Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 16 lut 2025, o 11:11

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 24 mar 2016, o 12:11 
Nowy

Witam!
Mam problem z zaprogramowaniem mikrokontrolera Atmega16. Otóż wcześniej normalnie wszystko działało, wykrywało go w programie mkAVRcalculator i nagle jak wgrywam program to nic się nie dzieje. Dodam, że dalej go wykrywa w mkAVR. Zainstalowałem całe oprogramowanie do laptopa (wcześniej programowałem uC na swoim kompie), a tam niespodzianka i wszystko się wgrywa i działa jak należy.
Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? Wujek google niestety nie udzielił mi odpowiedzi :oops:

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 24 mar 2016, o 12:17 
Moderator

Santix455 napisał(a):
Czy może mi ktoś wytłumaczyć o co chodzi? Wujek google niestety nie udzielił mi odpowiedzi

Ależ wujek gogel udziela milionów odpowiedzi na tak proste pytanie ... poważnie, proste

Już ci wyjaśniam - aż się zdziwisz. Masz złe/niepewne połączenia ew zasilanie ... to wszystko

PostNapisane: 24 mar 2016, o 12:29 
Nowy

Zapomniałem dodać jaki mam sprzęcik.. Kwestia połączenia i zasilania raczej odpada przy tej płytce, dlatego właśnie zapytałem się tutaj :/

Obrazek

PostNapisane: 24 mar 2016, o 12:52 
Moderator

Santix455 napisał(a):
Kwestia połączenia i zasilania raczej odpada przy tej płytce

To jest piękny i klasyczny przypadek myślenia początkującej osoby. ŻADNA panie kochany, ŻADNA płytka sama w sobie nie zapewni ci nagle cudownego zasilania ani cudownych połączeń .... Bo ty ... zresztą jak każdy początkujący myślisz w tej chwili tylko o ścieżkach na płytce jak mowa o połączeniach albo napięciu ;) i to cię gubi

Za to nie bierzesz jak większość początkujących spadku napięcia na kablu USB jeśli z niego bierzesz z kompa napięcie, spadku napięcia na programatorze, niestykach w taśmie w programatorze i mnóstwie innych rzeczy .... dlatego też początkujące osoby zadając takie pytanie zwykle robią to właśnie klasycznie tak jak ty - W OGÓLE nic nie piszą o tym na czym działają na początku czy na stykówce, czy na pająku czy na własnym PCB itd itp tylko od razu czary widzą bo raz im coś zadziała a innym razem nie - no to czary pewnie ;)

A to nie czary ... to to - o czym wyżej piszę

ale też może być inna rzecz - bo jak piszesz przesiadłeś się na inny komp a więc w grę wchodzą i sterowniki i sam windows - no KUPA rzeczy .... tylko ty tego jak na razie w ogóle też nie widzisz.

Ale spokojnie - powoli się nauczysz dostrzegać, że to są ważne rzeczy - a nie fakt, że masz nawet najlepszą płytkę na świecie - ok?

A więc miernik w łapki i jak zadajesz na przyszłość takie pytanie to najpierw sam wykonaj porządną pracę i wszystko posprawadzaj a później opisz co sprawdzałeś testowałeś itp

PostNapisane: 24 mar 2016, o 13:06 
Nowy

Rzeczywiście totalnie o tym nie pomyślałem haha :D Posprawdzam wszystko i może znajdę jakiś defekt, dzięki za pomoc!

Strefa czasowa: UTC + 1