Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 19 cze 2026, o 08:32

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 23 lut 2016, o 17:08 
Nowy

Witam,
Chce podłączyć moduł SIM900 aby wysyłać pomiary na stronę WWW za pomocą GPRS.
Cały układ postanowiłem zasilić z jednego zasilacza sieciowego 5V 3A (STD-05030E). W nocie katalogowej SIM900 zasilanie zrealizowane jest za pomocą stabilizatora MIC29302. Zrobiłem sobie płytkę PCB jednak napięcie na wyjściu jest równe napięciu wejściowemu (5.24V)

Czy ktoś z forumowiczów realizował taki układ i mógłby mi pomóc?
Poniżej załączam schemat oraz layout PCB.
Z góry dziękuję za odpowiedz

Obrazek
Obrazek

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 23 lut 2016, o 17:30 
Moderator

Oczywiście zrealizowałeś to najgorzej jak tylko można sobie wyobrazić. Widać, że nie poczytałeś MINIMUM tego

http://mirekk36.blogspot.com/2012/04/mi ... lanie.html

w związku z czym nawet jeśli weźmiesz stabilizator o wydajności nawet 100 A !!! to przy takim zaprojektowaniu PCB nadal nie będzie działał tobie modem poprawnie.

PostNapisane: 23 lut 2016, o 18:39 
Nowy

Dziękuję za odpowiedz. Może inaczej. Pisząc, że cały układ chce zasilić z jednego zasilacza nie miałem na myśli, że z jednego stabilizatora(MICxx). uP będzie zasilany napięciem 3.3V oczywiście z filtracją zasilania według tego co Pan podaje na blogu. (Czytałem ten artykuł oraz rozdział w Pana niebieskiej książce).To co dałem wyżej może faktycznie jest tragiczne, ale to jest już takie całkiem okrojone ponieważ robiłem na początku według dokumentacji i niestety było to samo, więc chciałem "wyciągnąć" sobie cześć zasilania SIM'a z kompletnego układu żeby mi było łatwiej znaleźć co jest problemem.
Obrazek

Zrobiłem też kilka takich "modulików zasilania" korzystając ze schematów modułów SIM900 które są dostępne w sprzedaży i ciągle na wyjściu otrzymuję napięcie wejściowe. Więc myślę, że mimo wszystko nie jest to problem filtracji.

PostNapisane: 23 lut 2016, o 18:43 
Użytkownik

wojteke napisał(a):
Zrobiłem sobie płytkę PCB jednak napięcie na wyjściu jest równe napięciu wejściowemu (5.24V)
Rozumiem że taki e sprawdzenie zrobiłeś jeszcze zanim podłaczyłeś obciążenie do tego regulatora. Czy przeglądnąłeś sobie DS tego ukłau? http://www.micrel.com/_PDF/mic29150.pdf zerknij na stronę 20 co tam piszą o minimalnym prądzie obciążenia dla tego regulatora, a następnie zobacz jakie masz rezystory w dzielniku na wyjściu - one właśnie zapewniają też minimalne obciążenie przy nie podłączonym układzie odbiorczym. Myślę że to jest główny powód problemu. Nie używałem takiego układu więc mogę się mylić ale warto stosować się do zaleceń w DS - zobacz zresztą na początku DS jakie w podobnym układzie zostały zastosowane rezystory.

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 23 lut 2016, o 19:11 
Nowy

Matko.. Tak to jest kiedy coś się chce szybko zrobić i nie czyta dokumentacji w całości, to potem cały dzień zabawy.. Dziękuję Wojtek za pomoc.:)

PostNapisane: 23 lut 2016, o 19:13 
Użytkownik

Proszę bardzo i pamiętaj, staram się to jak mam okazje zawsze powtarzać, prawdziwe i sprawdzone informacje masz zawsze w DS i to nie tylko na 1 stronie ;) i tego naprawdę nie wiele innych źródeł może zastąpić, zerknij jeszcze na inne zalecenia z DS dotyczące również kondensatorów ich typów i ilości :)

Strefa czasowa: UTC + 1