Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 lis 2024, o 10:27

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 mar 2016, o 21:10 
Nowy

Obrazek
Skoro wysyp zegarków, to i ja chce! :D Mój projekt ma już ponad rok i cały czas bez najmniejszego problemu chodzi więc po takim czasie czas by się pochwalić. Brak obudowy psuje cały efekt - wiem, ale jakoś czasu nie mam. Oprogramowanie też miało być bardziej rozbudowane, może kiedyś będzie. Projekt powstał zaraz po kupnie BB więc błędów jest sporo, no ale na czymś się trzeba uczyć:P Jak to powiedział jeden kolega z " zamiast 4 szt. SCT2167 i 4 rezystorów użyłeś 4 szt. HC595, 64 rezystorów i 32 tranzystorów. " Jakoś tak było dla mnie łatwiej i te elementy już miałem.

Założenia jak kolega Radziu, duży żebym widział w nocy przy mojej wadzie wzroku, pół automatyczna synchronizacja czasu, budzik, termometr, app na androida. PROJEKT 100% MÓJ.

Synchronizacja czasu następuje po połączeniu z telefonem przez BT

360 x LED 5mm
4x 94hc595 + masa tranzystorów
tranzystor 2SA1359 na każdą linie
ATMEGA 32 16mhz
PCF8563
BT HC-05
DS18B20
zasilacz po tablecie 5V 2A

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 mar 2016, o 21:32 
Moderator

Ludzie no ja przez was nie odpocznę ! :lol: .... jako że jestem uzależniony od zegarków różnej maści, no to co chwilę mnie tu rozbudzacie ;) ... Rzeczywiście jak pisze kolega wyżej ... spory wkład pracy w lutowanie - szczególnie takiej ilości diod świecących ;) Gratki!

PostNapisane: 18 mar 2016, o 22:31 
Użytkownik

Fajny projekcik :) no i te matrycowe ledy :) jummy! :)

PostNapisane: 19 mar 2016, o 00:04 
Użytkownik

Zbananowany użytkownik

No miałeś trochę z tym zabawy :) Efekt super, no a że bez obudowy, to co. Ja mam wiele projektów bez obudowy, osobiście uważam, że taki samoróbkom dodaje to uroku :D

PostNapisane: 20 mar 2016, o 04:29 
Nowy

Brak obudowy sprawia że zainteresowanie samym urządzeniem wzrasta. "A jak? A długo? Fajne to! Zrobisz mi takie?..." Z obudową by nie zwracało tak na siebie uwagi:) Lutowanie to dla mnie czysta przyjemność, choć w tamtych czasach nie miałem jeszcze dobrej lutownicy więc niektóre luty nie do końca są estetyczne, teraz bym to robił w smd. O wiele gorsze było wiercenie, sama matryca to 720 dziurek :D Zależało mi na tym aby to było modułowe, żebym w przyszłości mógł coś zmienić i odpiąć matryce na czas programowania:)

Na początku były animacje przy zmianie godziny, ale zegar sie wieszał po paru godzinach. Usunięcie wodotrysków nic nie dało, animacje przepadły i nie chciało mi się ich tworzyć na nowo. Zegar nadal sie wiesza ale WatchDog sobie z tym radzi. Kiedyś to ogarnę. W planach także jest wyświetlanie daty dnia tygodnia sekund oraz inne tryby z mniejszą czcionką która by wyświetlała więcej informacji na raz. Złącze "PRZYCISKI" i "CON1" niewykorzystane, może jakiś internet bedzie i stacja pogodowa, imieniny? :D

Przy testach dokładność jest w granicach +-2s/miesiąc. Czasem spieszy czasem spóźnia, przy takiej dokładności po roku nie ma co synchronizować:)

App na androida oczywiście stworzona w ai2.appinventor.mit.edu - jest to najprostsza metoda na aplikacje, polecam :)

Led wysterowany na 10mA żeby przez usb można bylo programować i testować, miało to zostać zwiększone do ok 50mA przy szybkim multipleksie na 12linii, ale jak się okazało w nocy nie razi a w dzień widać więc na razie tak zostało. Na pewno dodam fotorezystor który będzie sterował jasnością matrycy, ale muszę to programowo jakoś rozwiązać.

To był mój pierwszy poważny projekt i każdego elementu się uczyłem od podstaw na nim. PDF, internet, płytka stykowa i powstało:D Będę mieć teraz więcej czasu na zabawę więc dopieszczę go jak mogę. Zrobię to co napisałem wyżej:)

i tak patrze na alledrogo i najtańszy wyświetlacz reklamowy 256LED ~600zł a mój 360LED ~100zł z bluetooth. Kwestia wsadu i mogę sprzedawać:D

PostNapisane: 20 kwi 2016, o 09:24 
Nowy

Mnóstwo tych zegarów się zrobiło ostatnio widzę.

PostNapisane: 20 kwi 2016, o 09:49 
Moderator

arkilon napisał(a):
Mnóstwo tych zegarów się zrobiło ostatnio widzę.

I bardzo dobrze ;) to wdzięczny temat i wbrew pozorom pozwala nie tylko doskonalić swoje umiejętności ale także często zaskoczyć jakimś nowym podejściem

Strefa czasowa: UTC + 1