Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 7 kwi 2026, o 23:00

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 18 lut 2016, o 21:15 
Nowy

Witam posiadam płytkę sterownika zelio w którym siedzi atmega128 chcę wykorzystać płytkę do budowy własnego sterownika oraz chcę w grać w uc własny program. Problem polega na tym że nie mogę się połączyć z uc, używam programatora usbasp oraz programu MkAvrCalculator. Z atmegą128 pracuję pierwszy raz, mikro kontroler mam podłączony do programatora jak na rysunku poniżej. Normalnie sterownik jest programowany poprzesz kabel rs232 na zdjęciu poniżej rozpiska oryginalnego złącza do programowania. Czy mógłby mi ktoś doradzić w jaki sposób mogę połączyć się z procesorem i go zaprogramować używając spi lub w inny sposób?
Obrazekoryginalne złącze

Obrazek programator usbasp

Obrazek
Obrazek

Ostatnio edytowano 18 lut 2016, o 21:20 przez kamil1986, łącznie edytowano 1 raz

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 18 lut 2016, o 21:19 
Moderator zasłużony dla forum.atnel.pl

Zdjęcia popraw bo guzik widać, ale podejrzewam że nabierasz się na to co wszyscy podłączając programator tam gdzie mniejsze Atmegi :p

PostNapisane: 18 lut 2016, o 21:22 
Nowy

Zdjęcia poprawione, właśnie na początku się na to nabrałem ale potem podłączyłem poprawnie tak jak na drugim obrazku. Na płytce ścieżki od pinów PE1, PE0 idą do tranzystorów załączających przekaźniki więc te piny są ustawione jako wyjścia. Czy w takim przypadku można ich używać do programowania?

PostNapisane: 18 lut 2016, o 22:21 
Użytkownik

Jeżeli nie ma tam żadnych elementów mogących zaburzyć sygnały, to mogą zostać. Ale czy na pewno nie masz tam nic innego? Masz schemat tego układu?
Przetestuj z wolnym SCK, nawet jak masz taktowanie z kwarca.

--
Pozdrawiam,
Robert

------------------------ [ Dodano po: 4 minutach ]

Pinu PEN nie podłączasz do ISP. Szczególnie, że podłączyłeś do masy a on ma mieć stan wysoki.
Czy także na pinie SCK (PB1) nie masz czegoś dziwnego?

PostNapisane: 18 lut 2016, o 23:11 
Nowy

Próbowałem z różnymi ustawieniami SCK nic nie dało niestety schematu nie posiadam z SCK wychodzi ścieżka i idzie do złącza jest to złącze od wyświetlacza ale w podczas próby połączenia się z uc nic nie jest podpięte do tego złącza mam kilka takich płytek i wszystkie zachowują się tak samo na jednej przeciąłem ścieżki wychodzące od pinów PE1, PE0 oraz SCK aby ewentualnie nic nie zakłócało sygnałów ale nie przyniosło to pozytywnych rezultatów. Na pinie PEN jest stan wysoki.
Obrazek

Strefa czasowa: UTC + 1