

PostNapisane: 18 cze 2016, o 17:34 
Moderator

kRetman4 napisał(a):
Jeśli mam połączonych 5 rejestrów i wysyłam przez SPI 1 bajt, to dane powinny być wysyłane na pierwszy rejestr a pozostałe powinny być "nieaktywne"?

Jeśli łączysz kaskadowo np 7 rejestrów to ZAWSZE MUSISZ wysłać do nich 7 bajtów - w czym problem ?

PostNapisane: 18 cze 2016, o 18:18 
Użytkownik

Witam
kRetman4 napisał(a):
...a pozostałe powinny być "nieaktywne"?

Trochę niefortunne określenie; one wszystkie są aktywne.
Ale jeśli masz np.4 rejestry i chcesz na drugim ustawić jakąś wartość to musisz uwzględnić fakt, że wartość tą trzeba szeregowo "przepchać" przez pierwszy. Przy drugiej zmianie musisz pamiętać że aby wartość z drugiego uległa "kasacji" to trzeba ją "wypchać" poza czwarty rejestr.
Na to patrzyłeś? http://mirekk36.blogspot.com/2013/09/rejestr-przesuwny-74595-podstawy.html

PostNapisane: 18 cze 2016, o 22:19 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Nie nie, chodzi mi o to jak powinny zachowac pozostale rejestry jesli jest ich 5 a ja wysylam 1 bajt (umyslnie) tak jakby byl podlaczony tylko jeden rejestr.

PostNapisane: 18 cze 2016, o 22:22 
Moderator

No więc o co ci chodzi ?

PostNapisane: 18 cze 2016, o 23:11 
Użytkownik

Przy zmianie musisz pamiętać że aby wartość z rejestru uległa "kasacji" to trzeba ją "wypchać" poza rejestry( ile by ich nie było). Prześlesz bajt - zatrzymasz go na pierwszym, prześlesz drugi to ten pierwszy przesunie Ci się na drugi rejestr.

Pozdr.

PostNapisane: 19 cze 2016, o 14:33 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

kRetman4 napisał(a):
jak powinny zachowac pozostale rejestry jesli jest ich 5 a ja wysylam 1 bajt (umyslnie) tak jakby byl podlaczony tylko jeden rejestr.
;)

PostNapisane: 19 cze 2016, o 15:25 
Użytkownik

Tak jak @kicajek napisał.
Zawartość wszystkich rejestrów się przesuwana przez ten nowy bajt.
Pierwszy rejestr dostaje nowy bajt, drugi dostaje ten z pierwszego itd., a bajt z ostatniego rejestru zostaje wypchnięty w kosmos przez ten z przedostatniego.

PostNapisane: 19 cze 2016, o 16:16 
Użytkownik

Witam
kRetman4 napisał(a):
kRetman4 napisał(a):
jak powinny zachowac pozostale rejestry jesli jest ich 5 a ja wysylam 1 bajt (umyslnie) tak jakby byl podlaczony tylko jeden rejestr.

Z całym szacunkiem, ja czytam ze zrozumieniem; na dwa sposoby podałem Ci dwie identyczne odpowiedzi .... :roll:

Pozdr.

PostNapisane: 19 cze 2016, o 16:30 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No nie do końca ;) Rozumiem jak działa rejestr przesuwny i na jakiej zasadzie są wysyłane bajty, ale chodzi mi o coś zupełnie innego. Jeśli mam połączonych kaskadowo 5 rejestrów, a program mam napisany tak jakby fizycznie był tylko jeden rejestr (i wysyłam na 5 rejestrów 1 bajt - np licznik z BB) to jak zachowują się pozostałe 4? Nie reagują bo nie są na nie wysyłane dane, czy jest na nich jakiś określony stan mimo tego, że w sumie nie wysyłam na nie żadnych danych?

PostNapisane: 19 cze 2016, o 16:38 
Użytkownik

Witam
Może powinienem zacząć od tego: jak masz podłączone rejestry - kaskadowo czy "in" każdego z nich do wybranych PIN'ów uC?

Pozdr.

PostNapisane: 19 cze 2016, o 16:48 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

Wyżej właśnie napisałem, że kaskadowo :D

PostNapisane: 19 cze 2016, o 17:06 
Użytkownik

Czy chcesz czy nie i tak ingerujesz we wszystkie, chyba że schemat jest jakiś nietypowy.

