Hejka,
Mam problemy z pomiarem prądu poprzez układ MCP3421 (oglądałem poradnik na temat tego układu od Mirka).
Zaprojektowałem schemat oraz wykonałem już urządzenie. (to jest część schematu. Rezystory podciągające linię SDA I SCL są w innym fragmencie schematu.)
Co do programu:
Układ wykrywa, przesyła wyniki poprzez BT do terminala, wartości prądu mi pokazuje, no ale nie zgadzają się z faktycznym stanem..
W zaciski fotoogniwa wpinam zasilacz laboratoryjny, a procesor zasilany jest baterią 3,7V która jest doładowywana z układu TP4056.
Pomiar prądu ma być wykonywany przed ładowarką czyli ma pokazywać prąd płynący z panelu fotowoltaicznego.
Wartości pokazywane czy to adc czy już w amperach są dziwne, bo np. o 4,0V - 4,2V rośnie adc a przy 4,3 V znowu spada i znowu rośnie o 4,5 V powyżej 5V też wartości adc spadają ...
Kod programu jest z poradnika Mirka:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
W linikach:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
Wpisałem ref_v = 50 ponieważ według BB (rozdział o pomiarze różnicowym prądu strona 269), spadek na rezystorze przy 5A wynosi 0,5V *100 = 50. Mnie interesują prądy do 1A.
Natomiast nie wiem co wpisać w ref_adc bo wyniki tak skaczą żę ciężko ustalić środek wartości...
Czy ktoś ma pomysł jak ogarnąć ten pomiar ?? Może problem tkwi w funkcji get_vol ??