piotrekr napisał(a):
Timer wywoływany co około 1ms.
No widzisz i do tego chciałem cię właśnie sprowokować i to podejrzewałem. A teraz przypomnij sobie co pisałem już w BB o podstawowej rozdzielczości czasowej dla timerów programowych ? Jak myślisz pisałem to ot tak sobie bez podstaw ?
Przypomnę więc - że w książce pisałem wyraźnie, że nie warto schodzić z rozdzielczością poniżej 100 Hz a zszedłeś do 1 kHz i się dziwisz ? Żeby schodzić niżej niż 100 Hz trzeba mieć na uwadze właśnie różne tego typu zjawiska jak np długość wykonywania się przerwania timera - wtedy wręcz jeśli zależy na czasie to trzeba wręcz nieraz sięgać po wstawki asemblerowe. Trzeba też w zasadzie w każdym wypadku zadbać o atomowość (o czym może akurat nie wspominałem w książce) no ale to bywa równie ważne czyli np jak przeładowujesz timer wartością już 16-bitową przy TAK krótkich czasach to zadbaj o atomowość
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.
a najlepiej to jak mówię zastanów się czy w ogóle konieczny jest tak krótki czas 1 ms bo mi się wydaje, że to jest bez sensu w wielu wypadkach. Gdy potrzeba tak krótkich czasów to już się zaczyna korzystać z przerwań sprzętowych..
www.youtube.com/mirekk36 ]