PostNapisane: 19 cze 2016, o 17:37 
Użytkownik

Witam
Ostatni raz a potem się poddaję.
kRetman4 napisał(a):
Jeśli mam połączonych kaskadowo 5 rejestrów

kRetman4 napisał(a):
Nie reagują bo nie są na nie wysyłane dane,

Przecież jeśli to kaskada to dane są przesyłane "z automatu " pomiędzy rejestrami.

Może tak - zadanie na czasie:
W jednym szeregu stoi drużyna piłkarska - zawodnicy na czerwono, bramkarz na zielono a kolega po prawej stronie w niebieskich getrach.
Z lewej strony stoi stylista i chce aby bramkarz wystąpił na czerwono, a jego dwaj koledzy w zielonych getrach; jest tylko taki kłopot że bramkarz nie może oddać stroju styliście tylko musi przebrać w ten strój kolegę z prawej.
Kolega z prawej - ubiera strój bramkarza a swój kpl. oddaje następnemu itd. I teraz: ile kompletów musi wydać stylista ( czy jak się on tam zwie ) aby drużyna była ubrana po jego myśli?
Musi zacząć od podawania kpl. dla ostatniego i wydać tyle kpl. ilu jest zawodników.
Nie ważne, że będą w tych samych kolorach co na początku - musi o nich i tak pomyśleć.

Pozdr.

PostNapisane: 19 cze 2016, o 18:59 
Moderator

kRetman4 napisał(a):
to jak zachowują się pozostałe 4?

A wiesz ty jak działa pojedynyczy rejestr ? coś czuję, że nie do końca wiesz ... i stąd masz problem

Toż jak łączysz kaskadowo to jak inne mogą nie reagować ? skoro podłączyłeś ja w kaskadzie czyli każdy ma sygnał SCK i ma na swoim wejściu - WYJŚCIE z poprzedniego ... no toż cała informacja się przesuwa - na WSZYSTKICH rejestrach w kaskadzie .... to musisz zrozumieć ....

Jest na WEJŚCIU stan wysoki i pojawia się CLOCK to wsuwa się stan wysoki do rejestru
Jest na WEJŚCIU stan niski i pojawia się CLOCK to wsuwa się stan niski do rejestru

Skoro np DRUGI rejestr w kaskadzie ma na WEJŚCIU jakiś stan z WYJŚCIA z poprzedniego na którym zmienia się on przecież podczas wsuwania KAŻDEGO bitu i podajesz mu ten sam CLOCK ... no to nie dziwne że w tym drugim też się zawartość przesuwa

PostNapisane: 19 cze 2016, o 22:11 
Użytkownik

Może z innej beczki. Cofnijmy się do końcówki lat 40-stych XX wieku. Nasi dziadkowie odbudowują Polskę po wojnie. Popularnym "sposobem transportu" materiałów na budowie jest tzw. "podaj cegłę" - gdzie w wężyku jeden człowiek podaje cegłę następnemu.
Niech 8 robotników to będzie jeden rejestr, 16 dwa, 24 trzy, 32 cztery, 40 pięć itd itd.
Ty "wydajesz" cegły (np białe - logiczne 0 i czerwone - 1). Jeśli wydasz 8 cegieł, to co będą mieli w rękach robotnicy od 9 do 40 ?
Jeśli wydasz znów 8, to te które były w rękach robotników 0 - 8 będą teraz w rękach robotników 9 - 16, itd itd.
Jest to może trochę za daleko idące uogólnienie, bo każdy rejestr po włączeniu ma jakąś wartość binarną (zazwyczaj 0 logiczne) - to tak jakby każdy robotnik przyszedł z białą cegłą, ale myślę, że tłumaczy zasadę działania.
A co robi ostatni robotnik z cegłami? Podaje murarzowi :D Po prostu te dane (cegły) "gdzieś" ulatują.

Nie martw się - z pośród pozycji które czytałem BB Mirka jest najłatwiejszy do zrumieniana. Aby zdobyć wiedzę z Twojej strony potrzebny jest także wysiłek - ale warto.
Pamiętam, że po przeczytaniu BB byłem bardzo zniechęcony do programowania - uszło ze mnie całe powietrze. Z "jestem bystry i inteligentny" zostało tylko "jestem" i "i". :D Zrozumiałem wtedy, że tak naprawdę to ja nic nie potrafię.... Nie tykałem mikroprocków prawie przez miesiąc - musiałem "odetchnąć" ;)
Teraz czasem coś mi prostego wyjdzie... :lol:

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 60 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2

Strefa czasowa: UTC + 1