Kanał - ATNEL tech-forum
Wszystkie działy
Najnowsze wątki

Teraz jest 31 mar 2026, o 10:54

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
PostNapisane: 1 lut 2016, o 20:59 
Nowy

Witam, robię sobie permutacje programu zapalającego diody. 4 diody zapalają się na portach PB1 do PB4, pozostałe od PC2 do PC5. I problem polega na tym iż zapalają się kolejno PB1 i gdy ma przejść na od PC2 do PC5 zapala mi się ostatnia PC5 i już nie gaśnie. Troszkę się zagubiłem, bo nie rozumiem błędy w tym kodzie. Po dojściu do wartości 4 powinien wykonać się kod wewnątrz pętli if. Mógłby ktoś to mi troszkę objaśnić ?

Składnia: [ Pobierz ] [ Ukryj ]
język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

cytowanie selektywne  Cytuj  
PostNapisane: 1 lut 2016, o 21:08 
Użytkownik

jaki ma być cel tego programu ?
w tym momencie jest tak że przy każdym obrocie pętli ustawia number na portB a w tej jednej jedynej iteracji kiedy i jest równe 4 wrzuca number na portC (ale w tej samej iteracji wcześniej wrzuca też na portB)
Prawdopodobnie chciałeś coś takiego

język c
Musisz się zalogować, aby zobaczyć kod źródłowy. Tylko zalogowani użytkownicy mogą widzieć kod.

edit. oczywiście ten kod powyżej jest źle napisany i powinno się to zrobić inaczej (choćby delay i mnożnik wyrzucić poza ifa) ale czy o takie zachowanie Ci chodziło?

PostNapisane: 1 lut 2016, o 21:16 
Użytkownik

a to mnie kolega ubiegł właśnie miałem napisać podobnie hehe:):)

PostNapisane: 1 lut 2016, o 21:47 
Nowy

Kombinowałem rozwiązać ten problem z dwoma pętlami "for" jedna po drugiej i dwoma zmiennymi "liczba". I prawie działało, lecz po zakończeniu migania czterech diod była przerwa 2 sekundy i kontynuacja pozostałych czterech na innych portach. W tym kodzie jak wspomniałeś, nie działa to poprawnie. To też ciężej mi to zrozumieć, przyznam iż nie za bardzo rozumiem tego kodu. Dlaczego pierwszy warunek if ma zmienić zmienną "number"? Jeśli drugi warunek ma wartość do 4 ?

Zamysł jest taki aby kolejno zapalały się wszystkie diody od lewa do prawa. Lecz 4 diody są na portach PB a pozostałe diody na portach PC. I to mi przysporzyło kłopot.

PostNapisane: 1 lut 2016, o 22:18 
Użytkownik

nie działa to znaczy co się dzieje? to co faktycznie może nie działać to że nie gasną ostatnie diody, ale powinno być znacznie lepiej niż w Twoim programie.

pierwszy if jest po to żeby wyrównać licznik (number) kiedy zmieniasz port na którym wyświetlasz - zobacz że jak przełączasz kończysz wyświetlać na porcieB to number ma wartość 16 jak pomnożysz *2 to będziesz miał 32 i taką liczbę wrzucasz na portC (czyli tam było to zapalenie tylko ostatniej diody (PC5) a tak na prawdę musisz zacząć liczyć od nowa - od PC2.

Z dwoma pętlami for będzie znacznie łatwiej masz rację
język c

to jest bardziej czytelne dla Ciebie?

Daj sobie pomóc i opisz dokładnie co się dzieje i czego oczekujesz.

Zapisz sobie na kartce kolejne wartości jakie potrzebujesz wyświetlić na poszczególnych portach może to Ci ułatwi sprawę...

PostNapisane: 2 lut 2016, o 00:03 
Użytkownik

Można z użyciem tablicy:

język c

No a bez:
język c

Autor postu otrzymał pochwałę

PostNapisane: 2 lut 2016, o 22:35 
Nowy

Wiem, że metodą tablicową da się to zrobić. Po prostu ćwiczę sobie pisanie różnych opcji. Wielkie dziki, za pomoc. Ten kod jest dla mnie zrozumiały i bardzo mi to pomogło :).

PS: Tak na marginesie, po wczorajszym transporcie mojego ATB-USBASP. Chyba uszkodził mi się przełącznik. Przełączam nim, a on stale daje zasilanie na procesorek. Czy komuś się coś takiego przytrafiło ? Podejrzewam iż po wymianie będzie pracował jak wcześniej. Jakie Jakie oznaczenie ma ten przełącznik ?

PostNapisane: 3 lut 2016, o 22:13 
Użytkownik

Cytuj:
PS: Tak na marginesie, po wczorajszym transporcie mojego ATB-USBASP. Chyba uszkodził mi się przełącznik. Przełączam nim, a on stale daje zasilanie na procesorek. Czy komuś się coś takiego przytrafiło ? Podejrzewam iż po wymianie będzie pracował jak wcześniej. Jakie Jakie oznaczenie ma ten przełącznik ?

A zaglądałeś na strony Atnela? Masz tam wszystkie potrzebne informacje. A do tej wersji programatora to nawet nie musisz wertować instrukcji, bo jest zrobiona w postaci video poradnika https://www.sklep.atnel.pl/pl/p/Programator-AVR-ATB-USBASP-4.0-MkAvrCalculator/39 :)
A o przełączniku i jego działaniu masz w tym momencie: https://youtu.be/dzV3__2l8a4?list=PLtXXWLsA5QNiI_d8fE9nAZiRnncT3lmfK&t=306. Jak zachowuje się inaczej to jest uszkodzony.

Co do wymiany przełącznika, to skontaktuj się bezpośrednio z Mirkiem na maila/skype.

--
Pozdrawiam,
Robert

PostNapisane: 5 lut 2016, o 16:01 
Nowy

Zachowuje się inaczej, bo w domu jeszcze przełącznik mi chodził. Ale gdy poszedłem do pracy i wrzuciłem go do plecaka, do kieszonki to już później przełącznik przestał wyłączać i stale podaje zasilanie. Mam już ten programator z pół roku, nie wiem czy aby tu jakaś gwarancja go obejmowała, bo to raczej mechaniczne uszkodzenie. Choć nie ma fizycznych oznak uszkodzenia czegokolwiek. Dalej programuje. A może kot mi go uszkodził gdy chodził po biurku ? Tak czy inaczej stale podaje napięcie i dioda stale sygnalizuje podawanie napięcia.

PostNapisane: 5 lut 2016, o 17:31 
Użytkownik

Chyba najlepsze rozwiązanie to jest które wcześniej podałem. Mirek nie gryzie :)
Cytuj:
Co do wymiany przełącznika, to skontaktuj się bezpośrednio z Mirkiem na maila/skype.

Koszt przełącznika, to grosze. Więcej kosztuje logistyka i czas.
Przy okazji to może warto zaopatrzyć się w obudowę do ATB-USBasp. Z niej wyłącznik tak bardzo nie wystaje :)

--
Pozdrawiam,
Robert

Strefa czasowa: UTC + 1