Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 6 sty 2025, o 21:21

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 19 mar 2016, o 16:25 
Użytkownik

Wzorując się ma mechaniźmie działania programu P. Mirka z poradnika "WIFI - CLIENT - WWW/PHP" spróbowałem zrobić podobne narzędzie współpracujące bazą danych i skryptem php na mojej stronie sucyn.c0.pl oraz (w późniejszym czasie) aplikacją na androida, której temat poruszałem niedawno na tym forum :)

Problemem stało się napisanie programu na at32, która ma za zadanie:
1)wysłać zapytanie na moją stronę internetową przesyłając w adresie url odpowiednią zmienną do poprawnej reakcji skryptu php
2)ze strumienia danych zwrotnych ze strony ma wyszukać pierwszy znacznik "#", następnie kolejne znaki wpisać do tablicy znaków aż do momentu trafienia na drugi znacznik "#"
3) utworzoną w ten sposób tablicę znaków ma porównać z inna ustaloną w programie tablicą
4)jeśli porównanie nie zwróci wartości "NULL" to program wysyła na stronę kolejną zmienną która zastępuje wyszukiwaną dotychczas w bazie danych

Oto kod dla at32:
Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

A tu kod skryptu na serwerze:
język php
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

W bibliotece MK_USART zmieniłem wielkość bufora nadawczego i odbiorczego na 100 oraz ze względu na zastosowany kwarc 16MHz szybkość UART'a na 38400. Moduł WIFI skonfigurowany chyba dobrze bo prawidłowo wysyła zapytania do serwera-sprawdzone.
Problemem jest pierwsza pętla wyszukująca pierwszy znacznik "#" ponieważ nigdy się nie kończy tak jak by nie znajdowała tego znacznika.
Proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny tego problemu bo wydaje mi się że nie rozumiem do końca zasady działania funkcji "uart_getc()" i pewnie tu coś pomieszałem....

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 19 mar 2016, o 22:12 
Użytkownik

Wycinek kody dla innej stronki, ale możesz się wzorować. Zmień tpstr.delim1 i tpstr.delim2 na swoje. Proponuję też na początek odkomentować test

język c

PostNapisane: 20 mar 2016, o 00:07 
Użytkownik

Dzięki icer_cmg!
Twój kod nie działał od razu, ale wystarczyło podmienić inicjalizację usarta z przekazaną szybkością "USART_Init(38400);" na "USART_Init(__UBRR);" i teraz wszystko śmiga!!!

PostNapisane: 20 mar 2016, o 18:08 
Użytkownik

Jeszcze mam takie pytanie, dla czego kolejne zapytania do strony internetowej muszą być wysyłane z ok 1500ms przerwą? Czy to wina modułu, mojej sieci, serwera hostingowego czy może programu, obsługi uart? Np: wysyłając dwa zapytania jedno po drugim serwer przetwarza tylko to pierwsze, drugie jest pomijane.

Strefa czasowa: UTC + 1