Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 11 cze 2026, o 00:35

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 13:58 
Użytkownik

Witam. Muszę zrealizować odczyt zewnętrznego sygnału PWM pochodzącego z pewnego czujnika. Sygnał ma być odczytywany przez procesor i odpowiednio obrabiany. Częstotliwość sygnału wynosi 244 Hz, czyli okres sygnału to 4097 us. Najmniejszy okres przy najmniejszym wypełnieniu wynosi 1us.
Proszę o porady w jaki sposób najlepiej obsłużyć taki sygnał ? Dodam, że muszę także wyznaczać czas trwania poszczególnych wypełnień zaczynając od zbocza narastającego i kończąc na zboczu opadającym. Czy do tego celu wystarczy zwykła obsługa sygnału wejściowego przez dowolny pin, czy może wykorzystać przerwania zewnętrzne ? Czy może są jeszcze jakieś inne sposoby na to?
Bardzo proszę o wszelkie porady :) Dodam, że procesor to ATmega32 :)
Pozdrawiam :)

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 kwi 2016, o 16:31 
Użytkownik

Witam
Może tutaj coś wygrzebiesz: topic14801.html
...bo to prawie to samo.

Pozdr.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 25 kwi 2016, o 11:19 
Użytkownik

Wyczytalem, że odpowiednie do tego zastosowania będzie wykorzystanie timera1 jako input capture unit. Jedna rzecz mnie zastanawia. Rozumiem że licznik będzie zliczal z taką częstotliwością jaką ustawie preskaler. Czyli jeżeli chce uzyskać maksymalną różnice 4095 tak jak opisałem to w pierwszym poście to muszę załadować dodatkowo do rejestru licznika timera 1 odpowiednią wartość tak aby uzyskać częstotliwość zmian licznika co 1us tak ?

PostNapisane: 25 kwi 2016, o 18:05 
Użytkownik

Napisałem taki oto program do obsługi tego sygnału, gdzie na początku ustawiam Timer1 do trybu Input Capture:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

a następnie typowy kod znaleziony na tym forum:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wartość PulseWidth wyświetlam sobie na wyświetlaczu. Procesor ustawiony jest na taktowanie 16MHz. Przy preskalerze o wartości 8 daje to zmianę licznika Timera1 co 0,5us. W przypadku sygnału PWM, który podaję na sterownik minimalna szerokość impulsu wynosi 1us, a maksymalna 4095. Zgodnie z tym wartość zmienne PulseWidth powinna wynosić od 2 do 8190. Jednak zaczyna się od 6 i kończy na 8002. Czy ktoś mógłby mi wyjaśnić dlaczego tak jest ? Wygląda na to, że czegoś nadal nie rozumiem

Pozdrawiam

------------------------ [ Dodano po: 14 minutach ]

Wszystko już wiem. Okazało się, że czujnik który używam może oscylować swoją częstotliwością PWM w zakresie +/-10% i stąd takie różnice.
Dziękuję koledze "kicajek" za link do tematu :)

PostNapisane: 25 kwi 2016, o 21:29 
Użytkownik

Niestety muszę jeszcze poprosić o pomoc. Napisałem przerwanie, które sprawdza czas trwania sygnału wysokiego oraz niskiego. Niestety przy prawie maksymalnym współczynniku wypełnienia sygnału pojawia się problem. Oba czasy trwania sygnału zarówno wysokiego jak i niskiego są takie same, a przecież czas trwania sygnału wysokiego powinien być możliwie najdłuższy, a niskiego najniższy. Kod:
język c

Możliwe, że popełniłem gdzieś błąd, którego nie widzę.
Proszę o pomoc :)

PostNapisane: 25 kwi 2016, o 22:07 
Użytkownik

Witam
Przecież za powierzchnię nie płacisz - zamieść cały kod ( oczywiście bez Mirkowych bibliotek - jeśli takie są ) to wtedy można obejrzeć.
Być może błąd jest w tym fragmencie który podałeś, ale...
Tak zastanawiam się nad tym warunkiem "if... else" - else wykona się dla każdego innego niż to po if'ie.

Pozdr.

Strefa czasowa: UTC + 1