zupazt3 napisał(a):
Z całym szacunkiem Panie Mirku, ale chyba przeczytał Pan tylko pierwsze zdanie mojego postu gdyż, z reszty Twoich wypowiedzi to wynika i nic właściwie one nie wnoszą. Nie wiem więc kto ma tutaj o pokorze mówić, bo to nie ja bazuję na jakiś uprzedzeniach i założeniach i to nie ja jestem tak pewny siebie, że to "na pewno prosty jak świat problem", kiedy nawet nie przeczytało się jego opisu. Może nie jestem jeszcze zawodowcem, ale za całkiem początkującego też bym się nie uznał. Zrobiłem już dziesiątki płytek z AVRami, a od jakiegoś czasu siedzę w ARM i FPGA, a takiej sytuacji jak ta jeszcze nie miałem.
Ja nie oceniam i nie mam zamiaru oceniać kto jest początkujący a kto nie - za to jasno przedstawiam zasady w jaki sposób warto zadawać pytania bo warto się tego nauczyć .....
zupazt3 napisał(a):
Płytkę sprawdziłem przed chwilą pod lupą dwa razy. Nie ma żadnych zwarć. Jak wynika z mojego pierwszego postu, układ działał - dioda migała także z wykorzystaniem kwarcu, więc to nie jest problem. Problemem też nie są pomylone kabelki, gdyż układ udało się nawet zaprogramować.
W tej chwili zmieniłem programator i użyłem innych kabli i avrdude dość często wykrywa procka ok i wygląda jakby działało. Jednak gdy próbuję go zaprogramować to wgrywa cały program, a następnie go weryfikuje. Po weryfikacji okazuje się, że nie przeszła ona pomyślnie i jeszcze jakoś fusebity przestawia i avrdude pyta się czy ustawić poprzednie wartości fusebitów. Poniżej załączam wyjście avrdude z operacji programowania.
Ja nie twierdzę, że to nie jest jakiś mega głupi błąd, niemniej mi się skończyły już pomysły, a najgorsze jest to, że układ działa niestabilnie. Gdyby w ogóle nie działał to by było jasne. Tymczasem działa niestabilnie - raz go wykryje ok, raz coś pomyli.
No no .... ok skoro jesteś wszystkiego taki pewien .... to powinno działać prawda ? .... powodzenia - ja się rzeczywiście wyłączam z tej dyskusji ... Tym bardziej, że ty sobie ubzdurałeś, że jak są problemy to one zawsze polegają na tym, że albo coś działa albo nie działa .... Sorki ale to bez sensu - większość problemów polega właśnie na takiej sytuacji .... ja obstawiam swoje i nie pisz, że nie czytałem co napisałeś ... bo czytałem i nadal podtrzymuję to co mówiłem - ale rób co tam chcesz ....
zupazt3 napisał(a):
Może ktoś jeszcze sprawdzi czy dobre te fusebity? Low = FF, High = C9. Wydaje się ok, ale już sam nie wiem.
ostatnie co podpowiem w tym wątku, to proszę bardzo tu widać jak masz ustawione fusebity

www.youtube.com/mirekk36 ]