Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 18 wrz 2025, o 09:29

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 16 mar 2016, o 11:25 
Użytkownik

Cześc.

Może mi ktoś podpowie. Jeśli w docelowym układzie chciałbym programować poprzez SWD np przy pomocy ST-LINKa to on wykorzystuje piny PA13 i PA14.
CZy można tych portów używać do innych celów niż programowanie? np podłączając diodę czy dowolny układ zewnętrzny? Czy wtedy do programowania trzeba jakoś w programie przygotować te wyprowadzenia? Nie wiem czy dobrze wyjaśniłem o co chodzi ale mam nadzieję że jakoś da sie zrozumieć?

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 16 mar 2016, o 15:14 
Użytkownik

Witam.
Pomysł dość ryzykowny, bo możesz mieć później problem z dostępem do procka poprzez SWD. W ST-link utility ( tym sofcie ST do programowania uC ) musisz zaznaczyć "Connect Under Reset" i wtedy da się połączyć przez SWD, ale możesz mieć problemy np. z debugerem ( ja wtedy korzystałem z STLink Texane i było "średnio", nie wiem jak będzie w przypadku np. OOCD ). Nie musisz jakoś specjalnie "przygotowywać" tych portów, bo po resecie one i tak są jako SWD. Ja kiedyś wykorzystałem te porty do czegoś innego, tak jak Ty chcesz i z tego co pamiętam, zrobiłem taki myk, że soft po restarcie czekał w pętli ok. 1 sekundy i dopiero wtedy ustawiał PA13 i PA14 i wtedy jakoś to działało.

Pozdrawiam, QuadMan.

PostNapisane: 17 mar 2016, o 07:18 
Użytkownik

Masz rację trochę bez sensu zmieniać przeznaczenie wyprowadzeń a potem chcieć używać Debugera.
Natrafiłem tez na opis programatora SWD i tam nawet zalecają że jak zmienimy na funkcję alternatywną to podczas programowania (próby) trzymać RESET.
Nie do końca rozumiem przeznaczenie ptaszka "Connect Under Reset" bo u mnie działa z nim i bez niego. Nie wiem czy to powoduje wysyłanie innej komendy czy co?

Strefa czasowa: UTC + 1