Ale widzisz na starym toolchainie pięknie się kompiluje możesz sprawdzić, za to co do tego błędu
prog_uint8_t
to tego jeszcze nie mogę rozgryźć ale będę szukał - na początku myślałem że wywalili taką możliwość zapisu, bo w którymś moim starym projekcie też użyłem np
prog_char
i też atmelowski toolchain mi zakrzyczał pod Eclipse - no to myślę sobie , OOO! wywalili to i pewnie będzie można zrobić już tylko tak:
char PROGMEM
więc tak napisałem i wszystko pod atmelowskim toolchainem poszło. Więc dalej sprawy nie badałem bo myślałem że tak trzeba teraz. Tymczasem zaskakujesz mnie że pod AS6 to się kompiluje .... hmmmm no to znowu będę miał ciężki orzech do zgryzienia

muszę to rozwikłać - jak widzisz na blogu opisuję sporo rzeczy takich różnic - po to żeby samemu mieć też zawsze gdzie zajrzeć do informacji w takich przypadkach .... a zatem będę walczył z tym prog_uint8_t w atmelowskim toolchainie skoro ma działać

Chyba że też AS6 sobie gdzieś w trakcie kompilacji samo zamienia go na uint8_t PROGMEM

poza tym jak sam widzisz takie biblioteki *.a bywają kocie - bo nie masz wpływu na to co jest w środku skompilowane i nie możesz podmienić. Gdyby były takie typowe źródłowe biblioteki

to by się weszło i ciachnęło wszędzie ten typ tak jak piszę i wszystko by ruszyło
------------------------ [ Dodano po: dzisiaj, o 11:18 ]SunRiver napisał(a):
po dodaniu w pliku types.h wiersza:
Kod:
typedef prog_uint8_t;
oraz zmianie w pliku Arial.12.h
wiersza :
static uint8_t Arial12[] PROGMEM = { na :
const uint8_t Arial12[] PROGMEM = { program się kompiluje , ale z warningami :

No tak - bo jak mówię wewnątrz biblioteki *.a już nie możesz zmienić nic - a tam jeszcze pewnie są typy, które teraz się nie zgadzają formalnie i stąd warningi
kurczę co te AS odpiernicza za sztuczkę że działa ten przedrostek prog_
no będę dzisiaj wieczorem albo w nocy znowu miał co kurna robić - teraz znowu mi zalazło to za skórę. Musimy mieć Eclipse które tak samo działa jak AS6 z nowym toolchainem

..... sam zobacz ile już się udało zrobić

www.youtube.com/mirekk36 ]