Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 mar 2025, o 21:08

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 6 kwi 2016, o 18:15 
Użytkownik

Witam!

Napisałem program do obsługi Web Client wg poradników Mirka (starałem się słuchać bardzo uważnie). Sukcesem zakończyła się implementacja programowej zmiany ustawień modułu Atnel-WIFI. Działa także UART oraz IR. Nie działa niestety wysyłanie stringa i tym samym odbiór danych. Opiszę objawy na przykładzie wciśnięcia klawisza 4 na pilocie RC5 (kod poniżej):
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Po wciśnięciu klawisza w zależności od stanu zmiennej http następuje (lub nie) zmiana ustawień i restart modułu. Potwierdza to odczyt danych z modułu oraz string pojawiający się w terminalu:
Obrazek
Na wyświetlaczu pojawia się napis wait... i na tym koniec. Pojawienie się wait... oznacza, że program przeszedł przez linię 10, a więc teoretycznie wysłał zapytanie GET. Odpowiedź jednak nigdy nie nadchodzi. Do testów umieściłem na wyświetlaczu zmienną cn z pętli while(1) (po restarcie programu ma wartość -1, a więc nie odebrano danych)
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

oraz zmienną operacja z linii 9 kodu. Po restarcie modułu następuje szybka zmiana wartości cn i po 2-3 sekundach przyjmuje ona ponownie wartość -1. Zmienna operacja zmienia się zgodnie z wciśniętym klawiszem.
Bardzo proszę o pomoc w uruchomieniu programu. Napisany jest w całości. W razie potrzeby umieszczę fragmenty kodu w celach badawczych.

Obrazek

Zamieszam, krótki filmik prezentujący w/w objawy.
https://youtu.be/FWNJF19ZPHM
Pozdrawiam

P.S. Wcześniej na module działał Dawca Czasu. Może należy zmienić jeszcze inne ustawienia niż tylko te w zakładce STA programu ATB WIFI Config?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 7 kwi 2016, o 06:33 
Użytkownik

Witam!

Program uruchomiłem nad ranem bez poprawek w kodzie :D
Gdzieś jednak jest bug:
1. Do wyświetlenia danych odebranych w odpowiedzi na zapytanie GET należy (u mnie) po restarcie modułu z nową domeną, ponownie wcisnąć ten sam klawisz na pilocie. Wciskam np. 1 -> restart modułu -> napis na LCD: wait... (wyświetla się w nieskończoność jak w pierwszym poście) -> ponowne wciśnięcie 1 pokazuje oczekiwane dane np. kurs waluty. Gdy wciskamy ponownie inne klawisze w obrębie domeny np. nbp.pl (1, 2, 3) to dane pojawiają się prawie natychmiast. Wygląda to tak jakby po restarcie modułu i wyszukaniu ciągu znaków program o tym zapominał i dopiero ponowne wciśnięcie klawisza pokazuje dane. Szybka zmiana cn na filmiku z poprzedniego postu to... prawidłowe wyszukanie łańcucha znaków.
2. Program nie pamięta jaka domena ustawiona jest w module i zawsze po restarcie restartuje moduł WIFI (oczywiście po wciśnięciu klawisza na pilocie). Jak w main dopiszę http = _nbp to restart modułu nie następuje, ale nie o to chyba chodzi.

Pozdrawiam

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1