Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 8 sty 2025, o 16:24

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 14:53 
Użytkownik

Hejka,

Mam problemy z pomiarem prądu poprzez układ MCP3421 (oglądałem poradnik na temat tego układu od Mirka).
Zaprojektowałem schemat oraz wykonałem już urządzenie. (to jest część schematu. Rezystory podciągające linię SDA I SCL są w innym fragmencie schematu.)

Obrazek

Co do programu:
Układ wykrywa, przesyła wyniki poprzez BT do terminala, wartości prądu mi pokazuje, no ale nie zgadzają się z faktycznym stanem..
W zaciski fotoogniwa wpinam zasilacz laboratoryjny, a procesor zasilany jest baterią 3,7V która jest doładowywana z układu TP4056.
Pomiar prądu ma być wykonywany przed ładowarką czyli ma pokazywać prąd płynący z panelu fotowoltaicznego.
Wartości pokazywane czy to adc czy już w amperach są dziwne, bo np. o 4,0V - 4,2V rośnie adc a przy 4,3 V znowu spada i znowu rośnie o 4,5 V powyżej 5V też wartości adc spadają ...

Kod programu jest z poradnika Mirka:

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W linikach:

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Wpisałem ref_v = 50 ponieważ według BB (rozdział o pomiarze różnicowym prądu strona 269), spadek na rezystorze przy 5A wynosi 0,5V *100 = 50. Mnie interesują prądy do 1A.
Natomiast nie wiem co wpisać w ref_adc bo wyniki tak skaczą żę ciężko ustalić środek wartości...

Czy ktoś ma pomysł jak ogarnąć ten pomiar ?? Może problem tkwi w funkcji get_vol ??

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 13 kwi 2016, o 16:11 
Użytkownik

Czy to co odczytujesz z MCP to są w miarę realne wartości ? tj. np w miarę stała wartość. Ja to odczytuję tak:
język c

Później przeliczam na prąd z proporcji ( tak jak Mirek w którymś poradniku pokazywał ).

A jeszcze jeden temat jakich prądów się spodziewasz; gdyż jest jeszcze jedno ciekawe zjawisko przy pomiarze prądu, jak wiadomo na rezystorze wydziela się ciepło podczas przepływającego prądu a wraz z ciepłem zmienia się rezystancja i pomiar zaczyna się " pływać " ale jeśli są to prądy powiedzmy do 400 500mA to na 0,1 oma powinno być ok. Pamiętaj też że przetwornik ten posiada wzmacniacz w sobie także możesz dać mniejszy rezystor np 0,05 i wzmocnić sygnał.
P.s. funkcje do i2c z BB - "programowy i2c"

PostNapisane: 14 kwi 2016, o 20:25 
Użytkownik

Hej,

No właśnie nie odczytuję normlanych wartości ADC... tu jest główny problem
Przy napięciu 4V na zaciskach "Fotoogniwo" (ze schematu) wartość ADC wynosi 80, zwiększe do 4,1 wynosi 100, zwiększe do 4,2 powiedzmy 130 , a przy 4,3 już wynosi 80 !! .. i tak w kółko ... nie wiem co jest źle , pewnie coś ze schematem... może rezystor nie taki..

PostNapisane: 14 kwi 2016, o 21:11 
Użytkownik

Zamień na próbę 6 i 1 tj Vin+ i Vin- czy odczytane wyniki będziesz miał powyżej 32700. Jeśli tak to coś nie tak elektrycznie, jeśli nie to programowo. ( Oczywiście przy przepływającym prądzie ) Schemat masz poprawny, przynajmniej u mnie układ jest tak samo zbudowany, chociaż ja go zasilam 5V ale inny mcp3424 od kilku miesięcy pracuje na 3V i mierzy prądy ok 300mA.

Załóżmy ze "gain" mcp wynosi 1 to przy pomiarze 16bit na jeden bit przypada 62,5uV. przez rezystor przepływa prąd np" 100mA co na 0,1om spadek napięcia wyniesie ( U= R * J ) 0,01V ( 10mV ). I teraz 10mV/62,5uV = 160. W teorii taką wartość powinieneś odczytywać. A spróbuj jeszcze ustawić wzmocnienie "gain" na 2 albo 4 czy odczytane wyniki podwoją się.

Strefa czasowa: UTC + 1