Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 17 lis 2024, o 03:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 07:37 
Moderator

Antystatyczny napisał(a):
Ok, rozumiem. Tę opcję noblock zmieniamy w kodzie programu, czy w opcjach kompilatora?

Oj, oj , oj ....... oj

Tylko tyle podpowiem na temat sugestii zmiany opcji noblock, jak opisał kolega wyżej. Rzeczywiście taka istnieje i robi się ją np tak:

Kod:
ISR( INT0_vect, ISR_NO_BLOCK ) {

}

ale jeśli kolega chce w miarę szybko poradzić sobie z problemem opisanym wyżej, to niech na długi czas zapomni w ogóle o istnieniu tej opcji. Dlaczego ? Dlatego, że nawet zaawansowane osoby bardzo ale to bardzo rzadko z niej korzystają. A dlaczego ? A dlatego, że odblokowanie przerwań wewnątrz innych przerwań to pogoń za kłopotami jak po równi pochyłej i w postępie geometrycznym - jeśli do końca nie rozumiemy o co tu chodzi i jak to działa. Dlatego jak ktoś już wie - to także z ogromną dozą ostrożności z tego korzysta ....

w czym rzecz ....

używanie tej opcji podczas przerwań nie może a BĘDZIE się wiązało z o wiele większym zużyciem stosu w trakcie działania programu. Pomyśl sobie, KAŻDE wejście w przerwanie - to poza odłożeniem na stos wykonanie całego PROLOGU, którego programista początkujący w C w ogóle nie widzi i nie zdaje sobie z niego sprawy....

ok co to jest PROLOG ale też EPILOG jeśli chodzi o makra ISR() ????

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język asm
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

tymczasem to jest dodatkowy i czasem spory kod w asemblerze, który ma za zadanie na początku odłożyć na stos wszystkie używane rejestry a przy wyjściu je odłożyć .... oczywiście to tylko przykładowy prolog i eplilog, ale mogą one być znacznie dłuższe ....

to już chyba zaczyna coś ci mówić ??? hmmm???

jeśli teraz po wejściu w takie przerwanie i zwiększenie stosu o wszystko co jest w prologu, odblokujesz przerwania i wykona się kolejne - to znowu kolejny prolog - a niech się wykona jeszcze kolejne i jeszcze kolejne .... eeeh szkoda mówić ... jeśli i tego aspektu nie przewidzisz - ale nie będę tu o nim teraz pisał ..... to na końcu będzie to mniej więcej tak jakby dać dziecku do zabawy żyletki. Nie chcę broń boże mówić że jesteś dzieckiem i mam nadzieję że tak nie odbierasz moich słów, ponieważ ja czuję się podobnie gdy przychodzi mi czasem pomysł aby skorzystać z ISR_NO_BLOCK ;) .... najczęściej, w takich przypadkach zaczynam od nowa myśleć nad algorytmem programu i na końcu okazuje się że to jeszcze nie ten czas aby trzeba było z tego skorzystać

SŁOWO NA NIEDZIELĘ:

zastosowanie ISR_NO_BLOCK - w takim kodzie o jakim ty napisałeś nawet tylko teoretycznie w pierwszym poście - to po prostu (jak dla mnie byłoby CRAZY) .... zapewniam cię, że nie ma NAJMNIEJSZEJ potrzeby i nigdy nie dojdzie do sytuacji żeby coś ci się nie udało w nim bez użycia tej opcji.... a zresztą - spójrz sobie na to:

http://mirekk36.blogspot.com/2011/09/fa ... mow-z.html

albo kurczę na

rozdział "wstęp do systemów czasu rzeczywistego" który masz przecież w książce. ZOBACZ ile tam rzeczy jest naraz robionych - i pokaż mi chociaż jedno przerwanie z ISR_NO_BLOCK .... mam nadzieję, że dobrze to wyjaśniłem ?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 2 wrz 2012, o 07:59 
Uzytkownik zasłużony dla forum.atnel.pl

Zatem jeśli stosuje się dobry styl programowania to nie ma potrzeby korzystać z ISR_NO_BLOCK. Podam przykład.
Dobrze:
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

Źle:
język c

cytowanie selektywne  Cytuj  

Strefa czasowa: UTC + 1