Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 10 kwi 2026, o 15:15

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 11 cze 2016, o 18:55 
Nowy

Witam wszystkich, na wstępie zaznaczę, że jestem początkującym oraz , że nie posiadam jeszcze BB (ale mam zamiar go kupić! :)) i prosiłbym o wyrozumiałość. Jestem w trakcie pisania obsługi termometru ds18b20 i staram się go pisać tylko i wyłącznie na podstawie jego dokumentacji dokumentacji. Dobra, do rzeczy:

Z dokumentacji ds18b20 wynika, że praktycznie każda czynność, którą musimy zaimplementowac (inicjalizacja, reset,wysylanie,odbieranie itp. itd.) polega na ustawianiu lub zerowaniu bitów na jakiś czas. Mam do Was pytanie czy moje rozumowanie jest dobre jeśli chodzi o np "reset pulse" oraz "presence pulse"?

Załóżmy ze sygnał wysyłam z pinu PD5 więc "reset pulse" i "presence pulse" powinien wyglądać mniej więcej tak?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Mam wątpliwości ponieważ z ciekawości zobaczyłem kogoś kod i tam np nie było kompletnie uzywanego PORTx , operacje były przeprowadzane tylko i wyłącznie na DDRx.

Z góry dzięki za pomoc :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 11 cze 2016, o 20:22 
Użytkownik

Może to będzie pomocne:
1: http://ktc.wieik.pk.edu.pl/kurs_avr/avr ... bsluga.pdf takie kompendium o magistrali 1-wire znalezione z pomocą wujka Google,
2: użyj forumowej szukajki , jest sporo ds18b20,
3: jeśli jesteś początkującym inwestycja w BB może zdecydowanie zwiększyć nachylenie "krzywej uczenia" ;), unikniesz sytuacji "wyważania otwartych drzwi".

Powodzenia.

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1