Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 22 gru 2024, o 15:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 8 kwi 2016, o 18:55 
Nowy

Witam. Otóż chciałem stworzyć moduł sterujący otwieraniem i zamykaniem drzwi za pomocą GSM. Znalazłem gotowy szkic na arduino, który włącza i wyłącza diodę led za pomocą sms`ów. Po drobnych przeróbkach chce podłączyć mostek H, który będzie sterował pracą siłownika. Ze względu na pewne niedoskonałości w komunikacji mojego modemu GSM (stary modem Simensa ES 75). Sms`y czasami zostają błędnie odczytane i moduł nie podejmuje żadnej akcji. W związku z tym postanowiłem dołączyć do mojego zestawu przycisk, który będzie zwierany w przypadku zamknięcia (stan HIGH) i rozwierany w przypadku otwarcia drzwi (stan LOW). Niestety w żaden sposób nie mogę dać sobie rady z dopisaniem prawidłowej instrukcji, próbowałem już wszystkich komend od if po while i switch. Kiedy dopisuję tą komendę cały czas na mój telefon dostaję informację o stanie rozwarcia mojego przycisku, co zresztą zakłóca pracę pozostałego kodu( nie mogę zmieniać stanu "led"). Dlatego proszę o pomoc w dopisaniu prawidłowej funkcji, która jednorazowo poinformuje mnie o zmianie stanu. W oryginalnym skrypcie nie działa też funkcja, która po wysłaniu sms`a powinna przesłać mi informację zwrotną o stanie mojej "diody". Chciałbym też dopisać funkcję, która wysyłała by sms o zbyt niskim naładowaniu akumulatora. Z góry dziękuję za wszelkie info i pomoc.
*
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Ostatnio edytowano 8 kwi 2016, o 19:39 przez Mekada, łącznie edytowano 4 razy

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1